1. Zoon van David Matteüs 1 & 2. 4 evangeliën 12. En laat er voor de lasteraars geen hoop zijn, en mogen alle boosdoeners in een oogwenk vergaan en zij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Geschiedenis van het joodse volk Israël als kunstwerk in de tijd
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Christus’ dood en de wet
De HEER vergeet zijn belofte aan David niet. 1. Wanneer Hij die belofte heeft gegeven.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Jezus en de wet van Mozes.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Godsdienst.
Gods verborgen glans.
Christus: Zijn namen en levensgang
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
VERBOND “opdat het u welga !”.
Genezing: een gevoelig onderwerp met radicale uitersten:
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
Godsdienst.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Welkom in deze kerkdienst
= spelen met vuur in een cultuur van eer
Godsdienst.
Beloofd is beloofd.
‘voor de kinderen’.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
“Geef en je zal gegeven worden.”
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Verlangen naar licht.
In deze dienst zal Ds. Tigelaar voorgaan. Na de zegen zingen we Lb. 138 Schriftlezing: Matt. 1 : 18 – 25 Tekst: Matt. 1 : 23b.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Romeinen Denken en Dienen.
De vreugde van de HEERE.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Preek Jesaja 42: 1-9.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst 2014: een kind is ons geboren
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Niets zonder Gods zegen
3.1 tot 4.13 Doop en verzoeking.
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
1. Genesis 37Genesis 50 geschiedenis van Jozef: van verkochte slaaf tot onderkoning 2.
Welkom Voorganger: Ds. H.J.H. Pap Ouderling van dienst: S. van Dijken Organist: H. Haasjes Schriftlezing: Matt. 28: Ef. 1: 3-23.
De doop in de Heilige Geest
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
Durf te dromen.
Welkom Zondag 30 augustus 2015
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Welkom Gezamelijke avonddienst, zondag 13 december 2015 Voorganger: Ds. H. J. H. Pap Ouderling van dienst: Egbert Duurkoop Organist: H. Snel Lezing: Psalm.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Er bloeit iets op! Kerstproject Er is een roos ontloken uit barre wintergrond, zoals er was gesproken door der profeten mond. En Davids oud geslacht.
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS Deel 1: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Jezus’ lessen - de grote strijd. “Vanaf dat moment begon Jezus zijn verkondiging. ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’”
Strijdmakkers « En Hij stelde er twaalf aan, opdat zij met Hem zouden zijn en opdat Hij hen zou uitzenden om te prediken. » (Marcus 3: 14)
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Vrucht van de Geest VIJFDE THEMADIENST CHRISTUS EN DE ANDER.
Jezus verbreekt het werk van de satan 1.Wat er aan de hand is:door satan geboeid 2.Wat Jezus er aan doet:door Jezus bevrijd 3.Wanneer Jezus dat doet:op.
De bergrede Matteüs 5 tot 7. Inleiding 1 er Eerste van 5 redevoeringen St Augustinus Narratief kader: / Charta van het Koninkrijk Wat zijn.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
2. Het werk begint.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
Blok III Jezus, Gods Zoon
Transcript van de presentatie:

1. Zoon van David Matteüs 1 & 2

4 evangeliën

12. En laat er voor de lasteraars geen hoop zijn, en mogen alle boosdoeners in een oogwenk vergaan en zij allen snel worden uitgesneden. en de verwatenen, - ruk die snel uit, breek ze, werp ze temeer en breng ze ten val,snel, in onze dagen. Gezegend Gij, Heer, die vijanden breekt en verwatenen ten val brengt.

1.Vergelijk de omstandigheden waarin de evangeliën tot stand kwamen met de tijd van nu. Hoe zit het met het verlangen naar ‘bevrijding’? Hoe kun je hoop geven in moeilijke omstandigheden? 2.Waarom is het goed (of niet goed) dat er 4 evangeliën zijn, elk met eigen accenten? Wat kan hiervan de concrete implicatie zijn voor ons vandaag?

“Hij zei hun: ‘Zo lijkt iedere schriftgeleerde die leerling in het koninkrijk van de hemel is geworden op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt.” (Mat 13:52) "Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervullen." (Matteüs 5.17)

1.De Torah vervullen of (weer) vol maken… Wat betekent dit volgens jou? Hoe deed Jezus dat? 2.Zou dit ook tot een van onze taken kunnen behoren? Kan het nodig zijn om de evangelieboodschap (weer) vol te maken? 3.Hoe zit het met de bereidheid om ‘nieuwe en oude dingen’ tevoorschijn te halen? Wat kan dit concreet inhouden voor ons?

