De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen. Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden? Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen. Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden? Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te."— Transcript van de presentatie:

1 Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen

2 Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden? Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te worden in het bloed. Vertering van voedingsstoffen: grote voedingsstoffen worden omgezet naar kleinere voedingsstoffen. Kleine voedingsstoffen kunnen doorheen de wand van de dunne darm; Kleine voedingsstoffen worden opgenomen door het bloed = ABSORPTIE. Verteringsproces Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand

3 Hoe is de darmwand aangepast? Binnenwand heeft een heel groot oppervlak: Darmplooien: vertragen het opschuiven van het voedsel;Darmplooien: vertragen het opschuiven van het voedsel; Darmvlokken = vingervormige uitstulpingen op darmplooien;Darmvlokken = vingervormige uitstulpingen op darmplooien; Binnenwand is heel dun: één cellaag dik. Sterk vertakt netwerk van haarvaten: darmhaarvaten. Betere absorptie Verteringsproces Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand

4 Hoe verloopt het verteringsproces? Vertering: verkleinen van voedingsstoffen.  Enzymen in de spijsverteringssappen versnellen de vertering. Het verteringsproces gebeurt in verschillende stappen: Mondholte speekselklierenspeekselklieren  speeksel: vertering zetmeel;vertering zetmeel Maag maagwandklierenmaagwandklieren  maagsap: vertering eiwitten; Twaalfvingerige darm - lever  gal: verdeling vet in kleine druppels;lever - alvleesklier  alvleessap: vertering zetmeel, eiwitten, vetten;alvleesklier Dunne darm darmwandklierendarmwandklieren  darmsap: vertering voltooien. Verteringsproces Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand

5 Vertering van zetmeel: zetmeelmolecule wordt omgezet naar glucosemoleculen. 1 molecule zetmeel kan niet door de darmwand. 1 molecule glucose (suiker) kan wel door de darmwand.

6 Tussenzone: bloedvaten Lengte- en dwarsdoorsnede dunne darm (schematisch) Buitenwand: lengte- en kringspieren Binnenwand: darmplooien met darmvlokken Detail darmplooi (schematisch) Detail darmvlok (schematisch) Bloedvaten Darmvlokcel

7 Spijsverteringsstelsel met spijsverteringsklieren (schematisch). Mondholte


Download ppt "Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen. Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden? Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te."

Verwante presentaties


Ads door Google