De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van."— Transcript van de presentatie:

1 Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van der Waarde

2 Professionaliseringsbijeenkomsten Schoolopleiders en directeuren (N= 14) ondersteunen in beter kunnen begeleiden van pabostudenten bij het formuleren van onderzoeksvragen. Vijf werkbijeenkomsten van 2 ½ uur verspreid over twee schooljaren. Kenmerken van effectieve professionalisering (Van Veen, Zwart, Meirink, & Verloop, 2010) voor vormgeving.

3 Data verzameling en analyse Leeropbrengsten en leeractiviteiten bevraagd middels Learner Reports na elke bijeenkomst. Uitspraken Learner Reports in matrices per bijeenkomst. Analyse in 3 fasen: Fase 1: twee onderzoekers elk analyse volgens de grounded theorie benadering Fase 2: delen categorieën,komend tot coderingssysteem Fase 3: hercodering en bespreking tot overeenstemming (3 onderzoekers) is bereikt en beantwoording onderzoeksvragen.

4 Resultaten Leeropbrengsten

5 Resultaten Leeractiviteiten

6 Bijdrage aan onderzoekende houding

7 Conclusies Schoolopleiders en directeuren voelen zich beter in staat om studenten te begeleiden bij het formuleren van hun onderzoeksvraag. Schoolopleiders en directeuren voelen zich beter in staat om de onderzoeksvragen te laten voortvloeien uit het schoolbeleid en draagvlak te creëren binnen het team om de onderzoeksvragen en resultaten te laten bijdragen aan schoolontwikkeling. Flankerend onderzoek doen draagt bij aan onderzoeksmatig werken van schoolopleider en directeur (n=2).

8 Conclusies Kenmerken effectieve professionalisering lijken te hebben bijgedragen aan professionalisering schoolleider en schoolopleider Aanwijzingen/opmerkingen en vragen van de trainer’ (vergelijk kwaliteit van de input) Met collega’s samen werken en sparren’ (actief en onderzoekend leren en collectiviteit) Focus op de dagelijkse praktijk helpt onderzoek af te stemmen op het schoolbeleid.

9 Vervolgacties Vervolgonderzoek: relateren leeropbrengsten en leeractiviteiten resultaten ook inzetten als didactisch instrument gebruik maken van model Clark en Hollingsworth (2002) professionele half jaar na professionaliseringsprogramma interviews doen stand van zaken onderzoeksvragen formuleren en begeleiden studenten. Professionalisering: samenwerking tussen scholen mbt onderzoeksvragen formuleren blijven organiseren formuleren programmalijnen binnen bestuur voor student- onderzoek, gerelateerd aan meerjaren beleid van de scholen.

10 Professionaliseringsbijeenkomsten Van Veen e.a. Focus op dagelijks lespraktijk: vakinhoud en vakdidactiek Onderzoeksthema’s richten zich hierop (onderzoek door Pabo-studenten), gerelateerd aan het schoolbeleid. Kwaliteit van de input Komen tot formuleren onderzoeksvraag van thema via onderzoekscyclus met inbreng trainer van belang van belangrijkste theoretische begrippen. Samenhang met beleid en Theory of improvement Deelnemers zijn steeds uitgedaagd om de onderzoeksvraag te koppelen aan de gewenste opbrengsten of doelen uit het schoolbeleid. Actief en onderzoekend leren en Collectiviteit Professionaliseringsbijeenkomsten zijn vormgegeven als werkbijeenkomsten. Deelnemers van zelfde school werken in tweetallen samen met tweetallen van andere school. Duur en permanentheid De werkbijeenkomsten zijn verspreid over twee schooljaren vormgegeven.


Download ppt "Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van."

Verwante presentaties


Ads door Google