Korte systematische terugblik Project Interne bedrijfsvoering Scholing en opleiding Materialen Collectie Communicatie Financiën Conclusies Boekstart in.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jong MKB Working Dinners® Continuïteit en Groei. Introductie •Jong MKB Working Dinners is een nieuw landelijk initiatief dat wordt ontwikkeld, met het.
Advertisements

Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Ruimte voor eigen kracht Sportproject Kwintes Fit & Happy Bewegen met een visie 3 oktober 2013.
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
In het bestuursakkoord
Wat is Passend Onderwijs
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Thema 7 Les 6a Smaak. de kwaliteit = als iets mooi / goed gemaakt is = hoe iets is.
Dordtse agenda “VVE en verder!” Wat pakken partners en gemeente n.a.v. de bestandsopname in 2011 en 2012 aan? Presentatie t.b.v. G33/G4 6 december 2011.
SCHAKELKLASSEN LOKAAL EDUCATIEVE AGENDA 12 JANUARI 2010.
Steeds krachtiger bestuur in:
Sectorwerkstuk Den Bosch
Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Voorstellen Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Pedagogisch.
Voorlichtingsavond groep 3
Citymarketing Hilversum 2006
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
Deel anders, mijn organisatie
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010

Carrouselbijeenkomst Rekenen en taal Doorlopende leerlijnen Wilma Willems – 14 april 2010.
 Iris Info Doelstelling Integraal invoeren van beeldspraak in de Achterhoekse bibliotheken.
Het ontstaan van een visie? Er is een behoefte: – Van de ouders – Van het team Inspiratie door anderen (artikels, studiedagen, oproepen, nieuwsbrieven,…)
Wat is Boekbaby’s? Samen genieten van boeken Maximale kansen voor alle kinderen Boeken in alle gezinnen brengen.
Bedankt! Sinds ……….delen jullie met veel enthousiasme Boekbaby’s-pakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Solliciteren: wat wil ik?
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Cultuureducatie met Kwaliteit in Oldenzaal. Cultuureducatie met Kwaliteit Rijksregeling voor de periode –1 e tranche: 2013 en 2014 –2 e tranche:
Ideeën voor doorontwikkeling Hervormingsagenda Rijksdienst November 2013 DG OBR.
Experiment 3: Stimulering museumbezoek via social media en games.
Kenniscirkel dBos 11 oktober Beeld tot nu toe – NH ● Open deur voor de kwartiermaker ● Combinatie met regeling cultuureducatie ● Kennisdelen graag.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Lein Goudzwaard Leesconsulent Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
‘De interne aanpak’ Karlien Zomer
Met de MOgroep de verkiezingen in Workshop ‘Investeren in Zichtbaarheid en Beleidsbeïnvloeding’ Wim Carabain Overheidsexperts Public Affairs.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Boekstart Start Pilot Brabant Onderzoek Theek 5 –Kennis –Faciliteit –Omgeving.
CMWW Peuteropvang Marjo Hoek September versus kinderopvang Peuteropvang: het kind en zijn ontwikkeling staat centraal nauwe samenwerking met ouders.
Evalueren ZESC 2016 Regio Scouting Zeeland | Versie 1.0.
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
Campagne taalvaardigheid
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Instrument bij ‘Burgers mee aan Zet’ Fase 1: Visie ontwikkelen.
Bedankt! Jullie delen met veel enthousiasme Boekstartpakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Visieontwikkeling Les
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
Inleiding Route 2020 : proeftuin Zó werkt de bieb
Opdracht Opkikker Boek Methodisch Begeleiden Thema 1 Planmatig werken
Commissie voor vrijwilligerswerk
naam gemeente | datum start
Els Verkerk, directeur-bestuurder Stichting Opvoeden.nl
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
De BoekStartcoach.
Waarde(n)vol werk in uitvoering
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
Cultuurparticipatie bij Dienst kinderopvang
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Korte systematische terugblik Project Interne bedrijfsvoering Scholing en opleiding Materialen Collectie Communicatie Financiën Conclusies Boekstart in Noord-Brabant

Project Doel van de Nederlandse proef is om ouders van baby’s intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking te brengen door ze actief te binden aan de plaatselijke Openbare Bibliotheek. Boekstart is daarmee de letterlijke start van de door Stichting Lezen (i.s.m. onder meer de VOB) ontwikkelde doorlopende leeslijn, gebaseerd op het principe van de doorlopende leerlijn. Uitgangspunten/doelstellingen in algemene zin: 1.Ouders en baby’s delen boeken. 2.Boekstart is er voor iedere baby. 3.Iedere baby wordt bereikt. 4.Nauwe samenwerking tussen instanties: bibliotheek – JGZ – consultatiebureau – gemeente.

