De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WATER TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart. Water als dorstlesser.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WATER TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart. Water als dorstlesser."— Transcript van de presentatie:

1 WATER TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart

2 Water als dorstlesser

3 Kringloop van water

4 Water als voedingsmiddel

5 Water Water in zijn algemeenheid. Water in zijn algemeenheid. Wat is de functie van water. Wat is de functie van water. Wat zijn de gevolgen van te veel of te weinig water. Wat zijn de gevolgen van te veel of te weinig water. Wat is het belang van water t.o.v de prestatie. Wat is het belang van water t.o.v de prestatie. In welke voedingsmiddelen zit water. In welke voedingsmiddelen zit water.

6 Water in zijn algemeenheid Water is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam, afhankelijk van de spiermassa. Bij mannen is dat ongeveer 60% van het gewicht, bij vrouwen 55%. Dit is afhankelijk van de spiermassa, omdat spieren 3x zo veel vocht bevatten als vet. Water is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam, afhankelijk van de spiermassa. Bij mannen is dat ongeveer 60% van het gewicht, bij vrouwen 55%. Dit is afhankelijk van de spiermassa, omdat spieren 3x zo veel vocht bevatten als vet. Dit water zit in diverse organen en in het bloed en is eigenlijk ons belangrijkste voedingsmiddel, al wordt dat maar zelden zo ervaren. Bij onze lichaamsfuncties speelt water echter een vitale rol. Dit water zit in diverse organen en in het bloed en is eigenlijk ons belangrijkste voedingsmiddel, al wordt dat maar zelden zo ervaren. Bij onze lichaamsfuncties speelt water echter een vitale rol.

7 Water is nodig voor voor het zuiveren van het lichaam (bloedzuivering door de nieren, voor warmteregeling (koeling), voor het zuiveren van het lichaam (bloedzuivering door de nieren, voor warmteregeling (koeling), om het bloed de vereiste vloeibaarheid te laten houden. om het bloed de vereiste vloeibaarheid te laten houden. als transportmiddel voor voedingsstoffen, zuurstof, hormonen, vitamines, mineralen, ed als transportmiddel voor voedingsstoffen, zuurstof, hormonen, vitamines, mineralen, ed om de stofwisselingsprocessen goed te laten verlopen: water in het speeksel en water in de maag en darmen zorgen voor vermenging en vertering, om de stofwisselingsprocessen goed te laten verlopen: water in het speeksel en water in de maag en darmen zorgen voor vermenging en vertering, omdat water een beschermende functie heeft tegen schokken, voor bijvoorbeeld hersenen, ogen en ruggemerg, omdat water een beschermende functie heeft tegen schokken, voor bijvoorbeeld hersenen, ogen en ruggemerg, omdat water functioneert als glijmiddel in gewrichten, spieren en bindweefsel, omdat water functioneert als glijmiddel in gewrichten, spieren en bindweefsel, omdat water functioneert als geleider voor geluid in de oren, omdat water functioneert als geleider voor geluid in de oren, omdat water een oplossend vermogen heeft, waardoor reacties van levende cellen goed kunnen functioneren. omdat water een oplossend vermogen heeft, waardoor reacties van levende cellen goed kunnen functioneren.

8 Wat is de functie van water De temperatuursregeling van ons lichaam. De temperatuursregeling van ons lichaam. De hydratatie van de huid. De hydratatie van de huid. De ontgifting en reiniging van het organisme. De ontgifting en reiniging van het organisme. het afvoeren van verteerd voedsel door de darmen. het afvoeren van verteerd voedsel door de darmen. het vervoer van vitamines en mineralen. het vervoer van vitamines en mineralen. het smeren van de oogleden. het smeren van de oogleden. het stimuleren van de sportieve prestaties, het concentratievermogen enz. het stimuleren van de sportieve prestaties, het concentratievermogen enz.

9 Functie van water Kortom: Water is één van de meest belangrijke stoffen voor ons lichaam. Water vervult dus de functie van bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel en koelmiddel van ons lichaam. Kortom: Water is één van de meest belangrijke stoffen voor ons lichaam. Water vervult dus de functie van bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel en koelmiddel van ons lichaam.

