1 Herman Schalk TREKKEN EN DUWEN VOOR KWALITEIT. 2 Begrip opbouwen Reflecteren op kwaliteit van onderzoek Uitvoeren van onderzoek interactie (m.n. taal)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Met onze speciale dank aan (documentenmap). Waarom gebeurt re-educatie (na verlamming bijvoorbeeld) vaak in een zwembad? Wat is het voordeel van aquagym?
Wat is goed onderwijsonderzoek?
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Afspraken en regels.
Geletterdheid….. Wat is dat?
Binnen buiten cirkel 1. Leerlingen in 2 cirkels
Op de koffie bij de kabouters
Jaar 1 les 5 Het creatieve proces
Intakegesprekken voor Groen Proeven: een goede start is halve werk Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR & Corry.
Doelstellingen formuleren
Kennis - Intelligentie
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
Volksuniversiteit Zwolle
MANTELZORGGESPREK.
Onze doelen en visie in beeld
Taalontwikkelend lesgeven: hoe doe je dat?
Docentinstructie: Het is aan te bevelen de eerste dia’s klassikaal te tonen en met uitleg te bespreken. Als na zes dia’s een korte demo van Celsius/Fahrenheit.
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
Gespreksvaardig-heden
Lezen: doe het goed voor
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Startbijeenkomst BPV 1 september Wat moet vandaag in orde zijn 1.POK moet ingeleverd zijn. 2.Deskundigheidsverklaring moet ingeleverd zijn. 3.Indien.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Hoe ontwikkel ik mezelf als leraar?
Hoe werkt een gemeente? Welkom Opdracht vandaag Gemeente werkt met Bureaucratie Democratie Schema Beleid Maken Vaststellen Toepassen Conclusie.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
Werken met de koppelkaart pendelen tussen theorie en praktijk Astrid Wijnands Hannah Wielenga 21 april 2016.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Bijeenkomst 4.  Toepassen van Directe Instructie in een deelles.  Toepassen van het ABCD-model in het logboek.  Digitale interactie in de praktijk.
Training 3 Kennis van programma van de student en kunnen werken met de instrumenten (bv. werken met leerwerkplan, rubric, evaluatieformulier), Binnen verschillende.
Loopbaancompetenties
TeachMeet - iPadstoplicht
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Basistraining Ontwikkelingsgericht coachen voor werkplekbegeleiders
Weet u het nog? Stevig voorbereid de klas in en dan… Leerlingen doen niet wat ik wil … Leerlingen snappen er niets van … Leerlingen reageren heel.
Observeren en rapporteren
‘Meester, nu u een bril draagt lijkt u net op een docent’ Meester Bart
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Jonas Wood.
Doel: De leerling kan, aan het einde van de les, benoemen hoe blootstelling en interpretatie van invloed zijn op het koopproces van de consument. Ook kan.
Thema 4: Zo bereik je meer
taal speelt een rol in alle vakken
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Toelichting bij ''Backward designing'' uit de kennisbank
Activernde didactiek & passende werkvormen
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Praktijktoets Eind LP 1 VP17U.
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Titel van wetenschappelijk project
Introductieweek Dinsdag 4 september.
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Begeleiden les 1.
Bouwen aan succesvolle teams LSD en Casuïstiek
Een gesprek voeren Boek Begeleiden H14 en H15 (t/m par. 15.2)
Succescriteria voor Spreekvaardigheid
Raden, regels en redeneren Groep 7 en 8
Jullie opdracht Bereid in groep een presentatie voor van 5 minuten rond de onderzoeksstrategie waarin je jou verdiepte Inhoud Wat houdt de strategie.
Tijd Expert domein A Expert domein B
Transcript van de presentatie:

1 Herman Schalk TREKKEN EN DUWEN VOOR KWALITEIT

2 Begrip opbouwen Reflecteren op kwaliteit van onderzoek Uitvoeren van onderzoek interactie (m.n. taal) Ontwikkelen van criteria voor goed onderzoek

3 Galperin’s ‘spiral formation of mental actions' B G T P E Problematiseren: de docent of een leerling stelt een vraag of signaleert een probleem waar een antwoord / oplossing voor gezocht moet worden. Beschrijven: de docent of een leerling omschrijft het antwoord of de oplossing op een specifiek probleem: hoe zit dit in elkaar of hoe los je dit op? Expliciteren: de docent of een leerling legt uit wat de achter- liggende gedachte achter het antwoord of de oplossing is. Generaliseren: de docent of een leerling formuleert een algemene regel, een algemeen geldend criterium. Toepassen: een specifiek antwoord of een algemeen (gegeneraliseerd) antwoord wordt toegepast in een nieuwe context.

