De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?

2 - Gaat naar de maag Na het drinken komt alcohol in de maag terecht. Daar mengt het met het voedsel, vocht en maagzuur. Een klein deel van de alcohol komt via de maag in het bloed terecht.

3 De maag

4 - komt in de dunne darm terecht
De rest van de alcohol gaat via het maagportier – dat is de klep tussen maag en dunne darm – naar de dunne darm. Het oppervlak van de darmwand is door in- en uitstulpingen (de darmvlokken) enorm groot. Hierdoor wordt de alcohol snel opgenomen.

5 De darmen

6 - verdeelt zich over het lichaamsvocht, weefsel en organen
Via de darmwand komt de alcohol in het bloed. In het begin van de dunne darm wordt de meeste alcohol opgenomen. De grootste hoeveelheid alcohol in het bloed is bij sterke drank na 3 kwartier tot een uur. Bij bier duurt dat langer. Door de hoeveelheid vocht wordt de alcohol in bier langzamer opgenomen. In die tijd is het lichaam de alcohol al weer aan het afbreken. Daardoor krijg je bij bier lagere concentraties alcohol in het bloed dan bij sterke drank. Met het bloed verspreidt de alcohol zich over al het lichaamsvocht, organen en weefsels. Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Zij hebben bij een zelfde glas dan ook een grotere hoeveelheid alcohol in hun bloed dan mannen.

7 Percentage Lichaamsvocht

8 - Gaat door de bloed-hersenbarrière
De hersenen zijn heel erg kwetsbaar. Het is belangrijk dat de hersenen beschermd worden tegen bacteriën en virussen. De bloedvaten in de hersenen zijn extra dik. Virussen en bacteriën kunnen er niet doorheen. Water, alcohol en drugs wel.

9 - komt in de hersenen In de hersenen beïnvloedt alcohol de werking van de zenuwen. Hierdoor ontstaan de effecten. De alcohol wordt uiteindelijk afgebroken door de lever en uitgescheiden door de nieren.

10 Hersenen en alcohol

11 De lever

12 Nier


Download ppt "Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?"

Verwante presentaties


Ads door Google