Informatie over deze presentatie (verwijderen voor gebruik) Bijgaande presentatie is ontwikkeld om groepen die met het programma Groepsontwikkeling willen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen naar een individueel opleidingsplan (IOP)
Advertisements

Nul Energie Huis Workshop offerte.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Voorstelling methodiek ouderintervisie ***** West - Limburg
Workshop Fondsen werven
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Een positieve studiehouding bij de bovenbouwleerling
Het begint bij het jonge kind
Return to Sender.
Beleidsinformatie Jeugd
Hoe up-to-date is jouw Scoutinggroep?
PSO. Praktisch school onderzoek.
Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Hoe leert de ruiter NHB DEURNE.
Rotterdam, 00 januari 2007 Project 3 Vrijdag 21 november 2014 Verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Project 3 Week 3.  Mededelingen  Vragen opstellen voor opdrachtgever  Oriëntatie op opdracht (volgende week feedback in de les)  Wijkanalyse  Geen.
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
Onderzoek doen Een complexe (maar uitdagende) klus!
Leergangen opleiderscurriculum Tinbergen 2 Leergang 2.1 fase A Docenten Marloes Jacobs en Gerrit-Jan Vrielink Workshop 3.
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
Landelijke raad 14 december 2013 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Programma Groepsontwikkeling Naam groep Datum presentatie.
Fact pack GGZ NHN_Jko1.pptx VGZ Curatieve GGZ Sep 11.
Landelijke raad 10 december 2011 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Presentatie Scouting Academy. Waarom Scouting Academy? Om verantwoordelijk het spel te kunnen spelen. Om meetbare kwaliteit binnen de groepen te bevorderen.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Projectgroep deskundigheidsbevordering Meerjarenbeleid Kerndoel 5.2. Het ontwikkelen van een nieuw systeem van deskundigheidsbevordering, dat uitgaat.
Betrouwbare iOverheid en het belang van duurzame toegankelijkheid André Plat – Projectcoördinator duto-DO - Nationaal Archief Erik Saaman– Projectleider.
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
Landelijke raad – 15 juni 2013 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Scouting Academy informatieavond praktijkbegeleiders 1.
Landelijke raad 12 december 2015 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Presentatie regio agenda LR Landelijke raad 11 december 2010.
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Presentatie Scouting Academy. Waarom Scouting Academy? Om verantwoordelijk het spel te kunnen spelen. Om meetbare kwaliteit binnen de groepen te bevorderen.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Scouting in perspectief Wereldwijd opgericht in: 1907 Wereldwijd 41 miljoen leden in meer dan 160 landen.
Landelijke raad 16 juni 2012 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
<Naam Scoutinggroep / Plaats>
Startbijeenkomst Monitor BoekStart in de kinderopvang meting 2017
Leren leren; zaakvakken (ak/gs)
Op naar een STER bestuur…
Met de SETQ in actie Naam workshopleider.
ZESC – Taken en verantwoordelijkheden
Projectopzet #Scouting2025
‘Ontwikkelen doen we samen’
Introductieavond voor bestuursleden
Meningvormend deel landelijke raad juni 2017
Activiteiten 2013, gericht op de uitvoering van het
Ouders en school samen Maart 2016
Blik op de toekomst.
Onderzoek Scouting in de praktijk
Toekomstvisie Scouting Nederland
Op zoek naar de Meerwaarde van het samenwerkingsverband
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Coaching.
Mijn spreekbeurt gaat over
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Informatie over deze presentatie (verwijderen voor gebruik) Bijgaande presentatie is ontwikkeld om groepen die met het programma Groepsontwikkeling willen starten te helpen bij het informeren van kaderleden en ouders De presentatie kan naar eigen inzicht worden gebruikt en aangepast. Alle blauwe tekst is als voorbeeld gebruikt en kan worden aangepast aan de eigen situatie. Bijvoorbeeld: vervang door de naam van je groep. Op alle pagina’s staat onder de sheets toelichting en achtergrondinformatie.

Programma Groepsontwikkeling Informatie voor kaderleden en ouders programma Groepsontwikkeling

Agenda 1.Inleiding: Noodzaak? 2.Ledenaantallen bij 3.Groepsontwikkeling bij 4.Wat willen we doen? 5.Hoe pakken we het aan?

1. Inleiding: Noodzaak? Scouting in 2020….. ? Daling van het aantal Scoutinggroepen is de oorzaak van de landelijke ledendaling. In 10 jaar verliezen we 130 Scoutinggroepen en die trend zet zich door….. Hoe zit het met onze groep?

2. Ledenaantallen bij Plaats hier je grafiek met je eigen ledenaantallen over minimaal de afgelopen vijf jaar. De ledenaantallen kun je vinden in: –Zie in toelichting hieronder hoe. Conclusies van Groep groeit/ daalt/ blijft gelijk in de afgelopen 5 jaar Groep wordt door Scouting gezien als florerend/ risico/ urgent (in de bijlage zit een uitleg hoe te bepalen in welke categorie je groep valt.

Hoe staan wij er voor? Wat is onze groep een florerende groep? een risicogroep? groep met urgentie?

3. Groepsontwikkeling bij Om ook nog in 2020 te bestaan wil meedoen aan het programma Groepsontwikkeling, Groepsontwikkeling is een programma om groepen naar zichzelf te laten kijken en te versterken Stel als groep een doel bijv.: “Met versterking van de kwaliteit van onze groep het ledenaantal te laten groeien met 5% per jaar”

Wat houdt Groepsontwikkeling in voor een groep? Proces Groepsontwikkeling Intake Enquêtes 2 workshops Uitvoering plannen Groepen worden begeleid door een senior- en regiocoach

Intake Kennis maken met de senior- en regiocoach Coaches maken kennis met de Scoutinggroep De afspraken worden gemaakt en vervolgproces ingepland

Enquêtes Bij kaderleden Bij jeugdleden (scouts, explorers en roverscouts) Bij ouders (van bevers, welpen, scouts en explorers) Bij oud-kaderleden Enquêtes worden uitgevoerd door het landelijk servicecentrum (vanwege centrale dataverzameling en vergelijking gegevens met andere Scoutinggroepen)

2 workshops met alle kaderleden Resultaten enquêtes bespreken Verbeterpunten formuleren Actieplan opstellen en werkteams instellen

Uitvoering plannen Regelmatige voortgangsbewaking door coördinator binnen de groep seniorcoach en regiocoach

Light-scan programma Groepsontwikkeling Als je als groep niet in de eerste selectie van Groepsontwikkeling zit, kun je met de groep zelf de light-scan uitvoeren De light-scan is een vereenvoudigde uitwerking van het landelijke programma De light-scan is een aanvulling op het landelijke programma. Deelname in een later stadium aan het landelijke programma is uiteraard nog steeds mogelijk

De light-scan in het kort Voorbespreken light-scan in de groepsraad Zoeken van onafhankelijke begeleiding Uitvoeren onderzoeken Bespreken resultaten in groepsraad Afspraken maken en uitvoeren Voortgangsbewaking Evaluatie en terugkoppeling

Aanbevelingen Groepsontwikkeling houdt een spiegel voor. Durf je als groep een kijkje te nemen? Groepsontwikkeling zorgt aantoonbaar voor groei Inzet van alle kaderleden gevraagd voor minimaal 2 dagdelen Daarna samen in projecten de groep verder versterken

5. Hoe pakken we het aan? Voorstel uitwerking voor jouw groep Planning Wie coördineert? Denk ook aan samenwerking of uitwisseling met andere groepen uit de regio die Groepsontwikkeling doen

Vragen?