Genesis 1:1-6:8 (4) WELKOM. Psalm 19: 1  Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend Gods werk en grote macht.  De dag meldt aan de dag al wat Gods.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Advertisements

Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Waarom stierf Jezus aan het kruis?
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
De gevolgen van de zonde
Zonde, de grootste vijand
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
De Bijbel lezen: waarom en hoe?
Welkom in de kerk! zondag 6 januari uur ds A. Dominee Votum en groet Psalm 100:1-4 De Wet Psalm 25:2 Gebed Genesis 1:1-10 Gezang 1:1-6 Genesis.
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Welkom in de ochtenddienst! zondag 6 januari uur | ds A. Dominee Liturgie Psalm 100:1-4 Psalm 25:2 Genesis 1:1-10 Gezang 1:1-6 Genesis 1:11-20.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
Godsdienst 1 1.
Godsdienst.
WELKOM OP TOV! Maak het verschil…….
Genieten van genoeg Welkom op TOV! Vraag…? Wie, o wie is er echt tevreden met wat die heeft? En vindt dat die genoeg heeft?
WELKOM!.
Woord van Leven Februari
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
Wat doet de Heilige Geest?
Wie is God voor jou?.
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Leven zoals God het bedoelde?!
Voor Aranka... Van Aart.
Welkom in de trouwdienst van Edwald & Miranda
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
WELKOM IN DE CHRISTUS TRIUMFATORKERK
Wanneer ben je slim?.
Leven zoals past bij God
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zingen Vers 1 Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend
In deze dienst zal Ds. J.Th. Jonkman voorgaan Voor de dienst zingen we Gezang 167 Na de zegen Psalm 19: 1, 3 Schriftlezing: Prediker 7: 15 – 22 Tekst:
Zingen Psalm 19 Vers 1 Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend
Het evangelie van de opstanding
De doop in de Heilige Geest
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Geen angsten! Je hoeft niet bang te zijn… Waar komen angsten vandaan? Genetisch meegekregen Van kinds afaan aangepraat Door een traumatische ervaring.
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
terug naar het paradijs
DE BERGREDE (2) WELKOM. Psalm 32: 1  Welzalig hij wiens zonde is vergeven,  die van de straf genadig is ontheven,  wiens overtreding, die hem had bevelkt,
DE BERGREDE (6) WELKOM. Psalm 51: 1  Ontferm U, God, ontferm U, hoor mijn klacht,  ik roep tot U, vergeef, vergeef mijn zonden.  Herstel mijn hart,
In deze dienst zal Ds. A.P. Feijen voorgaan Na de zegen zingen we Ps. 33: 3, 4 Schriftlezing: Luk. 12: 1 – 7 Tekst: Zondag 9.
In deze dienst zal Ds. E. Woudt voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 381 Na de zegen Gz. 145 Schriftlezing: Jesaja 40: Psalm 19 Tekst: Psalm 19:
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Paasviering 2016 CBS Op de Zandtange. Aansteken van de paaskaars Gebed.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Welkom in deze kerkdienst op zevende lijdenszondag.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
God als Vader en Zijn schepping (1) God ook jouw Vader? Gods voorzienigheid Schepping of evolutie Doet God iets aan het kwaad?
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
Thema voorbereid met jongeren. Licht van de wereld U scheen in mijn duisternis, nu mag ik zien wie u bent. Liefde die maakt dat ik U wil kennen Heer’,
Genesis 1:1-6:8 (6) WELKOM. Psalm 25: 5  Louter goedheid zijn Gods paden  voor wie leeft naar zijn verbond,  daaraan trouw blijft en zijn daden  slechts.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Welkom Voorganger: Ds. J.M. Rohaan Ouderling van dienst: G. Lindenberg Organist: P. Buijnink Schriftlezingen: Genesis 3: 1 t/m 13.
Johannes (3) WELKOM 1.
Johannes (1) WELKOM 1.
Leven en Dood.
Transcript van de presentatie:

Genesis 1:1-6:8 (4) WELKOM

Psalm 19: 1  Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend Gods werk en grote macht.  De dag meldt aan de dag al wat Gods hand vermag; de nacht zegt dit de nacht.  Dit wonderschoon verhaal klinkt niet in mensentaal, verbreidt zich zonder woorden.  Toch gaat naar Gods besluit, daarvan een boodschap uit tot in de verste oorden.

Psalm 19: 2  Aan ‘s hemels hoog gewelf wees eens de Schepper zelf de zon zijn woning aan.  Zoals een bruidegom blij uit zijn kamer komt, gaat hij zijn wijde baan.  Hij jubelt als een held, die juichend voorwaarts snelt; zo rijst hij elke morgen.  Hij trekt zijn vaste spoor tot aan de einder door: zijn gloed laat niets verborgen.

Genesis 1:1-6:8 (4) GEBED

Genesis 1:1-6:8 (4) Lezen: Genesis 2:18-25

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen Een openhartige mail: ik raak een beetje in vertwijfeling. In heel mijn beleving in wat het paradijs is en was, wat ik meen geleerd te hebben, wordt met de behandeling hiervan steeds vager en menselijker, eigenlijk niets anders dan het hier en nu. Vruchten groeien, mensen eten, er is leven en sterven. Op oorlogen na en doodslag enz. Het was perfect, volmaakt zoals God dat bedoelt en geschapen heeft. En nu stel je: de mens wist dat er een sterven bestond. Nu hoop ik maar dat je bedoelt, dat het de planten (en dieren?) betreft. En dan nog vraag ik mij af: was het Paradijs dan toch niet zo volmaakt? Natuurlijk er werd gegeten, dus was er groei enz. Alleen weet ik niet (en nog steeds niet) Wat betekent dat dan?

