DE EUROPESE REKENKAMER JAARVERSLAG 2010 Presentatie Vaste Kamer Commissies, Tweede Kamer Den Haag, 10 November 2011 Gijs de Vries Lid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
van verdragsbepalingen
Advertisements

SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Beleids- en Beheerscyclus
De rekenkamer van Venlo
Rechtshandelingen van de Unie
Laat u wat liggen ? Bianca Steentjes RO Reinier Gosselink RA
MEER RAAD VOOR HET RIOOL Rioleringszorg Presentatie rapport Rekenkamercommissie 24 maart 2009.
De sociale diensten in een Europees perspectief: Correctie van de markt of concurrentie? Réseau Européen des Villes et Régions de l’Economie Sociale 8.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
BEGROTINSMODULE Voorpublicatie Begrotingsmodule passend onderwijs November 2011.
Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.
De Patiëntenrichtlijn
Agenda  Lessen 34 tm 35  7 en 8 december 2011  hs 31  bestuderen 31.1 tm 31.4 maken 31.1 tm 31.5.
Onze gemeente Hier kunt u zelf uw gemeentenaam invoegen.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Forfaitaire kosten / Standaardkosten.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Door M.J.Roos Hogeschool Rotterdam Cluster Ribacs
Solidariteitskas VAN GEMEENTEN TOT GEMEENTEN. Van Dale’s woordenboek: SOLIDARITEIT bewustzijn van saamhorigheid en bereidheid om de consequenties daarvan.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
“Jaarverslag bodemsanering 2007” Mark in ‘t Veld Senior adviseur Milieu & R.O.
MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING AAN ZELFSTANDIGEN Provinciale ontmoetingsdagen– herfst 2014.
Informatiebijeenkomst subsidie cultuur 2013 – 2016 , 3e tender Raymond Tassenaar adviseur subsidieverlening 8 oktober 2014.
Cohesie- beleid EU- cohesiebeleid 2014 – 2020 Voorstellen van de Europese Commissie.
Bestemmingsplan Abbenes algemene informatie proces bestemmingsplan.
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Visum en overheidsopdrachten
Europees Fonds voor de Meest Behoeftigen (EFMB) Vereisten ()
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
20 mei Symposium Statistical Auditing Slide 1 Beelden en verbeelden, wat cijfers zeggen en wat niet verantwoord inzetten van statistische methoden.
tdfdsfd De rol van Actal voor gemeenten Woensdag 28 januari 2015
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Integriteitrisico’s in kernprocessen
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Voorlichtingsbijeenkomst transparantie 11 november 2015.
Juridische kwaliteitszorg Startnotitie door DT akkoord bevonden  organisatiebrede bewustwording van de noodzaak tot het inbedden van juridische kwaliteitszorg.
Presentatie: Financiële verordening 2013 Notitie Reserves en Voorzieningen 2013.
Presentatie Leerlingenvervoer VV 1 november 2011.
Rapport commissie De Vries B&W-presentatie 27 januari 2009.
Hoofdstuk 3 Het Europese budget. Begrotingsprincipes Annaliteit Eenheid Specificiteit Universaliteit Openbaarheid.
De kascommissie “De kascommissie is overbodig, onze penningmeester heeft alles goed op orde”
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bespreking auditcommissie Plan van aanpak accountantscontrole 2010 Dordrecht 24 augustus 2010 Rein-Aart van Vugt.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
1 Algemene Rekenkamer | Postbus | 2500 EA Den Haag SOLID event – 12 mei 2016 Koos Postma Arjan Suijker.
1 Algemene Rekenkamer | Postbus | 2500 EA Den Haag Europees economisch bestuur Europese coördinatie van begrotings- en macro-economisch beleid en.
Landscape review Optimaal gebruik van EU-gelden: risico’s financieel beheer van de EU-begroting Alex Brenninkmeijer, Lid Europese Rekenkamer Presentatie.
Inhuur van derden in Dongeradeel: omvang, bekostiging, procedures, verantwoording Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân.
Presentatie van het advies van het Common Strategic Framework (CSF) over het normatief begrotingstraject in het kader van het stabiliteitsprogramma
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Financiële rechtmatigheid
Basis kennis over inkomsten en uitgaven.
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
Kassaldo en Staat van baten en lasten
Van beleid tot regelgeving
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Presentatie van ondernemingsplan
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
De Europese economie: samen sterker
Evaluatie [Projectnaam]
Sien Winters - Inleiding op debat
De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen
Financieel verslag + Verslag Kascontrolecommissie
Hoofdstuk 6 Hoe ga ik dat financieel doen?
Transcript van de presentatie:

DE EUROPESE REKENKAMER JAARVERSLAG 2010 Presentatie Vaste Kamer Commissies, Tweede Kamer Den Haag, 10 November 2011 Gijs de Vries Lid van de Europese Rekenkamer

ONTVANGSTEN 2010 Totaal 127,8 miljard euro

UITGAVEN 2010 Totaal 122,2 miljard euro

DE EUROPESE REKENKAMER Kernboodschap

 De rekeningen over 2010 geven een getrouw beeld van de financiële situatie van de EU en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen over het jaar  Daarentegen vertoonden de onderliggende betalingen bij deze rekeningen materiële fouten, met een geschat foutenpercentage van 3,7 % voor de algehele EU-begroting  De controlesystemen waren over het geheel genomen gedeeltelijk doeltreffend in het waarborgen van de regelmatigheid van de betalingen KERNBOODSCHAP OVER 2010

