Ergotherapie bij CVA Kwaliteitseisen of -wensen? Symposium Organisatie en financiering van de CVA zorg, op naar 2020 Theo van der Bom MBA, directeur-bestuurder.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Projectteam hersenletselcentra: een brug van zorg naar welzijn
VHVL, vereniging in beweging
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Proeftuin Geriatrische Revalidatie
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Triage instrument Revalidatiezorg
Ondersteuningsplannen
MonodisciplinaireMultidisciplinaire Zorggroepen
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
Initiatief van het Kennisnetwerk CVA Nederland Zorgstandaarden onderlegger veranderende zorg 2010 Verkenning (nut/noodzaak) 2011 Ontwikkeling, met Platform.
Therapie in het weekend
Begeleidingsplannen GGZ
Themabijeenkomst 1oktober 2009
KNGF-programma Samenwerking Rhenen 16 december 2008 Wilma Huiskamp.
Is participatie te meten?
‘De neglecten binnen de ergotherapie’
Integrale zorg ‘Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien’ Wat gebeurt er? Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit,
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
De rol van de zorgverzekeraar bij populatiebekostiging
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Knowledge broker netwerk CVA vanaf 2016 regionale netwerken
Hennie Brons, voorzitter raad van bestuur Ouder worden in West-Brabant.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
WELKOM bij de publieksversie van het jaarverslag 2015.
Functioneel | Herstel Een visie vanuit de psychische gezondheidszorg Jaap van der Stel – Lector GGz – Hogeschool Leiden.
Zorgbelang Noord-Holland Studiedag RCO de Hoofdzaak 17 januari 2013 Zorginkoop GGZ Kansen voor cliënten.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis De ZorgBrug producten Toegevoegde waarde in de totale zorg voor chronisch zieken 3 december 2009 Wilma Bijsterbosch.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Innovatief sociaal werk MO groep, NBC Nieuwegein, 26 november 2014 Jord Neuteboom & Arin van Zee - Viatore.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
INTERACTIEF AANKOOP SYSTEEM PERCEEL: HULP BIJ HUISHOUDEN
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
Positieve gezondheid in de praktijk
Visie op duurzame gezondheid en zorg in de regio in 5 uitgangspunten
Werkconferentie Leren in de zorg
E.F. Taminiau-Bloem, M. Locadia, M.A.G. Sprangers
Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Meten is weten, maar wat wil je meten? En vooral, wat wil je weten?!
Vluchtelingen en asielzoekers
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Pathologie en ziektebeelden
Financiële Gezondheid november 2017
Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson
Symposium Seniorenbeurs 6 april 2018 Pauline Terwijn
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Energieverdeling.
Begeleiden Les 7.
Faculteit Gezondheidszorg goed bezig (& blijven)
DE ONZICHTBARE GEVOLGEN VAN HERSENLETSEL
Andere zorgverleners in de 1e lijn
Wat is gezondheid? ‘Een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere.
Andere zorgverleners in de 1e lijn
VERWARD IN DE WIJK Henk Rosendal / Irene Baten.
Ondervoeding op de kaart
Positieve gezondheid “het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van.
‘Gezondheid’ verandert… Wat betekent dat voor paramedici?
Vier het Leven 2019.
De markt in beweging: waar staan we nu en waar naar toe?
Professionalisering huisartsenkring – een noodzaak
Transcript van de presentatie:

Ergotherapie bij CVA Kwaliteitseisen of -wensen? Symposium Organisatie en financiering van de CVA zorg, op naar 2020 Theo van der Bom MBA, directeur-bestuurder Ergotherapie Nederland

Overzicht -Ergotherapie -Feitjes ergotherapie -Kwaliteit -Eisen - wensen

Gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’ (Huber et al., 2011)

De gezondheidszorg is in de toekomst gericht op het bevorderen en herstellen van het zelfstandig functioneren van mensen in hun eigen leefomgeving. De eigen regie en veerkracht van het individu staan hierbij centraal De visie op gezondheid en zorg: niet de ziekte staat centraal maar het functioneren

Ergotherapie? Zinvol dagelijks handelen (meaningful occupations), het kerndomein van ergotherapie Het dagelijks handelen bestaat uit al de gewone dingen die mensen elke dag doen

Client centered Occupation-based Context-based Evidence-based Participatie is het doel van de ergotherapie

Feitjes Ergotherapie 4200 ergotherapeuten 40% werkt met neurologische cliënten 70% 2 e lijn (VVT 31%, ziekenhuis 12%, Revalidatiecentra 21% 30% 1 e lijn 2 e lijn 1 e lijn Paramedische zorg: ZVW, WLZ, WMO Vergoeding vanuit de ZVW: 10 uur p/p/jaar ZVW: 33 miljoen Geen gelijkblijvende kosten + 10% - 20%

Kwaliteit Definitie Evidence- practice based Meetinstrumenten Behandeling Kwaliteitsregister

Evidence – practice based/documenten Monodisicplinaire richtlijn Ergotherapie bij CVA Steultjens, E.M.J., Cup, E.H.C., Zajec, J., Van Hees, S., (2013) Ergotherapierichtlijn bij MS, CVA of de ziekte van Parkinson Evenhuis E, Eyssen ICJM (2012) Ergotherapie na een CVA, Informatie voor cliënten en hun naasten Lectoraat Neurorevalidatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i.s.m. Radboudumc, EN (2015) Multidisciplinaire richtlijn, Diagnostiek, behandeling en zorg voor patiënten met een beroerte Nederlandse vereniging voor Neurologie (2008)

Meetinstrumenten Participatie; bv COPM Activiteiten en taken: bv AMPS Functies en basisvaardigheden: bv SULCS Persoonlijke factoren: bv Activiteitenweger Context/omgevingsfactoren: bv CSI Klinimetrie: wanneer en welke setting meetinstrumenten in te zetten

Behandeling Gericht op Participatie Activiteiten en taken Functies en basisvaardigheden Persoonlijke factoren Context/omgevingsfactoren Shared decision making

Eisen - wensen Eisen Kwaliteitsregister Paramedici Beroepsprofiel Specialistenprofiel: b.v. ouderen- ergotherapeut, kinderergotherapeut, hand- ergotherapeut Niet bekwaam is niet bevoegd

B.2. Ergotherapie B.2.1. Aantoonbare specifieke scholing B.2.2. Aantoonbare klinische expertise bezitten B.2.3 Specifiek CVA scholingtraject monodisciplinair. B.2.4. Werken volgens het opgestelde zorgpad en samenwerkingsafspraken B.2.5. Werken en rapporteren volgens de richtlijnen van de eigen beroepsgroep en de CVA richtlijn beroerte van het Centraal BegeleidingsOrgaan. B.2.6. De ergotherapeut biedt de mogelijkheid om aan huis te behandelen. B.2.7. De ergotherapeut erkent de expertise en het domein van de overige deelnemende disciplines en is bereid met hen samen te werken volgens het zorgpad. B.2.8 De ergotherapeut verplicht zichzelf 1x per jaar deel te nemen aan regionaal intervisie- en x per jaar aan een multidisciplinair overleg (MDO).

Kanttekening: netwerken? ParkinsonNet, MS-net CVA netwerk etc. Wensen CEE: Cliënten Ervaren Ergotherapie/PREM 1e lijn Paramedische criteria (via PPN)

Er wordt veel gedaan Er moet nog meer gebeuren Dank voor uw aandacht!