De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De verteringssappen Enzymen voor de vertering. Enzymen en vertering Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De verteringssappen Enzymen voor de vertering. Enzymen en vertering Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek."— Transcript van de presentatie:

1 De verteringssappen Enzymen voor de vertering

2 Enzymen en vertering Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek

3 EiwittenKoolhydratenVetten

4 Eiwitten (proteïnen) Eiwitmoleculen zijn opgebouwd uit een groot aantal aan elkaar gekoppelde aminozuurmoleculen (polymeer) In eiwitten van de mens komen twintig verschillende aminozuren voor. Bij volwassenen kunnen acht aminozuren niet of onvoldoende worden gevormd.  via het voedsel binnenkomen  essentiële aminozuren. De overige niet-essentiële aminozuren kunnen in de lever worden gevormd uit andere aminozuren. Een aminozuurmolecuul Een eiwitmolecuul EiwittenKoolhydratenVetten

5 EiwittenKoolhydratenVetten

6 Vorming van een aminozuurketting door een dehydratie reactie (onttrekken van water) Computerweergave van een eiwitmolecuul EiwittenKoolhydratenVetten

7 Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen  bestandsdeel van cytoplasma, kernplasma en van tussencelstof Sommige eiwitten werken als: -Enzymen: versnellen chemische reacties in cellen -Hormonen: regelen processen in het lichaam -Transporteiwitten: hebben een functie bij het transport van stoffen Aminozuren die niet bij de synthese van eiwitten worden gebruikt, worden gedissimileerd. Hierbij ontstaat ammoniak, die in de lever wordt omgezet in ureum. Ureum wordt uitgescheiden met de urine. EiwittenKoolhydratenVetten

8 EiwittenKoolhydratenVetten - Pepsinogeen is een inactief pro-enzym dat in de maagwand wordt geproduceerd. In de maag wordt pepsinogeen onder invloed van zoutzuur geactiveerd tot pepsine. positieve terugkoppeling Onder invloed van het enzym pepsine worden eiwitmoleculen gesplitst. De verteringsproducten = enkele vrij lange aminozuurketens, die polypeptiden worden genoemd.

9 voedseldelen maagportier vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren vrijkomen maagsap pepsinogeenpepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten. Ph optimum : 2,3 EiwittenKoolhydratenVetten

10 Animatie Bioplek Eiwitten KoolhydratenVetten

11 EiwittenKoolhydratenVetten

12 Koolhydraten Kunnen worden ingedeeld in: -Monosachariden: glucose en fructose -Disachariden: sacharose, maltose -Polysachariden: zetmeel Koolhydraten zijn belangrijke brandstoffen in je lichaam: 1 gram koolhydraat levert 17 kJ energie Koolhydraten kunnen ook een rol spelen als bouwstof. Vorming van een disacharide uit twee monosachariden door dehydratie EiwittenKoolhydratenVetten

13 De vertering begint in de mond. Drie paar speekselklieren produceren per etmaal 1 tot 1,5 liter speeksel. Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. Maltose EiwittenKoolhydratenVetten oorspeekselklier ondertongspeekselklier onderkaakspeekselklier

14 Animatie vertering zetmeel EiwittenKoolhydratenVetten

15 EiwittenKoolhydratenVetten

16 Vetten (lipiden) Opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen = Triglyceride Verzadigd vetzuur: Bevat het maximaal aantal waterstofatomen en heeft een rechte vorm  vooral dierlijke voedingsmiddelen (bevatten ook veel cholesterol) Onverzadigd vetzuur: Bevat niet het maximaal aantal waterstofatomen en heeft geen rechte vorm  vooral plantaardige oliën en vis Belangrijke rol bij voorkomen hart en vaatziekten Essentiële vetzuren: moeten voorkomen in de voeding. Dienen als brandstoffen (1 gr  38 kJ) en bouwstoffen. Dubbele binding  onverzadigd vetzuur EiwittenKoolhydratenVetten

17 Glycerol Vetzuur Glycerol Vetzuur Lipase Vet Vetzuren en Glycerol EiwittenKoolhydratenVetten

18 Animatie Vertering Vetten EiwittenKoolhydratenVetten

19 Openen en sluiten maagportier Afhankelijk van de pH in de twaalfvingerige darm : normaal pH=8 – 9 –  kringspier maag ontspant zich –  komt zure brij in darm  PH laag (zuur)  kringspier sluit  + darmsap + alvleessap  PH stijgt

20 Blindedarm, dikke darm, endeldarm Blindedarm op overgang dunne darm-dikke darm Uitstulping = appendix of wormvormig aanhangsel ( bacteriën) Dikke darm 1m Functie: – Neemt water op  voedselbrij ingedikt ( als niet: diarree) – Veel bacteriën  enzym  vertering cellulose tot glucose – Vervoert onverteerde resten  endeldarm  kringspier=anus  ontlasting

21 Wasmiddelen Neem de bloedvlek op je favoriete shirt... Wasmiddelen bezitten enzymen als proteasen (eiwitten) en lipasen (vetten) De bloedvlek bevat Haemoglobine Deze kleine moleculen zijn niet gekleurd en lossen op in water. Ze kunnen dus worden weggespoeld. Protease EiwittenKoolhydratenVetten

22 practicum de verteringssappen v8_spAyMsg


Download ppt "De verteringssappen Enzymen voor de vertering. Enzymen en vertering Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek."

Verwante presentaties


Ads door Google