DE EUROPESE REKENKAMER Wijzigingen in het Jaarverslag 2010  hergroepering van bepaalde uitgaven  geschatte foutenpercentages zijn opgenomen  nadruk op aanbevelingen met de follow-up van aanbevelingen uit voorgaande jaren  een nieuw hoofdstuk over resultaatkwesties

Geschat foutenpercentage voor de gecontroleerde populatie van betalingen

Resultaten van de toetsing van verrichtingen over 2010

 De rekeningen over 2010 geven een getrouw beeld van de financiële situatie van de EU en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen over het jaar  Het aandeel van voorschotbetalingen – voorfinanciering – in de EU-begroting is aanzienlijk gestegen. De regels voor financiële verslaglegging en het toezicht zijn niet op adequate wijze aangepast. VOORFINANCIERING

DE EUROPESE REKENKAMER De resultaten voor specifieke terreinen

 De controlesystemen waren doeltreffend  De verrichtingen vertoonden geen materiële fouten ONTVANGSTEN ,8 miljard euro

ADMINISTRATIEVE UITGAVEN VAN DE INSTELLINGEN EN ORGANEN 9,3 miljard  De controlesystemen waren doeltreffend  Over het geheel genomen geen materiële fouten, en een geschat foutenpercentage van 0,4 %  Fouten en gebreken aangetroffen in aanbestedingsprocedures

ONDERZOEK EN ANDER INTERN BELEID 9,0 miljard euro  De controlesystemen waren gedeeltelijk doeltreffend  Over het geheel genomen geen materiële fouten, en een geschat foutenpercentage van 1,4 %  Het niveau en de frequentie van de fouten in tussentijdse en saldobetalingen bij het zesde en zevende kaderprogramma voor onderzoek waren echter aanzienlijk  De belangrijkste foutenbron – de onjuiste berekening van personeels- en indirecte kosten

EXTERNE STEUN, ONTWIKKELING EN UITBREIDING 6,5 miljard euro  De controlesystemen waren gedeeltelijk doeltreffend  Over het geheel genomen geen materiële fouten, en een geschat foutenpercentage van 1,7 %  Wel werd een materieel foutenpercentage aangetroffen in de tussentijdse en saldobetalingen aan begunstigden  De belangrijkste foutenbronnen – uitgaven gedaan buiten de subsidiabiliteitsperiode, opname van niet-subsidiabele uitgaven in kostendeclaraties of uitgaven zonder toereikende bewijsstukken en betalingen die niet door contracten werden gedekt

EUROPESE ONTWIKKELINGSFONDSEN (EOF) 3,2 miljard euro  De controlesystemen waren gedeeltelijk doeltreffend  De EOF-rekeningen en ontvangsten waren wettig en regelmatig  De EOF-vastleggingen waren wettig en regelmatig, maar er werden niet-kwantificeerbare fouten aangetroffen in aanbestedingen  Een materieel foutenniveau in de EOF-betalingen aan projecten, met een geschat foutenpercentage van 3,4 %  De fouten hadden met name betrekking op de subsidiabiliteitsvoorwaarden

 De controlesystemen waren gedeeltelijk doeltreffend  De door het Geïntegreerd Beheers- en Controlesysteem – (GBCS) rechtstreekse betalingen vertoonden geen materiële fouten  Plattelandsontwikkeling was bijzonder foutgevoelig  37 % van de getoetste betalingen bevatte fouten, met een geschat foutenpercentage van 2,3 % LANDBOUW EN NATUURLIJKE HULPBRONNEN 56,8 miljard euro

 De auditautoriteiten waren gedeeltelijk doeltreffend in het waarborgen van de regelmatigheid van de verrichtingen  Cohesie is het meest foutgevoelige EU-uitgaventerrein  49% van de getoetste betalingen bevatte fouten, met een geschat foutenpercentage van 7,7 %  De belangrijkste foutenbronnen – niet-subsidiabele projectkosten en overtredingen van de regels voor het plaatsen van overheidsopdrachten COHESIE, ENERGIE EN VERVOER 40,6 miljard euro

RESULTATEN BEHALEN MET DE EU-BEGROTING  Nieuw onderdeel in het Jaarverslag 2010 (Hoofdstuk 8)  Bevat de opmerkingen van de ERK over de zelfevaluatie van de Commissie over haar prestaties in de jaarlijkse activiteitenverslagen  Bevat de voornaamste resultaten van de eigen doelmatigheidscontroles van de ERK in het afgelopen begrotingsjaar  Tijdens de planning van de uitgavenprogramma’s van de EU moeten de Commissie en de lidstaten meer aandacht besteden aan de vaststelling van SMART-doelstellingen – specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden – alsook aan het opsporen en aanpakken van de risico’s voor de uitvoering.

INKOMSTEN EU  Douanerechten en heffingen  Afdrachten berekend op basis van door lidstaten geïnde BTW  Afdrachten op basis BNI  ERK: scope limitation voor BTW en BNI: geen ERK oordeel over kwaliteit van nationale gegevens  Controlegat opvullen via lidstaatverklaring?

INSTRUMENTEN M.B.T. DE FINANCIËLE (EURO) CRISIS  European System of Financial Supervision  European Financial Stability Mechanism  European Financial Stability Facility  European Stability Mechanism  Onsamenhangende controlemechnismen