Horeca Vlaanderen. Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Studiedag GLUREN OVER DE MUREN KLASBAK 14 november 2013.
Advertisements

Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
De regionale overheid p
Guidea Kenniscentrum Toerisme en Horeca vzw
Internationale betrekkingen
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.
OVSG, de gemeente maakt school
EDRL infodag Lokale besturen Voorstelling Middle Office AO in het kader van EDRL.
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
0 Centrum WeST: Het Centrum voor Werken en Studeren.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Overheidsopdrachten en de sociale economie in Vlaamse lokale besturen Alex Verhoeven.
De Nederlandse levensloopregeling: ervaringen en lessen
Uitwisseling tussen DHO en Kinderbijslag
OVERZICHT Wat is de rechtenverkenner Zoekmogelijkheden –van A-Z / trefwoord –doelgroep / thema –persoonlijk profiel Handige tools –algemene rechten verbergen.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Seminar « De lerende gemeente » heet u welkom! Antwerpen, 28 oktober 2010 Een co-productie van Antwerp Management School, het CNO, de VVSG en Politeia.
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
NME: kiezen, leren, meedoen
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Globaal Horecaplan Relancestrategie 18 juli 2012.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Voorstelling Juridische Dienst
'Ondernemen met je hart' Presentatie Participatiewet, Werkgeversservicepunt.
Vlaams overleg Groenprojecten SST 17 september 04.
BELEIDSBRIEF BESTUURSZAKEN Samen werken aan een kwaliteitsvolle Vlaamse overheid Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Waar moet ik rekening mee houden als ik wil starten in de horeca?
Guidea Kenniscentrum Toerisme en Horeca vzw. Wie is Guidea?
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
WerkWaard Samen werken aan werk WerkWaard verbindt bedrijven die gemotiveerd personeel zoeken aan kandidaten die deze arbeid kunnen leveren
Leren en Werken voor jongeren VLOR – 30 september 2015 Leen Baisier.
Zuurstof voor de horeca. INLEIDING België horecaland bij uitstek + uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers.
Culturele verschillen in de zakenwereld tussen Polen en Vlaanderen Thomas Castrel, LEUVEN - 11/7/2014.
Overleg Vlaams banenpact Comité Vlaams ABVV - 24/03/2015.
Inhoud  Waarom een dak isoleren?  De Vlaamse dakisolatienorm  Hoe kan men een dak isoleren?  Het Sociaal Dak isolatie Project (SDIP): Wat en voor.
PERSLANCERING Streekpact RESOC Antwerpen.
Het belang van een horecabeleidsplan Leuven, 11 mei 2016.
VOORSTELLING MINDERHEDENFORUM Voorstelling Minderhedenforum.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2004 CIJFERS OVER KWALITEIT VAN DE ARBEID IN DE VLAAMSE KMO NATIONALE STUURGROEP.
Zuurstof voor de horeca. INLEIDING België horecaland bij uitstek Uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers.
Toerisme Zonder meer? Toerisme Oost-Vlaanderen logies Het nieuwe logiesdecreet Katia Versieck, algemeen manager.
Blackbox-project Een geregistreerde kassa voor de horeca.
V-ICT-OR| Vlaamse ICT Organisatie Horecavergunningen.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
Lokaal voedsel VVSG, Gent, 30/9/ Lokaal voedsel Trends Hoe en waar? Waarom doen landbouwers mee? Wat kunnen steden en gemeenten doen?
Workshop 9 februari.
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Welzijnsregio Noord-Limburg
Lokaal, Sociaal en Beleid Een problematiek in viervoud
Voorstelling Juridische Dienst
Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020
VLAAMS GEBRUIKERSOVERLEG PERSONEN MET EEN HANDICAP
Voorontwerp decreet lokaal bestuur: voorstel politiek standpunt
Horeca Vlaanderen Horeca Academie
Lokaal loket kinderopvang
Overlegtafel ‘Vitaminen voor je Lokaal Overleg Kinderopvang’
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Overlegtafel ‘Vitaminen voor je Lokaal Overleg Kinderopvang’
Welkom FM/HIB Wie interesse in ondernemerschap?
Inkanteling OCMW in de gemeente Julien Van Geertsom
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
Ondernemen voor de toekomst
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
Lokaal loket kinderopvang
Tessenderlo, in de neus van limburg
Transcript van de presentatie:

Horeca Vlaanderen

Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

Intro Beeld van de sector België ondernemingen werknemers Vlaanderen ondernemingen werknemers Vlaams-Brabant ondernemingen werknemers

