11. De gebeurtenissen in de eindtijd in de eindtijd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Advertisements

Ik wens je De kracht van god.
Jezus en de wet van Mozes.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Gods verborgen glans.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Eerste adventszondag 1 december 2013
VERBOND “opdat het u welga !”.
Beste verkochte boek aller tijden?
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
HEER, U bent mijn lamp en mijn luchter,
De Gelijkenis van de tien bruidsmeisjes
We zijn erbij, we zijn er bijna………
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
Godsdienst 1.
Godsdienst.
The GREAT escape De grote ontsnapping Waarheid Geopenbaard Truth revealed.
Hoezo ‘Hij komt spoedig!’ ?
Woord van Leven Novermber 2011 “Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip hij komt.” Matteüs 25,13.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
onze roeping als gemeente
“Geef en je zal gegeven worden.”
Verlangens van God.
Verlangen naar licht.
VREDE.
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 6 december 2014 “De Heer antwoordde: ‘Wie is die betrouwbare en verstandige rentmeester die de Heer zal aanstellen.
Introductie De Copernicaanse Revolutie. I. De revolutie van het Oude naar het Nieuwe Verbond. A. Het Oude Verbond Focus:jou, mij, de mens Karakter: doen,
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Preek Jakobus 2:
Jij, God en je kind.
Een hel – als God liefde is? Welkom in de kerk
Seizoenen van het leven Het seizoen van wachten.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Laatste advent - zondag 21 december
Op hoop van zegen of vol verwachting klopt ons hart?
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Durf te dromen.
Hou (je) vast aan Gods hoop
Evangelist : J. de Vries Ouderling : K. Muis. Organist : J
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
WAT HEBBEN WIJ AAN DIT VERHAAL?. GODS VERLOSSINGSPLAN GAAT VERDER.
Strijdmakkers « En Hij stelde er twaalf aan, opdat zij met Hem zouden zijn en opdat Hij hen zou uitzenden om te prediken. » (Marcus 3: 14)
Dit verhaal wil jou onrustig maken. Het Evangelie maakt onrustig.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
De bergrede Matteüs 5 tot 7. Inleiding 1 er Eerste van 5 redevoeringen St Augustinus Narratief kader: / Charta van het Koninkrijk Wat zijn.
5. De zichtbare en onzichtbare oorlog. “Toen Johannes in de gevangenis over het optreden van de messias hoorde, stuurde hij enkele van zijn leerlingen.
2. Het werk begint.
Geef ons vandaag ons..... brood. BIDDEN OM ……BROOD 1.koninkrijksbrood 2.dienstbrood 3.samen-brood.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
8. Afgoden van de ziel Matteüs 19: Deel met elkaar de eerste indrukken bij het lezen van dit verhaal (de man, Jezus, de discipelen…).
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
Brief aan de Galaten -13- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
Les 13 voor 24 september WACHTEN VOLGENS JEZUS In Mattheüs 24, gaf Jezus de tekenen die Zijn Komst zouden aankondigen:  Valse Christussen.  Oorlogen.
Les 17 Het geluid van voetstappen
Matteüs 23 1 Daarna richtte Jezus zich tot de menigte en tot zijn leerlingen 2 en zei: ‘De schriftgeleerden en de Farizeeën hebben plaatsgenomen op de.
Transcript van de presentatie:

11. De gebeurtenissen in de eindtijd in de eindtijd

2 “Hij zei tegen hen: ‘Hebben jullie dat alles goed gezien? Ik verzeker jullie: geen enkele steen zal op de andere blijven, alles zal worden afge­broken!’ Ik verzeker jullie: geen enkele steen zal op de andere blijven, alles zal worden afge­broken!’ ‘Vertel ons, wanneer zal dat allemaal gebeuren en aan welk teken kunnen we uw komst en de voltooiing van deze wereld herkennen?(24:2,3) ‘Vertel ons, wanneer zal dat allemaal gebeuren en aan welk teken kunnen we uw komst en de voltooiing van deze wereld herkennen?(24:2,3)

1.Hoe past de idee van een ‘einde’ in Gods plan voor mens en wereld ? In welke mate kunnen de begrippen ‘schepping’ en ‘herschepping’ bijdragen tot een goed begrip? 2.Boezemt de idee van een / het einde je angst in, of kijk je er hoopvol naar uit? Waarom? Vergelijk dit met wat Jezus’ bedoeling was (lees Lucas 21:28 – “Richt je op, hef je hoofd, je verlossing is nabij!”)