Project Opstartfase: 12 basisbibliotheken geïnteresseerd in de pilot Boekstart. Uiteindelijk zijn er 5 basisbibliotheken geselecteerd voor de pilot. Bij de selectie van de pilotbibliotheken is met de volgende zaken rekening gehouden: Criteria: –commitment op directieniveau aan de doelstellingen; –niveau samenwerking met JGZ-instelling (consultatiebureau) en gemeente*; –bereidheid tot deelname aan de projectgroep/werkgroepen (vier à vijf vergaderingen); –baby’s/kinderen tot 2 jaar behoren bij de doelgroep van de bibliotheek (of gaan dat doen); –start van het project bestaat uit een nulmeting vooraf (hoeveel baby’s worden nu bereikt?). Geografische spreiding: –verdeling over stad en platteland; basisbibliotheek in plaatsen kleiner dan en in plaatsen groter dan inwoners; –reeds opgedane ervaring van de bibliotheek met het beleid 0- tot 4-jarigen, onder andere zichtbaar gemaakt binnen de nulmeting van Taallijn VVE.

Bibliotheek Den Bosch Bibliotheek Helmond-Peel Bibliotheken Waalwijk Biblioplus Theek 5 Rijen Theek 5 Raamsdonkveer Project Uitvoering:

Project Werkwijze en aanpak : 3 maanden: Brief gemeente inclusief babybiebbon 7 maanden: Babybiebbon via consultatiebureau Ouders halen pakket op in bibliotheek Bibliotheek GemeenteConsultatiebureau

Interne bedrijfsvoering Personeel Formatieplan Ruimte en voorzieningen - Bibliotheek - Consultatiebureau Gezondheidsmanagement en veiligheidsmanagement Protocollen - Protocol ontvangst ouders - Protocol contacten gemeente - Protocol contacten consultatiebureau Meten van resultaten

Scholing en opleiding Workshop Boekstart Voor bibliotheken die met Boekstart willen beginnen is een workshop ontwikkeld om alle medewerkers van de bibliotheek te motiveren en te enthousiasmeren voor het lezen met heel jonge kinderen. Workshop ontvangst ouders met baby’s Voor bibliotheekmedewerkers die betrokken zijn bij de bijeenkomsten voor ouders.

Materialen Boekstartpakket –een koffertje met sticker of opdruk Boekstartlogo; –twee boekje (waarvan één met muziek-cd en één met een kleine knuffel); –folder of inhoudelijke boekenlegger; –brief gericht aan ouders. Inspiratiegids Door het project Boekstart zijn baby’s een nieuwe belangrijke doelgroep voor de Openbare Bibliotheken. Dit betekent dat ook de inrichting van de bibliotheek baby-proof moet zijn. Tijdens de pilotfase van het project is er onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden. De inspiratiegids Inrichting is een weergave van deze zoektocht en is bedoeld als inspiratie- en informatiebron.

Collectie Samenstellen babycollectie - Voor elke fase een boek - Selectiecriteria babyboeken veilig licht van gewicht contrastrijke kleuren onderwerpen nodigen de ouder uit tot geluid maken, zingen en bewegen met de baby goed schoon te maken aandacht voor multicultureel materiaal Hoe leen je babyboeken uit? Omvang van de collectie 0-2 jaar Met het project Boekstart willen we graag 50 procent van de doelgroep bereiken. Voorbeeld: 130 baby’s per jaar; streven voor Boekstart is een bereik van 50% = 65 boekjes voor 0-1 jaar. Er zijn 125 kinderen van 1 jaar = 125 x 1,7 (BiblioPlus-norm per inwoner) = 212 boekjes voor kinderen van 1-2 jaar.

Communicatie Communicatieplan Communicatietoolkit Gedurende de pilot is er een communicatietoolkit ontwikkeld. Deze bevat: –Voorbeeldbrief vanuit de gemeente –Persberichten –Tekst voor in nieuwsbrief/op website –Voorbeeldaanbiedingsbrief voor in het koffertje –Poster –Boekenlegger –Logo en huisstijlinstructie –PowerPoint-presentatie (bijvoorbeeld te gebruiken bij eerste contact met gemeente en/of consultatiebureau)

Communicatie Boekenlegger Poster

Financiën Boekstartpakket De gemiddelde prijs van het koffertje met inhoud ligt in de projectfase op € 13,75. Door scherpere onderhandelingen en efficiënt inkopen komt de prijs van koffertje + boekjes op ongeveer € 10,00. Prijs Boekstart pakket: € 10,00 Babycollectie Collectie babyboeken € 1400,00 (200 boekjes) Inwerkkosten PM (richtprijs € 2,45 per boek) Scholing Kosten scholing (dagdeel) team per vestiging/basisbibliotheek: richtprijs € 600,00 Kosten scholing (dagdeel) organiseren groepsbezoeken: richtprijs € 600,00

Financiën

Conclusies De eerste Boekstartpilot is een succes geworden. Heel veel ervaring is opgedaan in een relatief korte tijd. De betrokken pilotbibliotheken hebben het initiatief genomen en bestaande of nieuwe netwerkpartners opgezocht om samen op zoek te gaan naar baby’s en hun ouders. Er zijn heel veel mensen bereikt, baby’s zijn lid geworden, evenals ouders en broertjes en zusjes. Tijdens dit proces is het enthousiasme binnen de bibliotheken alleen maar toegenomen, vele medewerkers zijn erbij betrokken geweest door deel te nemen aan de scholingsmomenten, waardoor een breed draagvlak is ontstaan.