Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Klankbordbijeenkomst Regionaal Kompas
Advertisements

Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Wat is het OCB? Het Orthopedagogisch Centrum Brabant is een instelling voor behandeling van jongeren met een licht verstandelijke beperking die gedragsproblemen.
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Amaryllis: landingsbaan voor de decentralisaties.
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
PROGRAMMA WORKSHOP Wie zijn wij en wat doen we: (30 minuten)
Diversiteit & Jeugdzorg
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
In voor Zorg 10 februari 2010 Samenwerkingstraject gemeente ‘s Hertogenbosch – Zorginstellingen Carla Klomp Frank Pleijers.
Trends in de zorg; samen de kar trekken
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
Autisme en intelligentie
ICT in een dynamische context
Onze missie Wij willen een: Brug slaan tussen mensen die willen geven en mensen die hulp nodig hebben.
Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (Hulp aan Huis)
Maatschappelijke gezondheidszorg GGD
PGB en LGF PGB: Ondersteuner van buiten de school, buiten de schoolboekhouding LGF: Docent/leerlingbegeleider eigen school en ambulante begeleider REC,
Outreachende zorg en bemoeizorg in de ggz
Terug onder begeleiding Aard en omvang van de vrijwillige nazorg aan 18+ PIJ’ers Katrien de Vaan Den Haag,
Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Verbinden van zorg en onderwijs
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
17 november 2010 Een complex probleem Passende zorg voor verslaafde justitiabelen met co-morbide psychiatrische problematiek en een lichte verstandelijke.
Dak- en thuisloze jongeren met zwaardere problematiek tussenrapportage, 2 e meting Cas Barendregt, Jessica Baars, Marianne Snijdewind en Carola Schrijvers.
Kansen voor transformatie
Tweede bijeenkomst minor agoog in de GGZ
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Tussen wal en schip 2 februari Wie is De Lichtenvoorde? De Lichtenvoorde ondersteunt en begeleidt mensen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
JAN PIETER HEIJE Cheyenne Cubuk & Erwin Duits. ● VOBC, LVB behandelcentra in Nederland ● Pluryn  Hietveld, Beele, Hoenderloo Groep, JOBSTAP, Werkenrode,
Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen Carolien van den Brink.
1 Transitie jeugdzorg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking Presentatie gemeenten regio Zuidoost Brabant 10 juni 2011 Jeannette.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Bovenlokale samenwerking in de zorg voor jeugd Andre Schoorl (minVenJ) Wim Hoddenbagh (VNG)
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
E EN VERSTANDELIJKE BEPERKING … TOCH NAAR DE “ GEWONE ” BASISSCHOOL. Een kans of een bedreiging?
Rol AMK Samenwerking in de keten
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Gemeenten: Oss, Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Geffen, Mill en Sint-Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Oedenrode, Uden, Meierijstad.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Stichting Jeugdformaat
Tussen wal en schip 2 februari 2016.
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Workshop inspraak gemeentelijk jeugdbeleid
P I T S T O P Tijdelijke woonvoorziening voor mensen die vastlopen
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
‘Maatschappelijke zorg & ambulantisering in de GGZ’:
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
JEUGDzorg - voor wie?.
VERWARD IN DE WIJK Henk Rosendal / Irene Baten.
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008

Opbouw college Wat is zorgmijding? Hoe doet dit zich voor binnen de VGZ? Wat kunnen wij er aan doen?

Zorgmijders Mensen die niet of onvoldoende in staat zijn om in de eigen bestaansvoorwaarden te voorzien; Zij hebben meerdere problemen tegelijkertijd;

Zorgmijders Vanuit de optiek van professionele hulpverleners krijgen zij niet de zorg die zij nodig hebben om zich in de samenleving te handhaven; Ze hebben op de reguliere hulpverlening geen passende hulpvraag, waardoor de omgeving hulp vraagt.

Het proces van zorgmijding Bedreiging Blootstelling Er tegen kunnen Uitkomst

Zorgmijding binnen de VGZ Betreft mensen met een lichte verstandelijke handicap (LVG) Veelal jongeren met een IQ tussen de met een beperkte sociale redzaamheid en bijkomende problematiek Het intelligentieprofiel is vaak disharmonisch

Zorgmijders binnen de VGZ Het ontbreekt vaak aan inzicht in de eigen situatie en mogelijkheden De verwachtingen zijn vaak niet realistisch Zien zichzelf niet als gehandicapt Overzien de gevolgen van hun handelen niet

Zorgmijders binnen de VGZ Beïnvloedbaar en kwetsbaar Krijgen met verschillende instanties te maken Geen enkele instantie heeft de verantwoordelijkheid om de jongere te volgen en waar nodig in te grijpen

Zorgmijding binnen de VGZ Opvoedingsondersteuning voor de ouders heeft geen continuïteit Met 18 jaar: jongere als volwassen beschouwd Knip in de hulpverlening bij 18 jaar

Zorgmijding binnen de VGZ Snijvlak van 4 sectoren: –Jeugdzorg –Verstandelijk gehandicaptenzorg –Kinder- en jeugdpsychiatrie –Justitiële zorg Zorg onderling is onvoldoende op elkaar afgestemd: tussen wal en schip

Wat kunnen wij doen? Dak- en thuislozenopvang Bemoeizorg Intensieve begeleiding: 24-uurs verblijf setting Ambulante begeleiding

...en wat nog meer? Vroegtijdige onderkenning Continuïteit in de keten Eén organisatie verantwoordelijk: Casemanagement Gedifferentieerd en flexibel aanbod: 24-uurszorg ambulante ondersteuning Vangnet organiseren

Links

Documentaire over zorgmijding (GGZ) Netwerk Speciaal team helpt zorgmijders in Den Haag