10 Wat zijn de gevolgen van te veel water Wie te veel water drinkt, kan de natriumbalans in zijn lichaam verstoren. Watervergiftiging (hyponatremia) komt in de praktijk vrijwel alleen voor bij atleten die tijdens een wedstrijd veel zweten en daarna in één keer liters water drinken. Hoeveel water fataal is, hangt onder meer af van het lichaamsgewicht. In het algemeen geldt dat je niet meer dan drie liter per uur moet drinken. Wie te veel water drinkt, kan de natriumbalans in zijn lichaam verstoren. Watervergiftiging (hyponatremia) komt in de praktijk vrijwel alleen voor bij atleten die tijdens een wedstrijd veel zweten en daarna in één keer liters water drinken. Hoeveel water fataal is, hangt onder meer af van het lichaamsgewicht. In het algemeen geldt dat je niet meer dan drie liter per uur moet drinken.

11 Wat zijn de gevolgen van te weinig water Hoofdpijn: water zorgt voor de afvoer van giftige stoffen uit het lichaam. De hersenen bestaan voor 75% uit water. Hoofdpijn: water zorgt voor de afvoer van giftige stoffen uit het lichaam. De hersenen bestaan voor 75% uit water. Vermoeidheid/slechte concentratie: als het lichaam als gevolg van te weinig drinken al zijn kracht nodig heeft om het teveel aan giftige stoffen te verwijderen, heb je minder energie. Vermoeidheid/slechte concentratie: als het lichaam als gevolg van te weinig drinken al zijn kracht nodig heeft om het teveel aan giftige stoffen te verwijderen, heb je minder energie. Verstopping: water versnelt en versoepelt het ontlastingsproces. Verstopping: water versnelt en versoepelt het ontlastingsproces. Weinig of donkere urine: de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Weinig of donkere urine: de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Slechte adem: Als er niet voldoende water door de mond stroomt om alle voedselresten weg te spoelen, hopen bacteriën zich op in de mond- en keelholte. Slechte adem: Als er niet voldoende water door de mond stroomt om alle voedselresten weg te spoelen, hopen bacteriën zich op in de mond- en keelholte. Droge mond: speeksel is de natuurlijke smering van de mond. Droge mond: speeksel is de natuurlijke smering van de mond. Droge huid: Als je te weinig drinkt, wordt de huid minder elastisch. Droge huid: Als je te weinig drinkt, wordt de huid minder elastisch. Opgeblazen uiterlijk: hoe minder je drinkt, hoe meer het lichaam water opslaat als reservevoorraad. Hierdoor zwellen de cellen op en lijk je ‘te dik’. Opgeblazen uiterlijk: hoe minder je drinkt, hoe meer het lichaam water opslaat als reservevoorraad. Hierdoor zwellen de cellen op en lijk je ‘te dik’.

12 Wat zijn de gevolgen van te weinig water op langer termijn Constipatie Constipatie Maagklachten Maagklachten Astma Astma Allergieën Allergieën Zwaarlijvigheid Zwaarlijvigheid Vroegtijdige veroudering Vroegtijdige veroudering Zenuwstoornissen & ADHD Zenuwstoornissen & ADHD

13 Factoren die een rol spelen bij vochtverlies bij inspanning: Temperatuur Temperatuur Luchtvochtigheidsgraad Luchtvochtigheidsgraad Duur inspanning Duur inspanning Intensiteit Intensiteit Type sportkleding Type sportkleding Individuele verschillen Individuele verschillen

14 Wat is het belang t.o.v de prestaties 1%Negatief effect op de stofwisseling 1%Negatief effect op de stofwisseling 2%Verminderde thermo regulatie Vermindering van het duurvermogen 2%Verminderde thermo regulatie Vermindering van het duurvermogen 3% Verregaande afname van het duurvermogen 3% Verregaande afname van het duurvermogen 4 – 6%Vermindering van Kracht Verregaande afname van het duurvermogen 4 – 6%Vermindering van Kracht Verregaande afname van het duurvermogen >6%Verregaande uitdroging: >6%Verregaande uitdroging: –Kramp –Uitputting –Bewustzijnsverlies –Coma –Dood

15 In welk voedingsmiddel komt water voor Alle voedingsmiddelen bevatten water, zelfs gedroogde voedingsmiddelen. Het vochtgehalte van voedingsmiddelen is echter per product verschillend: een komkommer bestaat bijvoorbeeld voor 97% uit water, suiker daarentegen bevat maar 1% water. Alle voedingsmiddelen bevatten water, zelfs gedroogde voedingsmiddelen. Het vochtgehalte van voedingsmiddelen is echter per product verschillend: een komkommer bestaat bijvoorbeeld voor 97% uit water, suiker daarentegen bevat maar 1% water.

16 Vragen ?


Download ppt "WATER TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart. Water als dorstlesser."

Verwante presentaties


Ads door Google