Van je familie moet je het hebben?? Over de samenstelling van een effectieve directie binnen familiebedrijven. Afstudeer opdracht voor de opleiding MBA.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

situationeel leiderschap
QUICK SCAN OP KWALITEIT EN EFFICIËNTIE VAN DE SERVICES
Hoofdstuk 5 Sociale verbanden.
De fundamenten van de organisatiestructuur
Efficiënt besturen in de social profit
Blz. 9 tot en met 28 Boekje Leidinggeven
Hogescholen in Dialoog
Adviseur van familiebedrijven
Gedragscodes en het belang van waarden voor een goed bestuur
Measuring of Organisation Structures D.S. PUGH Nele Van Dooren 2 de Bachelor Sociologie 28 maart 2006.
Communicatieproces .
Organisatiestructuren
Hoofdstuk 14 Effectieve teams samenstellen
De fundamenten van de organisatiestructuur
Gedrag in organisaties, 9e editie
Kenmerken van een goed team
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Gedrag in organisaties, 10e editie
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Hoofdstuk 9 Het aansturen van teams
Hoe geef je organisatie ontwikkeling echt vorm?
Naar een zelfstandige positie van de medezeggenschap op de Hogescholen Rienk Goodijk, 10 nov Hoogleraar TiasNimbas UvT Senior-consultant GITP.
Leidinggeven en coachen
Het MT in de kinderopvang Boek & veldonderzoek ‘ Ze zijn op Heidagen’
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
John P. Kotter Harvard Business School
Van dienstenmodel naar directiemodel, kansen voor sturing en control
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Jouw partner in de school Leuk, professionele ruimte, maar hoe neem je die? Congres CNV Schoolleiders 6 november 2014.
Vormgeven van de HRM-functie
H2 Organisatiestructuur
Personeelsmanagement
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
Het Rijk van Koning Klant
SCHPA 2.57 Organisatie en beleid week 2.
Vervolg sociaal netwerk methodiek
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst week 3 Werken in een team
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 4 Onderdeel : STRUCTUUR.
HOOFDSTUK VIII TEAMS IN ORGANISATIES 1. Hoe populair zijn teams? Wat is een team? Welke typen van teams bestaan er? − Adviserende teams − Zelfsturende.
Hoofdstuk 21 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Februari 2016.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 3 Onderdeel : LEIDING GEVEN.
Dr. Patrick Vermeulen GITPMoed & Vertrouwen Moed en Vertrouwen Workshop 1 Motivatie 1.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
Gedrag in organisaties, 9e editie
De fundamenten van groepsgedrag
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Kenmerken van een goed team
Kenmerken van een goed team
BEDRIJFSCULTUUR.
BEDRIJFSCULTUUR.
Seminair E-health in de zorg Beilen, 25 januari 2018
Leiding geven aan school ontwikkeling
Werkvorm Vergaderen op kleur.
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
JAN HOLSAPPEL.
Introductie Engaging Dynamics
Samenwerken en communicatie
Organisatie structuur
Verandering leidt tot beter sociaal werk. Of niet?
STRATEGIE MANAGEMENT STRUCTUUR CULTUUR PROCESSEN MEDEWERKERS
Organisatiestructuur
De onzichtbare MT - vergadering
Kenmerken van een goed team
Transcript van de presentatie:

Van je familie moet je het hebben?? Over de samenstelling van een effectieve directie binnen familiebedrijven. Afstudeer opdracht voor de opleiding MBA bij de NCOI

Adviesvraag  Welke directiesamenstelling is voor Prins Orchidee het meest effectief? Onderzoeksvraag:  Wat is de relatie tussen de samenstelling en de effectiviteit van de directie en welke rol speelt de bedrijfscultuur hierbij?

