Symposium “Toekomst toeristisch product” 14 juni 2011 Jolanda van Koeveringe-Dekker Justion advocaten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Advertisements

Welkom bij Bouwrecht week 5.
Integrale handhaving en Wabo!
Presentatie ontwikkelingen Structuurvisie en Centrumvisie Ermelo
Samenvatting: Stedelijke gebieden
Ontwikkeling Noordrand Zevenbergen
Investeer in uw "Droomhuis"
Wet ruimtelijke ordening implementatie gemeente Gorinchem
Ruimtelijke Ontwikkeling in (naam van uw gemeente) voor raadsleden
Gemeente Almelo bestemmingsplan buitengebied informatieve raad 13 februari 2007.
Nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro)
1 Gevolgen nieuwe Wro voor milieumedewerkers InfoMil Schakeldag 13 november 2008 Toos Lander.
Consultatieronde: Agenda: drie maanden na publicatie eerste ervaringen
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
of volgt het geld de mensen? --- Geld en de provincie Noord-Brabant
Copyright 2010 by ir. Jos Ariëns
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Landschap beschermen en ontwikkelen
22 juni 2011 | Maarten Hajer 1 De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte in het licht van PBL- analyses NIROV-debat.
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 1 t/m 4
De omgevingsvergunning Op weg naar één integrale vergunning 14 juni 2007 Joke de Vroom.
“Decentraal wat kan, centraal wat moet”
Bevolkingsdaling gevolgen voor bestuur en financiën 26 mei 2008.
Presentatie sessie: Wonen: regionale afspraken
Mr. C.W. KniestedtBosselaar & Strengers Advocaten, Utrechtwww.bs- advocaten.nlwww.bs- advocaten.nl Informatieavond 4 maart 2009 Herstructurering Kerckebosch.
Startersleningen zijn door veel gemeenten in het leven geroepen om de bereikbaarheid van koopwoningen te vergroten voor met name de starters op de woningmarkt.
Presentatie PvdA-GroenLinks
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
Structuurvisie Buisleidingen
Juridische bescherming van dijkrelicten
Wat is de Ladder voor Provincie Zuid-Holland?
Symposium: (Geen) zorgen om leegstand #bbdebat. Flexibiliteit in bestemmingsplannen 24 september 2015 mr. T.E.P.A. Lam advocaat Hekkelman Advocaten senior-onderzoeker.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Een nieuw inkoopbeleid vanaf april inkoopbeleid binnen het groter kader. Verdrag Europese Unie Europese richtlijn 2014 gaat in Medio april Nederlandse.
Raadspresentatie Ruimtelijke Ordening een korte inleiding op het beleidsterrein.
Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving Gemeente Leudal 28 oktober 2014.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Ruimtelijke Ordening in Dordrecht Presentatie in de adviescommissie fysieke leefomgeving van de gemeenteraad op 20 mei 2014.
Discussienota Bouwgrondprijs voorbereidende raadsvergadering 22 juni 2010.
Invoering nieuwe Wet ruimtelijke ordening Advies voor de gemeenteraad van Steenwijkerland Juni 2008.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
De doorwerking van rechterlijke uitspraken op ruimtelijkeplannen.nl Provero 20 november 2012 Bart Veenman Raad van State
Waarom een nieuwe Wro? De huidige Wet op de Ruimtelijke Ordening dateert van 1965 en is door de vele herzieningen onoverzichtelijk geworden. Uitgangspunten.
Jan van Riebeeck Informatiebijeenkomst 30 juni 2010.
Opvang van vluchtelingen (Inter)nationaal probleem en lokale bijdrage Jan W. Brenninkmeijer Burgemeester.
Managementrapportage 2 e kwartaal 2009 Gemeente Heeze-Leende.
Raadsinformatie avond 10 februari Inhoud 1.Verhouding regelgeving 2.Nota Ruimte 3. 4.Betrokkenheid gemeente(n) 5.Bestuurlijke afspraken 6.Bestuurlijke.
Haalbaarheid woningbouwlocaties Bij het vermoeden dat er voor een locatie belemmeringen te verwachten zijn, zijn eerst de onderzoeken m.b.t. de te verwachten.
Participatief traject Veldinstallaties Zonnepanelen Presentatie Beeldvormende Raad, 16 april 2015.
1 Perceelsplitsingen - Nadere uitleg -. 2 Technisch beraad (N.a.v. raadsvoorstel perceelsplitsingen) Begrenzingen in regelingen Mogelijkheden.
Een nieuwe ladder voor duurzame verstedelijking! Schakeldag 2016 Jacqueline H.P. Vrolijk Projectleider herziening Ladder 21 juni 2016.
Hoofdlijnen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Informatiemarkt 6 oktober 2011.
Windenergie, lokale autonomie en Omgevingswet Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer 24 juni 2016.
Ruimtelijke ordening Thuiskamer Egmond-Binnen Edwin de Waard.
VD2 Advies Afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening Presentatie raad gemeente Leudal 11 september 2012 T.J.E.A. van der Heijden, directeur VD2 Advies b.v.,
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
Een nieuwe ladder voor duurzame verstedelijking
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Ontwikkelingsruimte grondgebonden rundveehouderij Juridische verankering Sint Anthonis 21 februari 2011 Tycho Lam
Structuurschets RONDOM KAMPERLAND.
De gewijzigde Wet geluidhinder en transitieprojecten
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Invoeringswet Omgevingswet
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Structuurvisie ‘Windenergie op land’
A woningen Industrie gebied A 12 industriegebied A 2.
Transcript van de presentatie:

Symposium “Toekomst toeristisch product” 14 juni 2011 Jolanda van Koeveringe-Dekker Justion advocaten

Inleiding: Verblijfsrecreatie: Wat wordt daaronder verstaan? NB Wat verstaat u er onder? Waar denkt u aan­?

