Pater Damiaan. Wie is Pater Damiaan Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rembrandt.
Advertisements

Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Christophel Columbus.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Beelden storm.
HOLLANDSE MAATJES.
Klik hier Franciscus van Assisi.
Het 11e en het 12e werk van Heracles.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Een romantisch sprookje
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Anne-Frank.
Vincent van Gogh –
Anne frank Anne Frank die is geboren in 1921
pater damiaan Yutan Verbelen 6de leerjaar Mater Dei Centrum
Ab Kan Restaurant beheerder.
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Pater Damiaan Jozef De Veuster Jef werd hier geboren op 3/1/1840.
Pater Damiaan Jozef De Veuster
Pater Damiaan
De paus Het is geen nieuwtje meer, de paus is dood, ondertussen is er zelfs al nen anderen. WHC zal u aan de hand van deze voorstelling wegwijs maken in.
De kleur blauw stond centraal in dit project Cuma-dag was wel leuk je kan der van alles doen, je kunt kleding ontwerpen, Voertuigen maken, muziek maken,
De ontwikkeling van Het Christendom..
Pater Damiaan Door Amber.
Door Jara & Janne 5de klas
gemaakt door: Eshan-joshua & Priya
…..overrompeld door verdriet
MAX de gelukkigste hond van de wereld
Europa wordt christelijk
De Brievenbus Wou Niet Meer
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Genesis 39:6 Daarom vertrouwde hij alles volledig aan Jozef toe; nu Jozef er was, bekommerde hij zich alleen nog om wat hij te eten kreeg.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
Pater DAMIAAN, een zalige heilige!.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Wolvecamp tentoonstelling
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
In die tijd kondigde keizer Augustus aan dat alle mensen zich moesten laten inschrijven in de stad van hun familie.
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Het verhaal van Pasen.
Mijn verjaardag..
De Sint moet verhuizen 1 (Zie ginds komt de stoomboot)
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Jezus roept de leerlingen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Het was in de tweede wereldoorlog.
Pater damiaan Door Jill en Lore
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Waarom had Siebold schilder Kawahara Keiga in dienst? A – Voor de gezelligheid B – Om voor Siebold.
Pater Damiaan Door Valerie.
Vincent van Gogh.
THE LION KING The Musical. Musical  In december 2012 ben ik in London naar de musical ‘The Lion King’ geweest. Ik was er een aantal jaren daarvoor ook.
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
De robot en de uitvinder! Geschreven door de kinderen van groep 3 en 4a!
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
MensERGERje niet!. Terwijl Jerobeam in Bethel bij het altaar stond om reukwerk voor het gouden kalf te verbranden, kwam een profeet van de HERE.
5 jaar geleden is ze gestorven Enkel mooie herinneringen zijn er nog je kracht en je glimlach Voor altijd in ons hart.
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Genesis 39: 1- 6 Jozef was naar Egypte gebracht.
Lucas 15: Een vader had twee zonen..
Transcript van de presentatie:

Pater Damiaan

Wie is Pater Damiaan Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef was eigenlijk een heel gewone jongen. Na de lagere school hielp hij mee op de boerderij. Later werd Jozef steeds zekerder van zijn grote droom, hij wou het klooster in gaan. Jozef werd broeder bij de Paters van de Heilige Harten in Leuven. Sindsdien heette hij Damiaan. Maar hij wilde priester worden! Daarom begon hij Latijn te leren. Toen hij de taal echt goed kende, mocht hij voor priester leren van zijn oversten. Daarvoor moest hij wel naar Parijs gaan.

Damiaan zijn leven

Naar Hawaï Zijn broer zou als missionaris vertrekken naar Hawaï (een groep van 12 eilandjes). Maar hij werd erg ziek. Daarom ging Damiaan mee in de plaats van zijn broer. Hij wilde namelijk iets doen voor de mensen die het niet zo goed hebben! Zo vertrok hij in 1863 naar Honolulu. Hij is een hele tijd op Hawaï¨gebleven: negen jaar in totaal! Hij werd er ook tot priester gewijd.

Naar Molokaï Vroeger had men veel schrik van een ziekte: lepra. Men wilde niet besmet worden en daarom werden de melaatsen naar het eilandje Molokai gebracht en daar afgezet. Toen Damiaan in 1873 hoorde over de onmenselijke toestanden op Molokai, was hij de eerste die zei: "ik ga."

Jarenlang heel hard werken. Damiaan wou de melaatsen met alles helpen, terwijl hij rustig zijn pijp rookte om de stank te kunnen verdragen. Hij zorgde er voor dat ze meer eten en betere kleren kregen. Stilaan kregen de melaatsen ook het gevoel dat ze meetelden.

Dankzij zijn werk kregen mensen over de hele wereld meer aandacht voor Molokai en lepra. Er kwamen veel bezoekers, zelfs de koningin van Hawaï! Ze wilden zien wat pater Damiaan daar allemaal deed. In de kranten werd veel over hem geschreven. Er kwam zelfs een dokter op het eiland wonen. Damiaan werkte rustig voort. Hij bouwde een tehuis voor melaatse weesmeisjes, één voor jongens, een nieuwe kerk en een school. Hij heeft ook het hospitaal hersteld.

Pater Damiaan sterft zelf in Molokaï Op 15 april 1889 is Pater Damiaan gestorven. Hij was toen 49 jaar oud.

Terug in België In 1935 werd het lichaam van pater Damiaan teruggebracht naar België met een groot schip. Er werd een mooie graftombe voor hem gemaakt in Leuven

Een film over het leven van Pater Damiaan

Zaligverklaring 1995 Op Pinksterdag 4 juni 1995 werd Pater Damiaan in België door Paus Johannes-Paulus II zalig verklaard. Dat de Paus zich speciaal verplaatste, was een zeldzaamheid.

Heiligverklaring: 11 oktober 2009 Op 11 oktober 2009 verklaarde Paus Benedictus XVI op het Sint-Pietersplein van Rome Pater Damiaan heilig.