Horeca Vlaanderen
Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD
Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD
Intro Beeld van de sector België ondernemingen werknemers Vlaanderen ondernemingen werknemers Vlaams-Brabant ondernemingen werknemers
Intro Beeld van de sector 3.5% van de totale tewerkstelling in België 35% voltijds, 53% deeltijds en 12% als extra 35% van de werknemers in de Vlaamse horeca zijn allochtonen, dit is hoger dan gemiddelde over alle sectoren (14%). 26% zijn laaggeschoolden, gemiddelde ( 18%)
Intro Horeca Vlaanderen Belangenverdediging Lokaal, Vlaams, federaal en Europees Netwerken Events, infosessies en workshops Ondersteunen Juridisch advies, communicatie 5300 leden
Representativiteit Paritair comité voor het hotelbedrijf Paritair leercomité Waarborg en sociaal fonds horeca Horeca Vorming Vlaanderen Guidea Toerisme Vlaanderen: Raadgevend Comité Hoge Raad van Zelfstandigen en KMO Nationale arbeidsraad FAVV: raadgevend comité en bilateraal overleg …
Structuur 15 vaste medewerkers 35-tal lokale beroepsverenigingen Lokaal, provinciaal, Raad van Bestuur Sectorcommissies hotel, restaurant, cafés, nightlife en frituren
Wat doen we? Lobby – Lokaal niveau (terrassen, vergunningen, toerisme, deloyale concurrentie…) – Vlaams niveau (gastronomiepromotie, horecabeleidsplan, onderwijs, arbeidsmarkt..) – Federaal niveau (kassa en kosten, sociaal overleg en arbeidswetgeving..) – Europees niveau (booking.com, shadow hospitality..)
Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD
Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap – GKS – Beter aan de start – Kwaliteitsvolle horeca – Brouwerijcontracten Logiesdecreet en HSU
Trends en evoluties Deeleconomie AirBnB en afgeleiden (vb. AirDnD) Van ownership naar usership: vb. ruimte is overdag kapsalon, ‘s middags maakt iemand lunch, ‘s avonds ander iemand diner en in weekend hotel. Wetgeving moet mee aanpassen: niet beknotten, wel iedereen gelijk voor de wet
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap GKS - professionalisering Beter aan de start Brouwerijcontracten Kwaliteitsvolle horeca
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap
GKS: kassasysteem, fiscale controlemodule, VAT card Vrijwillig vanaf 01/01/2014, verplicht vanaf 01/01/2016 Arbeidsintensieve sector Studies Konings & Goos Horecaplan: gelegenheidsarbeid, kwartaalkorting, flexijobs, overuren. Arbeidslast vaste werknemers! Rechtszeker? 10%-regel grens 25,000 euro Horeca Vlaanderen: Lobby en informeren
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap
Politiek De geregistreerde kassa
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Beter aan de start Startersbrochure Algemeen door Horeca Vlaanderen Op maat van stad of gemeente ism VVSG Startersopleidingen Kosteloos via Horeca Vlaanderen Op maat van startend caféuitbater (brouwerijcontracten)
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Brouwerijcontracten Onaanvaardbare voorwaarden Exclusiviteit Minimale afnameverplichting Veel faillissementen, lage rentabiliteit Memorandum Horeca Vlaanderen Opgenomen in regeerakkoord Actie in pers Gedragscode: Horeca, FEDEB, Belgische Brouwers
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Kwaliteitsvolle horeca
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Horeca Academie Opgericht 2012 Waaier aan kosteloze opleidingen voor ondernemers Overheidssteun:
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Horeca Academie Licht je onderneming door Sociaal recht Revenu management voor hotels Energie besparen Sociale media Up-selling Allergenen Startersopleiding Infosessies geregistreerde kassa … 2015: 2,943 ondernemers
Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Mystery visits Vrijwillig Feedback, opleidingen 75 euro cafés, 150 euro restaurants 126 inschrijvingen in 2015 Overheidssteun:
Trends en evoluties Logiesdecreet & HSU Logiesdecreet Vlaamse overheid heeft eerste voorstel ingetrokken Strengere controle AirBnB Registratie verplicht Comfortclassificatie wordt gestimuleerd Invoering Hotel Stars Union
Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD
Wat kan lokale beleid doen Overleg Horecabeleidsplan (Guidea – Peter Serru) Startersbeleid (ism Horeca Academie, startersbrochure..), subsidies Terrasbeleid Concessie vs handelshuur // deloyale concurrentie Vergunningen Toerismebeleid Lokale taksen Betrekken bij cultuur en feest Bewegwijzering Parkeerbeleid
Contact Horeca Vlaanderen Anspachlaan 111 b Brussel 02/