Twee grondgedachten: Waar een wil is, is een weg It takes two to tango

Wijzigingen in de Wet op de ruimtelijke ordening/WOR Uitgangspunt: elke overheidslaag is verantwoordelijk voor het eigen beleid. Beleid en regels nu juridisch duidelijk gescheiden (bijvoorbeeld structuurvisie en verordeningen/plannen).

Sturingsinstrumenten Rijk en Provincie Proactieve aanwijzing Artikel 4.1 Wro, of voor het Rijk middels een AMvB, artikel 4.3 Wro en: Artikel 4.2 Wro  Provincie en Artikel 4.4 Wro  Rijk (die behalve aan een gemeenteraad ook aan PS een aanwijzing kan geven voor inpassingsplannen) Voorwaarde is dat provinciale (of in het geval van een aanwijzing van het rijk) nationale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken.

Sturingsinstrumenten Rijk en Provincie II Reactieve aanwijzing Op grond van artikel 3.8 lid 6 Wro Provinciaal of Rijksbelang moet deze actie rechtvaardigen Lijkt effectief instrument (Roosendaal/ZLTO), GS Noord- Brabant

Bestemmingsplannen kunnen verruimd worden waar het gaat om: Milieunormen Kwaliteitseisen locatie eisen voor woningbouw categorieën Er moet sprake zijn van ruimtelijk relevantie! Voorbeeld: uitspraak inzake Zorgresidence Kamperland Sturingsinstrumenten gemeenten

Sturingsinstrumenten gemeenten WOR-> Wro Met de inwerkingtreding van de Wro is ook de Wet op de openluchtrecreatie komen te vervallen. De bedoeling is dat gemeente dat beleid, waar gewenst, nu incorporeren in bestemmingsplannen. Onderzoek van het Kenniscentrum Recreatie (LNV) van 2009, ”Gemeentelijk kampeerbeleid na intrekking van de WOR” NB hier zou ik graag eens met u over in discussie gaan; is dit nu een gemeentelijke aangelegenheid of niet?

Sturingsinstrumenten gemeenten Verstening Artikel 2.3 Bor voor het bouwen van een recreatief nachtverblijf niet nodig is voor een bouwwerk dat niet groter is dan 70 vierkante meter en niet hoger dan 5 meter.

De tweede woning De tweede woning, verblijfsrecreatie bij uitstek, in parken of juist niet, permanent, recreatief, en het nieuwe fenomeen van deeltijdwonen. NB deeltijdwonen is geen recreatie maar is eigenlijk een tussenvorm. Hangt de visie op deeltijdwonen ook niet samen op de visie op wonen in zeeland in zijn algemeenheid. En hangen die visies niet ten nauwste met elkaar samen? Wat is uw mening daarover?

De tweede woning II Is een versoepeling van het tweede woningenbeleid een antwoord op “de krimp”? Onderzoek van het Kenniscentrum Recreatie van toen nog LNV “Tweede woningen kans voor krimpgebieden” van juli 2010, waarin een drietal krimpgebieden worden onderzocht, Noord Groningen, park Limburg en Zeeuws Vlaanderen.

Onderzoek effecten Ruimte en milieu Effect op de woningmarkt als zodanig Sociale en economische aspecten

Grondexploitatie In Afdeling 6.4 van de Wro is de Grondexploitatiewet opgenomen. Regierol van de gemeente bij grondexploitatie versterkt door het instrumentarium van: kostenverhaal, verevening van (bovenwijkse) voorzieningen en locatie eisen bij particuliere grondexploitatie.

Grondexploitatie II Een exploitatieplan is alleen dan niet nodig als het kostenverhaal anderszins (privaatrechtelijk) is verzekerd in die zin fungeert de mogelijkheid van een exploitatieplan als stok achter de deur. Geen onderhandelingsplicht Effect kostensoortenlijsten

Voorbeelden vergroting draagvlak voorzieningen Zwembad Bad Bentheim, Zwemschool in de Banjaard Zorgvoorzieningen en het zorgtoerisme. (Nierdialyses in vakantieparken overigens op verschillende plaatsen in Nederland)

“Waar een wil is, is een weg” en “it takes two to tango” Maar ook “dream on”

Beperkingen rijks- en het provinciaal beleid en (rijksbeleid: terugtrekkende overheid) wet– en regelgeving waar we niet omheen kunnen, zoals risico contouren bijvoorbeeld die op de Westerschelde in verband met ammoniak, veiligheids, geluidzoneringen en dergelijke. natura 2000

Waar een wil is, is wellicht niet altijd een weg, maar om de weg te bepalen moet u weten wat u wilt… wat wilt u eigenlijk ? wat wilt u wel wat wilt u niet? Is er iets te willen? wie is u dan? Zeeland, of een regio in Zeeland of een lokale gemeente?

Stelling: “Zeeland” weet niet goed wat het wil, maar dreigt daardoor het tij te verliezen.

Dank voor uw aandacht!