De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding tijdens IP Ir. FC Wardenaar, voedingsdeskundige en (sport)diëtist.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding tijdens IP Ir. FC Wardenaar, voedingsdeskundige en (sport)diëtist."— Transcript van de presentatie:

1 Voeding tijdens IP Ir. FC Wardenaar, voedingsdeskundige en (sport)diëtist

2

3

4

5 Inventarisatie Beleid –Kamp/ zaalweek/ geen ontgroening vocht/ alcohol voeding (kookcommissie?) hygiëne?

6 Voeding, vocht en tekorten

7 Agenda Gezonde voeding Casus Uitwerking van de casus –Basisvoeding –Vocht –Voedselbereiding en veiligheid –Gek eten –Alcohol Gezondheids- problemen

8 Voedingsstatus beïnvloed prestatie en gezondheid (tekort) Uren –vocht en koolhydraten Dag tot enkele dagen –vitamine C, B-vitamines Weken tot maanden –vetoplosbare vitamines, essentiële vetzuren

9 Energieverbruik en -opname tijdens de Tour de France (Saris et al. 1989)

10 Voedingsstoffen Macro- en micronutriënten –Energie Vet koolhydraten Eiwit –Vitamines & mineralen –(Alcohol)

11

12 De Hitte Casus Groepjes van 4 20 minuten Lees de casus Formuleer antwoorden

13

14

15

16

17 Hitte en klachten Hyperthermie (temp. > 41ºC) –heat stroke (oververhitting) –heat exhaustion (uitputting door hitte) –heat cramps (kramp)

18

19 Vocht

20

21

22 Effect van vochtverlies op prestatie

23

24 Ad libitum drinken

25

26 De werking van NaCl

27 Symptomen oververhitting Heat exhaustion –misselijkheid –overgeven –vermoeidheid –zwakte –hoofdpijn –duizeligheid –spierkramp Heat stroke –verhoogde lichaams- temperatuur (kern) –weinig zweet –hete of rode huid –verhoogde hartslag –moeilijk ademen –vreemd gedrag –hallucinaties –verwarring –agitatie, disorientatie –coma

28 Behandeling Schaduw Verwijderen van kleding Koud water op de huid aanbrengen Ventilatie IJs onder oksels Lichaamstemperatuur <38 ºC

29 Voorkomen van oververhitting Niet gedehydreerd raken –Vrijwillige vochtinname is niet voldoende Flavoring en samenstelling zijn effectief –Denk aan: bouillon, maar ook voedingsmiddelen met zout –Drink voldoende, maar geen dranken met cafeine zoals koffie en thee Geen inspanning in heet en vochtig weer –Probeer zonnestraling te vermijden Zorg voor voldoende mineralen in de voeding Zorg voor lichte kleding en hoofddeksel

30 Te veel vocht? Watervergiftiging –Hold your Wee for a Wii (2007) Te veel water icm te weinig elektrolyten (= mineralen) –extracellulair te lage elektrolytenwaarden -> cel neemt water op (osmose) Gevolgen: spierkramp, verlaagde bloeddruk, gevoel van slapte, coma en dood (door onderdrukking ademhaling)

31 Basisvoeding

32 Voeding en prestatie (Bangsbo, 1994)

33 Voeding, vocht en tekorten Ad libitum voeding Voldoende variatie

34

35 Menu Ontbijt –Brood, margarine, vleeswaar/ kaas en 1 zuivelconsumptie Tussendoor –vocht en 1 stuk fruit –brood met beleg Lunch –Brood, margarine, vleeswaar/ kaas en 1 zuivelconsumptie Tussendoor –vocht en 1 stuk fruit –brood met beleg Avondmaaltijd –100 gram vlees –200 gram zetmeel –200 gram gekookte groente –1 zuivelproduct (toetje) Ad libitum vocht en voedsel (!)

36 Extra vitamines en mineralen? Door hard werken verlies je geen extra vitamines. Bij een lage inname of slechte kwaliteit voeding is aanvulling noodzakelijk Multivitamine 1-5x de ADH

37 Bereiding en veiligheid

38 Voeding en ziekte Voedselinfectie (besmettelijk) –bacterie, schimmel, virus of parasiet –ontsteking in de darmwand (penetratie) Voedselvergiftiging –toxines van bacterieen en schimmels in voedingsmiddelen

39 Symptomen Braken Diarree –ORS? Misselijkheid Buikpijn Koorts Beiden symptomen verhogen de kans op uitdroging!!

40

41 Voorkomen (goede hygiëne) Zorg voor schone handen Voorkom kruisbesmetting Houd alle materialen schoon en droog Zorg voor een goede koeling (max 7°C) Door en door verhitten (65°C) –Verwerk geen rauwe voedingsmiddelen in het eten, zoals ei Volg adviezen op de verpakking bacteriegevoelige producten –rauwe producten, producten die in de koeling horen Schoon bestek/ serviesgoed –mogelijkheid tot afwassen –wegwerp THT datum First in first out

42 Gek eten

43 Voeding als pressiemiddel? Azijn Zangzaad Levertraan

44 Alcohol

45 Verminderd remmingen (verdoving) Verhoogd urine productie (  ADH) Sneller inslapen, maar mindere kwaliteit Coördinatie, agressie, rotzooi, kater

46 Alcohol metabolisme Alcohol dehydrogenase (maag) –mannen en vrouwen vrouwen hebben minder alcoholdehydrogenase en minder spiermassa dan mannen In de lever –aceetaldehyde (giftig)

47

48 Kater Effect van te veel aceetaldehyde In combinatie met vochttekort Lichte slaap, gecombineerd met te weinig slaap Het enig dat helpt is minder drinken Afbraak van 1 consumptie duurt 1,5 uur Zolang alcoholgehalte stijgt voelen mensen zich blijer dan wanneer dit daalt

49

50 Tot slot Stel eten ad libitum beschikbaar Zorg voor variatie (in eten en drinken) Bouw drinkmomenten in gecombineerd met vast voedsel Zorg voor een minimale hoeveelheid vocht (aangepast naar omstandigheden) Ga hygiënisch om met voedsel


Download ppt "Voeding tijdens IP Ir. FC Wardenaar, voedingsdeskundige en (sport)diëtist."

Verwante presentaties


Ads door Google