“Overzicht van de afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham.” – Mat 1:1 (NBV) “Boek van de genesis, - geboorte van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham.” (Naardense Bijbel)

“Toen Jezus deze toespraak geëindigd had” 7: :1 - 13: :1 26:1 5 boeken van Mozes 5 redevoeringen van Jezus

Bespreek met elkaar de overeenkomsten tussen Jezus en Mozes. In welk opzicht zou Jezus een nieuwe Mozes kunnen zijn? Wat houdt dit in voor ons?

Matteüs 4.17 : “Vanaf dat moment begon Jezus zijn verkondiging. ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’” “Hij trok rond in heel Galilea; hij gaf er onderricht in de synagogen, verkondigde het goede nieuws (= evangelie!) van het koninkrijk en genas iedere ziekte en elke kwaal onder het volk.” (Mat 4:23) 1/ 5:1-7:29 principes van het koninkrijk 2/ 10:1-42 de verkondiging van het koninkrijk 3/ 13 de groei van het koninkrijk (parabels) 4/ 18:1-35 hoe omgaan met elkaar in het koninkrijk 5/ 24:1-25:46 de toekomst van het koninkrijk

1.Hoe reageer je op de idee om ‘Koninkrijk van God’ te verbinden met ‘een manier van leven wanneer God Koning is’? Wat houdt dit concreet in? (lees bv. Mat 6:33; 7;21; 13; 18:3; 19;14 2.Wat is het verband met ‘bekering’? Kan het evangelie hierbij helpen? Hoe ervaar jij dat? 3.‘Evangelie - Goed nieuws’… Deel concrete voorbeelden met elkaar van wat dit voor jullie precies inhoudt. En wanneer is het geen ‘goed nieuws’ meer?

“Al de geslachten dan van Abraham tot David zijn veertien geslachten en van David tot de Babylonische ballingschap veertien geslachten en van de Babylonische ballingschap tot de Christus veertien geslachten.” – Mat 1:17

1.Matteüs situeert Jezus heel expliciet in de geschiedenis van het Joodse volk. Bespreek met elkaar wat hiervan de implicaties zijn wanneer we samen dat evangelie bestuderen. 2.In de derde reeks namen geen 14, wel 13. Alsof er na Jezus nog iemand ontbreekt… Soms wordt er gesuggereerd dat het de bedoeling is dat wij onze naam daar kunnen schrijven, als volgeling (geestelijk kind) van Jezus. Wat vind je van deze gedachte?

‘Jozef, zoon van David, wees niet bang je vrouw Maria bij je te nemen, want het kind dat ze draagt is verwekt door de heilige Geest. 21 Ze zal een zoon baren. Geef hem de naam Jezus, want hij zal zijn volk bevrij- den van hun zonden.’ 22 Dit alles is gebeurd opdat in vervulling zou gaan wat bij monde van de profeet door de Heer is gezegd: 23 ‘De maagd zal zwanger zijn en een zoon baren, en men zal hem de naam Immanuel geven,’ wat in onze taal betekent ‘God met ons’ – Mat 1:20-23 YASHA: ‘ruimte scheppen’, ‘overvloed geven’, ‘je goed voelen’. in medische context : gezond zijn; in medische context : gezond zijn; in sociale context : gelukkig zijn, welzijn en overvloed in sociale context : gelukkig zijn, welzijn en overvloed In de actieve vorm: ‘helpen, bijstaan’ bij werk : helpen, om de last te verlichten en de taak te klaren bij werk : helpen, om de last te verlichten en de taak te klaren bij ziekte : verzorgen / genezen bij ziekte : verzorgen / genezen in gevaar : bijstaan, te hulp komen, helpen in gevaar : bijstaan, te hulp komen, helpen tegenover een vijand : helpen, sterk maken, verlossen... (overwinning behalen) tegenover een vijand : helpen, sterk maken, verlossen... (overwinning behalen) bij gevangenschap: bevrijden bij gevangenschap: bevrijden als iets kapot is: herstellen als iets kapot is: herstellen

bezoek van de Oosterse magiërs de Joodse koning Herodes Tamar Ruth, de Moabitische Batseba Maria uit Galilea

1.Bespreek met elkaar wat YASHA- redden concreet kan betekenen voor ons. 2.Hoe reageer je op het feit dat Mattëus mensen ten tonele brengt die er eigenlijk, althans volgens de algemeen gangbare opinie, helemaal niet bij konden of mochten zijn? Wat kunnen wij hieruit leren?