De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek

Verwante presentaties


Presentatie over: "BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek"— Transcript van de presentatie:

1 BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
In de Front Office van veel bibliotheken speelt de vrijwilliger een belangrijke rol. Vaak komen zij als eerste in contact met ouders van jonge kinderen. Het is daarom belangrijk dat zij bekend zijn met BoekStart en weten hoe zij het gesprek met ouders aan moeten gaan. Ook het herkennen van laagtaalvaardige ouders en doorverwijzen naar een medewerker van de Bibliotheek komt op hun pad. Bibliotheek Den Haag ontwikkelde in opdracht van Kunst van Lezen een PowerPoint voor vrijwilligers met uitleg over BoekStart en handvatten voor de ontvangst van (laagtaalvaardige) ouders. Deze kan goed worden ingezet op bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers; de eerste twee sheets zijn aan te passen aan de situatie van de eigen Bibliotheek.

2 BoekStart, een goede start!
Informatie over het programma BoekStart voor vrijwilligers die werkzaam zijn binnen de Bibliotheek of partner zijn van de Bibliotheek. Welkom! Door middel van deze PowePoint informeren wij u graag over het programma BoekStart.

3 Jeugdactiviteiten 0-6 jaar
Voorlezen Knutselen Boekjes lenen We denken soms ten onrechte dat klanten of bezoekers hun weg in de bibliotheek wel kunnen vinden. Dat ze zichzelf informeren over het aanbod, bijvoorbeeld door het bezoeken van de website of het lezen van informatieve folders. Voor veel mensen die laagtaalvaardig zijn is dit lastig. Zij hebben juist mondeling uitleg nodig en misschien meer stimulans om aan activiteiten deel te nemen. Theater Baby Café

4 Vroeg beginnen BoekStart geeft:
…Na de geboorte van je kindje een waardebon voor een gratis BoekStartkoffertje ...Een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek voor je baby … ...Adviezen om met je kindje te genieten van lezen Wanneer ouders zelf laagtaalvaardig zijn dan geldt dit vaak ook voor hun kinderen. Jonge kinderen zijn nog afhankelijk van hun ouders als het gaat om het leren van de Nederlandse taal of het deelnemen aan activiteiten welke de taal stimuleren. Voorlezen is daar één voorbeeld van. Het is in het belang van het jonge kind dat ouders hier al vroeg mee beginnen. Het consultatiebureau, De Gemeente en de bibliotheek werken hier samen aan met het programma BoekStart. Het richt zich op kinderen tot 1,5 jaar oud.

5 Gratis lidmaatschap Wanneer kinderen tussen de 0 en 3 maanden oud zijn krijgen zij via De Gemeente een brief met een waardebon om een gratis BoekStart koffertje op te halen in de bibliotheek. Tevens kunnen zij hun kindje direct lid maken van de bibliotheek, voor kinderen tot 18 jaar is dit lidmaatschap gratis. Veel ouders maken hier gebruik van, ongeveer 65% haalt een koffertje op (Den Haag). Helaas zien we wel dat ouders die een taalachterstand hebben het koffertje vaker niet ophalen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

6 Drempels Ouders begrijpen door hun eigen taal- en leesvaardigheid de content niet goed. Ouders kennen de Bibliotheek niet en vinden het spannend om de drempel over te gaan. Ouders zien het belang niet in van voorlezen en bibliotheekbezoek. Wat helpt is om de ouders de informatie mondeling over te brengen. Dit gebeurt al bij de consultatiebureaus waar de wijkverpleegkundige de doelgroep ouders vragen of zij het koffertje al hebben opgehaald. Zij kunnen nog maal een waardebon afgeven en een eenvoudige folder met informatie over BoekStart. Zij wijzen de ouders ook diverse keren op het belang van voorlezen voor de ontwikkeling van onder andere de woordenschat.

7 De vrijwilliger informeert
Is dit een ouder van (mogelijk) een jong kind? Is er in dit gezin wellicht sprake van een taalachterstand? Vraag is het kindje al lid van de Bibliotheek? Informeer lidmaatschap tot 18 jaar is gratis, voorlezen is belangrijk, voor kinderen tot 18 maanden het BoekStartkoffertje cadeau Verwijs door naar de medewerker van de Bibliotheek Begeleid stel de persoon voor en draag de vraag over Wanneer je als vrijwilliger werkzaam bent in de bibliotheek of samenwerkt met de bibliotheek op het gebied van taal of leesbevordering dan ontmoet je z.w.s weleens ouders met jonge kinderen. Het kan zijn dat dit net de ouders zijn die door de drempels nog geen BoekStart koffertje hebben opgehaald of op de hoogte zijn van het aanbod voor baby’s en ouders. Doordat een vrijwilliger in het werk vaak 1 op 1 contact heeft met deze ouders zijn zij wel de persoon die de ouder persoonlijk kan voorlichten en doorverwijzen. De bibliotheekmederwerker kan de informatie geven die voor de ouder belangrijk is en vertellen over lidmaatschap van de bibliotheek.

8 BoekStart en de bibliotheek
Door met je kindje naar de Bibliotheek te gaan: Geef je het een goede start door voor te lezen Ontmoet je andere ouders en kinderen Kan je meedoen met leuke, leerzame activiteiten Leer je zelf ook heel veel! In alle Haagse bibliotheken staan er koffertjes klaar om uitgedeeld te worden. De ouder moet wel een ID (liefst van het kind) bij zich hebben als zij een lidmaatschap afsluit. De bibliotheekmedewerker laat zien waar de babyboekjes staan en zal informatie over activiteiten, zoals een ouder – kind bijeenkomst meegeven. Wanneer je werkzaam bent buiten de bibliotheek dan kan je ook vragen of je waardebonnen mag uitdelen aan de ouders, deze hebben de bibliotheken meestal op voorraad. Er zijn ook leuke folders die speciaal geschikt zijn voor de doelgroep om aan de ouder te geven.

9 De Powerpoint “BoekStart en vrijwilligers” is ontwikkeld door Bibliotheek Den Haag. Uitgegaan is hier van de werkwijze van Bibliotheek Den Haag. De PowerPoint mag aangepast worden op sheet 1 (logo) en sheet 2 (foto’s) Teksten kunnen deels worden herschreven naar de eigen situatie en werkwijze van de Bibliotheek. Deze PowePoint kwam tot stand als onderdeel van het landelijk leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen en is het resultaat van de samenwerking tussen Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Utrecht en Openbare Bibliotheek Amsterdam. Juli 2019 De Powerpoint “BoekStart en vrijwilligers” is ontwikkeld door Bibliotheek Den Haag. Uitgegaan is hierbij van de werkwijze van Bibliotheek Den Haag. De PowerPoint mag aangepast worden op sheet 1 (logo) en sheet 2 (foto’s) Teksten mogen worden aangepast naar de eigen situatie en werkwijze van de bibliotheek. Deze PowePoint kwam tot stand als onderdeel van het landelijk leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen en is het resultaat van de samenwerking tussen Stichting Lezen, de Koninklijke Bibliotheek, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Utrecht en Openbare Bibliotheek Amsterdam. Juli 2019


Download ppt "BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek"

Verwante presentaties


Ads door Google