De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

© 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering.

Verwante presentaties


Presentatie over: "© 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering."— Transcript van de presentatie:

1 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

2 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

3 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

4 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

5 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

6 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

7 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

8 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

9 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering

10 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Basisstof 5: De verteringssappen Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek

11 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat EiwittenKoolhydratenVetten

12 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Eiwitten (proteïnen) Eiwitmoleculen zijn opgebouwd uit een groot aantal aan elkaar gekoppelde aminozuurmoleculen In eiwitten van de mens komen twintig verschillende aminozuren voor. Bij volwassenen kunnen acht aminozuren niet of onvoldoende worden gevormd. Deze moeten via het voedsel binnenkomen  essentiële aminozuren. De overige niet-essentiële aminozuren kunnen in de lever worden gevormd uit andere aminozuren. Een aminozuurmolecuul Een eiwitmolecuul EiwittenKoolhydratenVetten

13 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat EiwittenKoolhydratenVetten

14 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Vorming van een aminozuurketting door een dehydratie reactie (onttrekken van water) Computerweergave van een eiwitmolecuul EiwittenKoolhydratenVetten

15 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen  bestandsdeel van cytoplasma, kernplasma en van tussencelstof Sommige eiwitten werken als: -Enzymen: versnellen chemische reacties in cellen -Hormonen: regelen processen in het lichaam -Transporteiwitten: hebben een functie bij het transport van stoffen Aminozuren die niet bij de synthese van eiwitten worden gebruikt, worden gedissimileerd. Hierbij ontstaat ammoniak, die in de lever wordt omgezet in ureum. Ureum wordt uitgescheiden met de urine. EiwittenKoolhydratenVetten

16 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Pepsinogeen is een inactief pro-enzym dat in de maagwand wordt geproduceerd. In de maag wordt pepsinogeen onder invloed van zoutzuur geactiveerd tot pepsine. Onder invloed van het enzym pepsine worden eiwitmoleculen gesplitst. De verteringsproducten zijn enkele vrij lange aminozuurketens, die polypeptiden worden genoemd. EiwittenKoolhydratenVetten

17 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat voedseldelen maagportier vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren vrijkomen maagsap pepsinogeenpepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten. EiwittenKoolhydratenVetten

18 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Animatie Bioplek Eiwitten KoolhydratenVetten

19 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat EiwittenKoolhydratenVetten

20 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Koolhydraten Kunnen worden ingedeeld in: -Monosachariden: glucose en fructose -Disachariden: sacharose, maltose -Polysachariden: zetmeel Koolhydraten zijn belangrijke brandstoffen in je lichaam: 1 gram koolhydraat levert 17 kJ energie Koolhydraten kunnen ook een rol spelen als bouwstof. Vorming van een disacharide uit twee monosachariden door dehydratie EiwittenKoolhydratenVetten

21 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat De vertering begint in de mond. Drie paar speekselklieren produceren per etmaal 1 tot 1,5 liter speeksel. Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. Maltose EiwittenKoolhydratenVetten

22 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Animatie vertering zetmeel EiwittenKoolhydratenVetten

23 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat EiwittenKoolhydratenVetten

24 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Vetten (lipiden) Opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen Verzadigd vetzuur: Bevat het maximaal aantal waterstofatomen en heeft een rechte vorm  vooral dierlijke voedingsmiddelen (bevatten ook veel cholesterol) Onverzadigd vetzuur: Bevat niet het maximaal aantal waterstofatomen en heeft geen rechte vorm  vooral plantaardige oliën en vis Belangrijke rol bij voorkomen hart en vaatziekten Essentiële vetzuren: moeten voorkomen in de voeding. Dienen als brandstoffen (1 gr  38 kJ) en bouwstoffen. Dubbele binding  onverzadigd vetzuur EiwittenKoolhydratenVetten

25 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Glycerol Vetzuur Glycerol Vetzuur Lipase Vet Vetzuren en Glycerol EiwittenKoolhydratenVetten

26 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Animatie Vertering Vetten EiwittenKoolhydratenVetten

27 © 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat Wasmiddelen Neem de bloedvlek op je favoriete shirt... Wasmiddelen bezitten enzymen als proteasen (eiwitten) en lipasen (vetten) De bloedvlek bevat Haemoglobine Deze kleine moleculen zijn niet gekleurd en lossen op in water. Ze kunnen dus worden weggespoeld. Protease EiwittenKoolhydratenVetten


Download ppt "© 2009 Biosoft TCC - Lyceumstraat T4 – Voeding en Vertering."

Verwante presentaties


Ads door Google