42 “Wees waakzaam, want jullie weten niet op welke dag jullie Heer komt. 44 Daarom moeten ook jullie klaar-staan, want de Mensenzoon komt op een tijdstip waarop je het niet verwacht.” 50 Dan zal de heer van die dienaar komen op een dag waarop hij het niet verwacht en op een tijdstip dat hij niet kent…”

1.Wat betekent volgens jou die nadruk op het niet kunnen kennen van het tijdstip? Zou jij het precieze tijdstip willen kennen? Waarom wel / niet? 2.Is er toch niet een soort tijdsgebonden urgentie ? Kan het einde (of : mijn einde) niet ieder moment daar zijn? Wat betekent dit concreet? 3.Kun of mag je van het begrip ‘urgentie’ gebruik maken om mensen bang te maken zodat ze zich bekeren? Waarom / waarom niet? Wat is de waarde van zo’n bekering? 4.Hoe reageer jij op het uitblijven van Jezus’ weder- komst? De eerste christenen verwachtten reeds Jezus’ wederkomst, en wij wachten nog steeds…

Tekenen van de eindtijd of tekenen der tijden? ‘Vertel ons, wanneer zal dat allemaal gebeuren en aan welk teken kun- nen we uw komst en de voltooiing van deze wereld herkennen? – Mat 24:3

1.“Tekenen om de ogen te openen en in te zien / bevrijding en oprichting.” Wat moeten gelo­vigen vandaag ‘zien’? En hoe kan er concreet bijgedragen worden tot bevrijding en oprichting? 2.Wat betekent het volgens jou wanneer gesteld wordt dat wij als adventgelovigen / Adventkerk een profetische opdracht hebben?

Verleiding en verwarring : valse profeten, valse christussen, afval Oorlogen, hongersnoden, aardbevingen... Onderdrukking en vervolgingen, onrust... Kosmische tekenen Morele ontaarding Verkondiging van het evangelie in de hele wereld.

1.Wat denk je : Matt. 24 = tekenen van de eindtijd of tekenen der tijden ? Welke boodschap wil Jezus doorgeven met het aangeven van ‘tekenen’. Wat moeten wij begrijpen? 2.Hoe evalueer jij ‘onze tijd’? Herken je sommige ‘tekenen’ die Jezus aanhaalt? Probeer actuele toestanden te duiden… 3.In welke mate kan je geloof je helpen om sereen te blijven in moeilijke tijden?

1.Wat denk jij: zijn er in deze tijd mensen nodig die zeggen ‘kijk, nog een teken!’, of mensen voor wie het evangelie een kracht is die hen verandert en die hen helpt om de hand te reiken? 2.Vergelijk de tekenen van moeilijke tijden (Mat 24 – oorlog, twist, geweld, honger...) met de principes van het Koninkrijk in de zaligsprekingen (Mat 5) en het verhaal over het laatste oordeel (Mat 7). 3.“Het evangelie zal gepredikt worden in de hele wereld”...: een aansporing om een boekhouding bij te houden van talen waarin de bijbel al vertaald werd en het aantal ‘geëvangeliseerde’ volken? Of gaat het om een herinnering aan onze evangelische verantwoorde- lijkheid, zowel als individueel gelovige als in groep?

“Daarom moeten ook jullie klaarstaan, want de Mensenzoon komt op een tijdstip waarop je het niet verwacht. Wie is die betrouwbare en verstandige dienaar die de heer heeft aangesteld over zijn huisperso- neel om hun op tijd te eten te geven? Gelukkig de dienaar die daar- mee bezig is wanneer zijn heer komt. “ (Matteüs 24:44-46)

FRONIMOS: wijs - verstandig “Wie deze woorden van mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een verstandig man, die zijn huis bouwde op een rots.” (Mat 7:24) Een mooie lamp is niet genoeg… ze moet ook branden en licht geven ! Mat 25

1.Waar slaat volgens u de urgentie op en wat betekent het om ‘klaar te zijn’ of te ‘waken’? 2.Moeten we inzoomen op de toekomst, of eerder op het leven dat ondertussen verder gaat ? Ligt het accent op het wachten en uitkijken of op wat we doen in die tussentijd? Hoe zie jij de essentie van onze ‘Adventboodschap’ of van onze actie als Adventkerk (of: Adventisten) in onze hedendaagse maatschappij?  In het Frans is er een betekenisvolle woordspeling: zijn we Adventisten, mensen die zich laten inspireren door de idee van wederkomst en herstel, of attentisten - mensen die ‘wachten’? 3.Wat kan iemand ongeschikt maken voor het Koninkrijk ? Gebrek aan kennis van leerstellingen, profetieën, tekenen...? 4.Wat zijn volgens u de voordelen en implicaties van geloof in Jezus’ wederkomst? Is er ook een gevaar bij een verkeerd begrijpen?

2 ‘De schriftgeleerden en de farizeeën hebben plaatsgenomen op de stoel van Mozes. 3 Houd je dus aan alles wat ze jullie zeggen en handel daarnaar; maar handel niet naar hun daden, want ze doen zelf niet wat ze jullie voorhouden. 4 Ze bundelen alle voorschriften tot een zware last en leggen die de mensen op de schouders, terwijl ze zelf geen vinger uitsteken om die te verlichten. 23 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie geven tienden van munt, dille en komijn, maar veronachtzamen wat in de wet zwaarder weegt: recht, barmhartigheid en trouw, terwijl men het een zou moeten doen zonder het andere te laten. JAMMER, zo jammer !

Overloop samen in Matteüs 23 wat Jezus zo jammer vond in zijn tijd. Zijn er zaken bij die vandaag nog herkenbaar zijn? Hoe kunnen we een en ander voorkomen? Waarop zouden we het accent moeten leggen in onze geloofs-, godsdienst- en kerkbeleving?