Intro Beeld van de sector 3.5% van de totale tewerkstelling in België 35% voltijds, 53% deeltijds en 12% als extra 35% van de werknemers in de Vlaamse horeca zijn allochtonen, dit is hoger dan gemiddelde over alle sectoren (14%). 26% zijn laaggeschoolden, gemiddelde ( 18%)

Intro Horeca Vlaanderen Belangenverdediging Lokaal, Vlaams, federaal en Europees Netwerken Events, infosessies en workshops Ondersteunen Juridisch advies, communicatie 5300 leden

Representativiteit Paritair comité voor het hotelbedrijf Paritair leercomité Waarborg en sociaal fonds horeca Horeca Vorming Vlaanderen Guidea Toerisme Vlaanderen: Raadgevend Comité Hoge Raad van Zelfstandigen en KMO Nationale arbeidsraad FAVV: raadgevend comité en bilateraal overleg …

Structuur 15 vaste medewerkers 35-tal lokale beroepsverenigingen Lokaal, provinciaal, Raad van Bestuur Sectorcommissies hotel, restaurant, cafés, nightlife en frituren

Wat doen we? Lobby – Lokaal niveau (terrassen, vergunningen, toerisme, deloyale concurrentie…) – Vlaams niveau (gastronomiepromotie, horecabeleidsplan, onderwijs, arbeidsmarkt..) – Federaal niveau (kassa en kosten, sociaal overleg en arbeidswetgeving..) – Europees niveau (booking.com, shadow hospitality..)

Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap – GKS – Beter aan de start – Kwaliteitsvolle horeca – Brouwerijcontracten Logiesdecreet en HSU

Trends en evoluties Deeleconomie AirBnB en afgeleiden (vb. AirDnD) Van ownership naar usership: vb. ruimte is overdag kapsalon, ‘s middags maakt iemand lunch, ‘s avonds ander iemand diner en in weekend hotel.  Wetgeving moet mee aanpassen: niet beknotten, wel iedereen gelijk voor de wet

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap GKS - professionalisering Beter aan de start Brouwerijcontracten Kwaliteitsvolle horeca

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap

GKS: kassasysteem, fiscale controlemodule, VAT card Vrijwillig vanaf 01/01/2014, verplicht vanaf 01/01/2016 Arbeidsintensieve sector  Studies Konings & Goos Horecaplan: gelegenheidsarbeid, kwartaalkorting, flexijobs, overuren. Arbeidslast vaste werknemers! Rechtszeker? 10%-regel  grens 25,000 euro Horeca Vlaanderen: Lobby en informeren

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap

Politiek De geregistreerde kassa

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Beter aan de start Startersbrochure Algemeen door Horeca Vlaanderen Op maat van stad of gemeente ism VVSG Startersopleidingen Kosteloos via Horeca Vlaanderen Op maat van startend caféuitbater (brouwerijcontracten)

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Brouwerijcontracten Onaanvaardbare voorwaarden Exclusiviteit Minimale afnameverplichting  Veel faillissementen, lage rentabiliteit Memorandum Horeca Vlaanderen  Opgenomen in regeerakkoord Actie in pers  Gedragscode: Horeca, FEDEB, Belgische Brouwers

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Kwaliteitsvolle horeca

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Horeca Academie Opgericht 2012 Waaier aan kosteloze opleidingen voor ondernemers Overheidssteun:

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Horeca Academie Licht je onderneming door Sociaal recht Revenu management voor hotels Energie besparen Sociale media Up-selling Allergenen Startersopleiding Infosessies geregistreerde kassa …  2015: 2,943 ondernemers

Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Mystery visits Vrijwillig Feedback, opleidingen 75 euro cafés, 150 euro restaurants 126 inschrijvingen in 2015 Overheidssteun:

Trends en evoluties Logiesdecreet & HSU Logiesdecreet Vlaamse overheid heeft eerste voorstel ingetrokken Strengere controle AirBnB Registratie verplicht Comfortclassificatie wordt gestimuleerd Invoering Hotel Stars Union

Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

Wat kan lokale beleid doen Overleg Horecabeleidsplan (Guidea – Peter Serru) Startersbeleid (ism Horeca Academie, startersbrochure..), subsidies Terrasbeleid Concessie vs handelshuur // deloyale concurrentie Vergunningen Toerismebeleid Lokale taksen Betrekken bij cultuur en feest Bewegwijzering Parkeerbeleid

Contact Horeca Vlaanderen Anspachlaan 111 b Brussel 02/