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen In heel mijn beleving in wat het paradijs is en was, wat ik meen geleerd te hebben, wordt met de behandeling hiervan steeds vager en menselijker, eigenlijk niets anders dan het hier en nu. Vruchten groeien, mensen eten, er is leven en sterven. Op oorlogen na en doodslag enz. Reactie (1): Ik snap de vertwijfeling en ik ben bang dat dit komt door de plaatjes die ons aangereikt zijn. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit een plaatje, afbeelding, tegen gekomen van Adam en Eva die de tuin bewerken (2:5) en erover waken(!; 2:15).

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen In heel mijn beleving in wat het paradijs is en was, wat ik meen geleerd te hebben, wordt met de behandeling hiervan steeds vager en menselijker, eigenlijk niets anders dan het hier en nu. Vruchten groeien, mensen eten, er is leven en sterven. Op oorlogen na en doodslag enz. Reactie (2): Er zit iets heel moois in het bovenstaande > menselijker. De beschrijving van het paradijs is namelijk bedoeld om God te leren kennen (de twee bomen) en daarmee leren we ook onszelf kennen(!) Reactie (3): Er zit ook een spanning in de laatste zin… Een wereld zonder oorlog enz… Een wereld waarin de mens leeft met God die hem het leven geeft…

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen Het was perfect, volmaakt zoals God dat bedoelt en geschapen heeft. En nu stel je: de mens wist dat er een sterven bestond. Nu hoop ik maar dat je bedoelt, dat het de planten (en dieren?) betreft. Reactie (4): Let eens op de volgende zin: walakini matunda ya wa mema na mabaya usile, kwa maana siku utakapokula matunda ya mti huo utakufa hakika. Deze zin is volstrekt duidelijk(!)

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen Reactie (4): Let eens op de volgende zin: walakini matunda ya wa mema na mabaya usile, kwa maana siku utakapokula matunda ya mti huo utakufa hakika. Deze zin is volstrekt duidelijk(!) Hoezo? Ik snap hier niets van, wat is de betekenis van deze woorden? Weet u dan niet wat „utakufa hakika“ betekent? Oplossing? (Genesis 2:17)

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen Reactie (4): Waarom dit voorbeeld? Als wij de betekenis van woorden niet kennen, heeft een zin geen enkele zin meer… het is abracadabra. Woorden hebben alleen betekenis, als ze verwijzen naar andere woorden en naar een bestaande werkelijkheid. Dit geldt voor woorden als: Kennis – Adam en Eva hadden kennis – maar dit was beperkte kennis Goed en Kwaad, want er is een keuze met gevolgen Leven en Sterven, want er is dood Bewerken en Waken, want er is gevaar

Genesis 1:1-6:8 (4) - vragen Het was perfect, volmaakt zoals God dat bedoelt en geschapen heeft. En dan nog vraag ik mij af: was het Paradijs dan toch niet zo volmaakt? Natuurlijk er werd gegeten, dus was er groei enz. Alleen weet ik niet (en nog steeds niet) Wat betekent dat dan? Reactie (5): Wanneer is iets volmaakt? A. Wanneer het af is, zoals een schitterend schilderij? Daaraan moet je niets meer veranderen. B. Wanneer het beantwoordt aan zijn doel, zoals een knop van een bloem, die langzaam opengaat, bloeit, verwelkt en vrucht geeft.

Genesis 1:1-6:8 (4) 1.Blz 20: Waarom nu het proefgebod? De twee bomen vertegenwoordigen God als een soort sacramenten. Als de boom van kennis er nu niet was geweest… Dan waren wij poppen, zonder kennis Maar God wil geen poppen, Hij heeft mensen gemaakt, die: creatief zijn, verantwoordelijk zijn, relationeel zijn. En dan zijn drie woorden belangrijk > LIEFDE en TROUW / VRIJHEID

Genesis 1:1-6:8 (4) 1.BLZ 30: Een opvallend overzicht! BLZ 22: Opdracht

Genesis 1:1-6:8 (4) 1.Genesis 2:18 > let op de woorden: 1.Dacht 2.Paste 3.En niet goed… 2.De schepping van de vrouw : heel bijzonder 1.Afstaan en ontvangen 3.Het lied: 1.Gelijkend 2.Verschillend 4.Eén lichaam 1.Seksueel en Geestelijk en het KIND

Genesis 1:1-6:8 (4) 1.Blz 24

Genesis 1:1-6:8 (4) 1.Lezen: Genesis 2:25 – 3:7 2.Opdracht blz. 25 en 26 3.De ogen gaan open 1.Let op de volgorde 2.Belangrijk: de gevolgen van zonde zijn vaak uitgestelde gevolgen 4.Aanvullend: de zondeval is een verhaal, bedoeld om te vertellen, want het is ook ons verhaal, met diepe psychologische waarheden 1.Let maar op een kind; de eerste seksuele ervaring; etc. 2.Wij lezen het teveel als een geschiedenis verhaal over toen en te weinig als mijn verhaal

Genesis 1:1-6:8 (4)  Naaktheid en schaamte:

Genesis 1:1-6:8 (4)

 PS. De powerpoints staan op: 

Genesis 1:1-6:8 (4)  Voor de volgende keer…  Lees Genesis 3:1-4:26  En blz van de cursus.

Psalm 19: 3  De dienst van God de HEER verheugt het hart steeds meer en duurt in eeuwigheid.  Rechtvaardig is de wet die god heeft in gezet en die ten leven leidt.  Zijn woord, dat ons behoudt, maakt rijker dan fijn goud, is zoeter nog dan honing.  Wie daarin zich verheugt, vindt in dat woord zijn vreugd, zijn rijkdom, zijn beloning.

Genesis 1:1-6:8 (4) DANKGEBED