De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen

Verwante presentaties


Presentatie over: "De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen"— Transcript van de presentatie:

1 De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen
De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen? Inleiding op het debat Sien Winters

2 1. Evoluties op de private huurmarkt
Figuur 1: Evolutie van de verkoopprijzen van woningen in 12 Europese landen, Bron: European Mortgage Federation (eigen bewerking) Inleiding op het debat

3 1. Evoluties op de private huurmarkt
Figuur 2: Evolutie van de woningprijzen, huurprijzen en consumptieprijzen, Vlaams Gewest, Bron: ADSEI (eigen bewerking), Vastmans & de Vries (2012)

4 1. Evoluties op de private huurmarkt
Vragen: Wat zijn gevolgen van crisis voor private huurmarkt? Hoe zijn huurprijzen laatste jaren geëvolueerd? Waarom blijven huurprijzen achter op verkoopprijzen? Wat zijn de gevolgen voor huurders in termen van kwaliteit, betaalbaarheid, woonzekerheid…? Wat zijn de gevolgen voor de verhuurders in termen van beslissingen over investeringen, onderhoud, screening van huurders...?

5 2. De private huurmarkt ‘minderwaardig’?
Figuur 3: Uitgaven van de Vlaamse en federale overheid voor woonbeleid in het voordeel van private huurders, sociale huurders en eigenaars, in mio Euro Bronnen: Initieel budget Vlaamse overheid 2011, middelenbegroting 2012 federale overheid, Berekeningen onder assumpties, premies en voordelen voor energie niet ingerekend

6 2. De private huurmarkt minderwaardig?
Vaststelling: 1° het beleid bevat tal van incentieven om private huurders aan te zetten tot verhuis naar een eigen woning of sociale woning 2° een eigen woning is niet voor iedereen betaalbaar / er is een groot tekort aan sociale woningen

7 2. De private huurmarkt minderwaardig?
Vragen: Zijn we daarom niet gedwongen om van de private huurmarkt een volwaardige pijler te maken voor goed en betaalbaar wonen? Hoe kan dat? Fiscaal neutrale behandeling huur – eigendom? Private huurwoning inschakelen in sociale huur?

8 3. Richthuurprijzen als beleidsinstrument
Voorstel onderzoek: Objectivering op basis van marktprijzen Met als eerste functie transparantie op markt Vragen: Wat zijn de te verwachten effecten van dergelijk stelsel: Op aanbod Op kwaliteit, betaalbaarheid, woonzekerheid Andere wijze van objectivering? Andere functies?


Download ppt "De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen"

Verwante presentaties


Ads door Google