4 Verwachting P een voorbeeld wordt geproblematiseerd B de leerlingen zoeken en vinden (eventueel samen met docent) een concrete oplossing voor het voorbeeld E er wordt onderbouwd waarom deze oplossing zou kunnen werken G de oplossing wordt veralgemeniseerd tot een algemeen geldend criterium P het eigen onderzoek loopt vast of de docent problematiseert het G de leerlingen of de docent grijpen terug op een criterium dat ze in een reflectieopdracht geformuleerd hebben E er wordt onderbouwd wat dit criterium betekent voor het eigen onderzoek B de leerlingen zoeken en vinden (eventueel samen met docent) een concrete oplossing voor het eigen onderzoek P het eigen onderzoek loopt vast of de docent problematiseert het B de leerlingen zoeken en vinden (eventueel samen met docent) een concrete oplossing voor het eigen onderzoek E er wordt onderbouwd waarom deze oplossing zou kunnen werken G de oplossing wordt veralgemeniseerd tot een algemeen geldend criterium T het criterium kan in een ander onderzoek toegepast worden Zie p. 97

5 Hoe werkte dit in de praktijk?  Leerlingen doen groot eigen onderzoek (9 lessen).  Helft krijgt geschreven feedback (‘impliciet’), helft doet reflectieopdrachten (‘expliciet’).  Van acht groepjes leerlingen alle gesprekken in de klas opgenomen en uitspraken m.b.t. kwaliteit van onderzoek / begrip van bewijs gecategoriseerd als P, B, E, G of T (totaal 3943).

6 Eigen Onderzoek Reflectieopdrachten (2922) (1021) D-L: uitspraken van docent naar leerlingen L-D: uitspraken van leerling naar docent L-L: uitspraken leerlingen onderling

7 Impliciet Expliciet (1264) (1658) D-L: uitspraken van docent naar leerlingen L-D: uitspraken van leerling naar docent L-L: uitspraken leerlingen onderling

8 Conclusie van het onderzoek  Vooral uitspraken op concreet, beschrijvend niveau, de cirkel wordt niet of nauwelijks doorlopen  Begrip van bewijs ontwikkelt zich vooral in interactie met docent  Invloed reflectieopdrachten op begrip van bewijs onduidelijk; docent lijkt er aan te kunnen refereren

9 Betekenis  Stimuleer het expliciterende (verbale) en het generaliserende (conceptuele) niveau  Stimuleer volledige redeneringen  Refereer expliciet aan criteria

10 Duwen en trekken Twee opdrachten om te oefenen met het stimuleren van volledige patronen: dus uitspraken over criteria op zowel het beschrijvende, het expliciterende en het generaliserende niveau. 1.Duwen 2.Trekken

11 Duwen: naar E en G (en T) toe B G T P E

12 Opdracht‘Duwen’ Ga naar bladzij 131 van het proefschrift en lees het fragment van het gesprek tussen Bonnie, Ineke en hun docent over hun onderzoek. Bonnie en Ineke willen de bacteriedodende werking van tandpasta onderzoeken. Maak groepjes van vier of vijf personen. Verdeel de rollen: twee of drie leerlingen, een docent en een observant. De leerlingen en de docent beginnen hun gesprek met de tweede uitspraak van Ineke. De docent probeert in het gesprek nu verder te ‘duwen’ in de richting van element 8: het onderscheiden van de afhankelijke en onafhankelijke variabele. De observant probeert bij te houden of het gesprek zich op het beschrijvende, het expliciterende of het generaliserende niveau begeeft. Praat vijf minuten en bespreek dan na.

13 Trekken: vanuit T en/of G B G T P E

14 Opdracht‘Trekken’ Verwissel van rol. De leerlingen en de docent beginnen hun gesprek weer met de tweede uitspraak van Ineke. De docent probeert in het gesprek nu te ‘trekken’ vanuit element 8: het onderscheiden van de afhankelijke en onafhankelijke variabele. Dus leg het ter tafel en vraag wat het betekent voor dit onderzoek of haal een ander (evt. fictief) onderzoek aan waarin het ook aan de orde was. De observant houdt weer bij of het gesprek zich op het beschrijvende, het expliciterende of het generaliserende niveau begeeft. Praat vijf minuten en bespreek dan na: wat gaat makkelijker, trekken of duwen?