 Controlerend aandelenbezit berust bij één of enkele families  De familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie  Tenminste 2 leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig van de familie  (De intentie bestaat om het familiale karakter in de volgende generaties voort te zetten, FBNed 2003)

 Stabiele cultuur  Gericht op de lange termijn  Onafhankelijkheid  Weerstandvermogen in slechte tijden/ Geduldig kapitaal/ Flexibiliteit in tijd en geld  Snelle besluitvorming  Betrokkenheid, trots en zorg  Schat aan kennis en ervaring

 Emotionele kwesties/ familie en bedrijfsbelangen niet in balans  Beperkte financiële mogelijkheden  Geslotenheid/ rigiditeit/ conservatisme  Imago van niet-professioneel  Leiderschap, leiding lang op dezelfde stoel, zwak leiderschap opvolgende generatie  Opvolgingsproblemen

 loyaliteit en betrokkenheid (zowel van de medewerkers naar de familie en het bedrijf als andersom, ook bij klant- en leveranciersrelaties)  een informele cultuur  aandacht voor historie en tradities;  korte lijnen, strak geleide organisatie, paternalistische inslag (de oprichter bepaalt)  pragmatisch, zaken in overleg en goed vertrouwen geregeld (niet geformaliseerd)  lange zittingsduur directeur.

Afhankelijk van:  De generatie van de familie die het bedrijf aanstuurt  De generatie die het eigendom heeft  De cultuur van het bedrijf  Fase waarin het bedrijf verkeert en de omvang en complexiteit van het bedrijf

Eenhoofdig:  snelle besluitvorming  eenheid van beleid (zowel een voor- als nadeel)  ongedeelde verantwoordelijkheid (zowel een voor- als nadeel) Meerhoofdig:  Breed spectrum van kennis en ervaring  Minder kwetsbaar  Tijdrovende besluitvorming, politiek spel  Mogelijkheid tot afschuiven van verantwoordelijkheden

Familiebedrijven: - Heldere structuren (functioneel, communicatie en besluitvorming) - Goede informatievoorziening - Gelijke maatstaven voor familie en niet-familie managers - Erkenning en beloning van waardevolle bijdrage

Niet-familie managers: - Zich kunnen inleven in de positie van de familie, waarden en normen kunnen delen - Sociaal vaardig zijn (2 e viool kunnen spelen, kunnen incasseren maar daarbij wel assertief blijven)

De mate waarin de topleiding de gestelde doelen bereikt. De effectiviteit van de directie wordt bepaald door: - De samenstelling van de directie - Het besturingsproces - De managementinformatie- voorziening

Ideaaltypisch team: - Bepaalde capaciteiten bij individuen aanwezig (manager van kennis, ideeën en mensen) - Manager van taken en evaluatiemanager maximaal verspreid aanwezig. (Vandenput/ Vaessen 2005) - Bestaat uit managers die met elkaar de verschillende (team) rollen vervullen (Belbin, 1998 / Quinn 2005) - Daadkrachtige voorzitter (Nadler en Spencer 1999)

 Omvang en fase van bedrijf  Samenstelling directie: - grootte/ taakverdeling - positie niet-familie managers - manier van tot standkoming  Bedrijfscultuur  Bevordering effectiviteit

 De directies worden op organische wijze samengesteld.  Niet-familie managers vervullen cruciale functies.  De bedrijfscultuur is bepalend bij de samenstelling van de directie.  Strategieformulering is sterk bepalend voor de effectiviteit.

Conclusie Wat is de relatie tussen de samenstelling en de effectiviteit van de directie en welke rol speelt de bedrijfscultuur hierbij?

Persoonlijke voorkeuren ondernemer Bedrijfs- context Cultuur Fase van het bedrijf Fase van het familie- eigendom Functionele – en communicatie- structuur Strategie en controlesysteem Samenstelling directie Effectiviteit directie Verhoging van de effectiviteit door: - Aantrekken deskundige (niet –familie) managers. - Eenduidige arbeidsvoorwaarden en heldere besluitvorming voor familie- en niet-familie managers - Een daadkrachtige leider van het directieteam (bij meerhoofdige directie). - Eenhoofdige directie laten ondersteunen door een managementgroep. - Aantrekken vaste adviseur of commissaris voor strategische zaken.

Adviesvraag: Welke directiesamenstelling is voor Prins Orchidee het meest effectief?

 Ontwikkeltraject; éénhoofdige directie, ondersteund door een managementgroep.  Doorgroeien naar volwaardig managementteam.  Op strategisch niveau geadviseerd door een vaste adviseur