De bijbel is Gods Woord Ook voor de levenswandel. Maar hoe dan?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Christus’ dood en de wet
Thema najaar Face t0 face - 2 Hebr. 12: Want gij zijt niet genaderd tot een tastbaar en brandend vuur, tot donkerheid, duisternis en stormwind,
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
De Bijbel lezen: waarom en hoe?
Geld en geloof, het 8 e gebod Waar wordt het 8 e gebod concreet in ons leven?
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
Volk Gezag Land Nederlanders Grondwet Nederland Koninkrijk.
Bijbelcursus Maarssen 10 Januarie 2009 Harm-Paul Kranenborg.
Genade en veroordeling
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
HET FEEST VAN ONGEZUURDE BRODEN. 4 Dit zijn de feesttijden (lett. hoogtijden) des HEREN, heilige samenkomsten, die gij uitroepen zult op de daarvoor.
ALSJEBLIEFT! Romeinen 10.
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Praktische handvaten voor het lezen van de Bijbel
“Met Christus gezeten in de hemel”
Hoe luister je naar de wet van God?
Zondag 51 HC Franeker 9 augustus 2009
Zitten - Wandelen - Standhouden
Preek Jakobus 2:
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Markus 5: 41 En Hij vatte de hand van het kind…..
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Christen-zijn op je werk: fijn of eng ??
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
VAN DE AFGODEN DIE WE AANBIDDEN EN DE WONDEN DIE WE DRAGEN
De doop in de Heilige Geest
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
“…Deelgenoten (2)… Zoon of Knecht” 11 oktober Hebreeën 3:1-6.
Redding, Loon & Kroon En onze Heere Jezus Christus Zelf en onze God en Vader, Die ons heeft liefgehad en ons een eeuwige troost en goede hoop gegeven heeft.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Structuur in de Heilige Schrift Zijn de teksten van de heilige Schrift uit de losse pols opgeschreven? of met precisie en structuur?
Gn 1,26a En God zei: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend;
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Multivitaminen voor uw geestelijke weerstand Preek n.a.v. Efeziërs 6:10-20.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
11 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
De koperen slang!. Heer’, wij komen vol verlangen, op Uw roepstem naar Uw dis, want door schuld met schrik bevangen zoekt ons hart vergiffenis: slechts.
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Gehoorzaam zijn als een dienaar
Efeziërs (3) WELKOM 1.
Bediening van het Woord
Evenwicht in de Schrift!
1.
Transcript van de presentatie:

De bijbel is Gods Woord Ook voor de levenswandel. Maar hoe dan?

Met welke bril lezen wij? Lees bv 1 Tim. 3:14-17

Schriftberoep in de bijbel zelf ‘Wreekt uzelf niet…’ (Rom. 12:19)  Deut. 32:35 Oproep om veel te geven (2 Cor. 8:15 en 9:9)  Ex. 16:18 en Ps. 112 Gen. 2:24 is belangrijke tekst inzake echtscheiding en overspel etc. Uit de Tien Geboden wordt vaak geciteerd. Deze traditie werd 20 eeuwen voortgezet: de Bijbel als bron en norm voor geloof en wandel!

Biblicisme: pas op! Biblicisme is bijbelteksten letterlijk toepassen in situaties van nu. Zonder de bijbeltekst goed uit te leggen. Zonder op het tekstverband te letten. Zonder rekening te houden met de héle Schrift. Zonder rekening te houden met cultuurverschillen. Exemplarisme doet dat met voorbeelden van gedrag van mensen in de bijbel.

