De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 2: Voeding en Vertering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 2: Voeding en Vertering"— Transcript van de presentatie:

1 Thema 2: Voeding en Vertering
Basisstof 6: Het verteringsstelsel

2 Het verteringsstelsel van de mens
Welke organen weten we nog? Verteringsstelsel: - Bestaat voor het grootste deel uit het darmkanaal. - Functie: voedingsstoffen uit voedsel in het bloed opnemen.

3 Wat is vertering? Niet alle voedingsstoffen kunnen direct door de darmwand heen. Deze voedingsstoffen moeten eerst ‘bewerkt’ worden. Vertering: Het omzetten van voedingsstoffen die niet door de darmwand heen in het bloed kunnen worden opgenomen, in verteringsproducten die wél kunnen worden opgenomen in het bloed.

4 Vertering…hoe dan? Onder andere met behulp van verteringssappen Bijvoorbeeld: maagsap, speeksel, gal Gemaakt in verteringsklieren: - Speekselklieren - Maagssapklieren - Lever - Alvleesklier - Darmsapklieren Bij vertering vinden scheikundige processen plaats. Hierbij worden voedingsstoffen omgezet in verteringsproducten. Papil van Vater (wetenschappelijke term: papilla vateri of papilla duodeni) is de plaats waar de ductus choledochus (afvoerbuis van de galblaas of galgang) en de ductus pancreaticus (afvoerbuis van de alvleesklier) uitmonden in de twaalfvingerige darm.

5 Enzymen Veel verteringssappen bevatten enzymen
Dit zijn stoffen die de scheikundige processen bij de vertering sneller laten verlopen. Voorbeeld: In speeksel zit amylase. Amylase ‘knipt’ zetmeel in kleinere stukjes, namelijk glucose.

6 Vraag Wat zou er gebeuren als je Jodium op deze boterham druppelt?
Stel: je kauwt eerst op de boterham en laat het dan even staan. Wat zou er dan gebeuren als je er Jodium bij doet? Stel, je doet hetzelfde proefje nog een keer, maar dan met een indicator voor glucose. Wat zou er dan gebeuren?

7 Niet alles wordt verteerd…
Niet alle voedsel kan worden verteerd. Onverteerde resten verlaten het lichaam via de anus. Bijvoorbeeld: voedingsvezel

8 Darmperistaltiek Afwisselend samentrekken van kringspieren en lengtespieren in de darmwand. Functies: - Voortduwen van de voedselbrij - Voedselbrij wordt gekneed - Voedselbrij wordt goed gemengd met verteringssappen Voedingsvezel prikkelt de spieren in de darmwand.


Download ppt "Thema 2: Voeding en Vertering"

Verwante presentaties


Ads door Google