De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Enzymen (in het spijsverteringskanaal). Enzymen:  Processen verlopen vaak langzaam, enzymen versnellen dit proces  Enzymen breken stoffen af tot kleinere.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Enzymen (in het spijsverteringskanaal). Enzymen:  Processen verlopen vaak langzaam, enzymen versnellen dit proces  Enzymen breken stoffen af tot kleinere."— Transcript van de presentatie:

1 Enzymen (in het spijsverteringskanaal)

2 Enzymen:  Processen verlopen vaak langzaam, enzymen versnellen dit proces  Enzymen breken stoffen af tot kleinere stoffen die kunnen worden opgenomen door de wand van de dunne darm  vaak te herkennen aan de uitgang ‘ase’ met daarvoor de naam van de stof die het afbreekt; lactase breekt lactose af  link link

3 Resumé  Enzymen worden niet verteerd  Enzymen versnellen het verteringsproces  Voor elke voedingsstof een ander enzym

4 De mond  Voedsel vermalen en mengen met speeksel: glijdt makkelijk naar de slokdarm  In speeksel zit een enzym (amylase) dat zetmeel verwerkt tot maltose (een suiker dat bestaat uit twee gekoppelde glucosemoleculen) dat nog niet opgenomen kan worden in de dunne darm zetmeel

5 Maag  Maag is een tijdelijke opslagplaats voor het voedsel  De maagportier is een kringspier aan het eind van de maag die steeds een beetje eten doorlaat  Maagsapklieren produceren maagsap. Dat bestaat uit water, zoutzuur en het enzym pepsine. Dit enzym breekt grote eiwitmoleculen af tot kleinere eiwitten, die ook nog niet kunnen worden opgenomen.

6 De twaalfvingerige darm  Tussen de maag en de dunne darm  Afvoerbuizen van de galblaas en de alvleesklier komen hier uit.

7 Gal en lever  Gal wordt geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas.  Gal verteert niet maar verdeelt grote druppels vet naar kleinere druppels, die beter verwerkt kunnen worden

8 Alvleesklier  Produceert ook amylase (zetmeel naar maltose)  En trypsine dat kleine eiwitten omzet naar nog kleinere eiwitten, maar nog niet klein genoeg om opgenomen te kunnen worden  En lipase dat vetten (lipiden) omzet naar glycerol en drie vetzuren, die wel opgenomen kunnen worden in de dunne darm

9 Dunne darm  Heeft als functie: het opnemen van voedingsstoffen uit het spijsverteringskanaal naar het bloed  ongeveer 8 meter lang  voegt ook verteringssappen toe

10 Dunne darm

11 Oppervlaktevergroting  de oppervlakte moet zo groot mogelijk zijn om zo veel mogelijk voedingsstoffen uit de voedselbrij naar het bloed te halen  de darm heeft aan de binnenkant darmplooien, een soort vouwen  op die darmplooien bevinden zich darmvlokken  daardoor is de oppervlakte ongeveer zo groot als een tennisveld

12 Verteringssappen (in de dunne darm)  maltase zet maltose om in twee glucosemoleculen, die kunnen worden opgenomen - linklink  sacharase zet sacharose (gewone suiker) om in glucose en fructose, wat beide kan worden opgenomen  lactase zet lactose (melksuiker) om in glucose en galactose, wat beide kan worden opgenomen  peptidase zet de kleine eiwitten om in aminozuren, die kunnen worden opgenomen in de dunne darm


Download ppt "Enzymen (in het spijsverteringskanaal). Enzymen:  Processen verlopen vaak langzaam, enzymen versnellen dit proces  Enzymen breken stoffen af tot kleinere."

Verwante presentaties


Ads door Google