Zoals… Gen. 9:25, “Vervloekt zij Kanaän [Cham], een knecht der knechten zij hij voor zijn broeders.” Ex. 20:9, “Zes dagen zult gij arbeiden”; Joh. 9:4a, “…Wij moeten werken… zolang het dag is”. Deut. 23:19, “Gij zult van uw broeder geen rente nemen, noch van geld, noch van levensmiddelen…” Zef. 1:8, “… dat Ik bezoeking zal doen over de vorsten (…) en over allen die uitheemse kleding dragen…”

Zoals… Lev. 7:26, “Ook zult gij in al uw woonplaatsen in het geheel geen bloed eten…” (Jehovagetuigen!) Matth. 9:12, “Die gezond zijn, hebben de medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn.” 1 Tim. 4:8, “… de oefening van het lichaam is van weinig nut”. Ef. 6:12, “… geestelijke boosheden in de lucht…’ Abraham was rijk, dus… David had veel vrouwen, dus…

Beroep op de bijbel. Hoe? -Let op de concrete geboden. Leg ze goed uit. -Niet elk gebod is even belangrijk. -Hoe spreekt OT én NT over een thema? Wat betekent Christus voor de geboden? -Hoe werd er in de bijbelse cultuur vorm aan gegeven? (Die vorm is ‘bijzaak’ maar wijst wel richting.) -Speel geboden niet uit tegen kernwaarden (liefde, vrijheid, e.d.)

Jezus Christus als focus

P. Nullens ‘Verlangen naar het goede’ hoofdstuk 11

Op een rijtje Boven water: 1 de toepassing van de geboden in de bijbelse cultuur 2 de geboden van God Onder water: 3 bijbelse waarden 4 Gods heilsgeschiedenis

4. Gods heilsgeschiedenis De basis van de bijbelse ethiek is het wereldbeeld, het Godsbeeld, de heilsgeschiedenis: schepping, zondeval, verlossing, nieuwe schepping. Ethiek is in de bijbel niet los verkrijgbaar. Je kunt bv niet spreken over leven en dood zonder na te denken over de plaats van de mens in Gods heilsgeschiedenis.

3. Waarden Van daaruit verstaan we de bijbelse waarden. Dat zijn de teksten en verhalen waaruit blijkt wat de bijbel van waarde vindt voor mensen. Denk aan bijbelse morele kernwoorden: liefde, gerechtigheid, trouw etc. Denk aan de overtuiging dat de mens beeld van God is. Zelfs de naam van God, ‘Ik ben erbij’, biedt een belangrijke waarde onder de ethiek.

2. Geboden Daarbovenop komen de basisgeboden, zoals de Tien Geboden. Ook bevelen van Jezus horen daarbij. Dat zijn de geboden waaraan niemand zich kan onttrekken zonder het door God bedoelde leven te beschadigen. Basisgeboden zijn apodictisch van aard: doe dat en u zult leven!

1. Toepassing van geboden Ten slotte komen regels die de basisgeboden toepassen in die tijd en cultuur. Ze functioneren voor ons als voorbeelden en vragen om nieuwe toepassingen in andere tijden. In Israël moest men de hygiëne bewaken. Er zijn wetten van Mozes over. Dat we hygiëne moeten bewaken geldt nog, maar wij doen dat op onze manier.

Bijv. 1 Cor. 6: Geen hoererij Dat is (1) een concreet verbod dat met (2) het zevende gebod, als basisgebod te maken heeft. ‘Gij zult niet echtbreken!’ Er achter zit (3) de waardering van de menselijke lichamelijkheid. Het lichaam is een tempel van de Heilige Geest. En dat heeft te maken met (4) Gods heilsgeschiedenis. Ons lichaam is in Christus bedoeld voor de opstanding!

Christelijke waarden Christus heeft de wet vervuld, op hoger plan gebracht - de ceremoniële en burgerlijke wetten zijn alleen nog van betekenis voor de waarden erachter. - Jezus geeft nieuwe (aandacht voor oude) waarden. De rabbi’s waren bezig met de letters van de wet. Jezus verbindt de geboden met ‘genade’, ‘liefde’. - Paulus verbindt de geboden met de waarde van gehoor- zaamheid én die van vrijheid. - Door NT-ische waarden gaan wij soms anders om met OT-ische geboden.