De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Spijsvertering Op reis van MOND tot KONT Mondholte Slokdarm Maag Alvleesklier Dunne Darm Dikke Darm Blinde Darm 12-vingerige darm LeverGalblaas.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Spijsvertering Op reis van MOND tot KONT Mondholte Slokdarm Maag Alvleesklier Dunne Darm Dikke Darm Blinde Darm 12-vingerige darm LeverGalblaas."— Transcript van de presentatie:

1

2 De Spijsvertering Op reis van MOND tot KONT

3 Mondholte Slokdarm Maag Alvleesklier Dunne Darm Dikke Darm Blinde Darm 12-vingerige darm LeverGalblaas

4 Speekselklieren – In de mondholte – Produceren Speeksel voor de vertering van Zetmeel Maagsapklieren – In de maagwand – Produceren Maagsap voor de vertering van eiwit Lever – Produceren Gal, dit wordt tijdelijk opgeslagen in de Galblaas – Gal emulgeert vetten Alvleesklier – Productie van Alvleessap – Alvleessap verteerd eiwitten, koolhydraten en vetten Darmsapklieren – In de darmwand – Produceren Darmsap voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

5 Waar verteer je wat? Koolhydraten worden verteerd in de mondholte, de 12-vingerige darm en de dunne darm. Eiwitten worden verteerd in de maag, de 12- vingerige darm en de dunne darm. Vetten worden verteerd in de 12-vingerige darm.

6 Enzymen verteren Speeksel (pH ± 7): bevat water, slijm en amylase. Amylase breekt zetmeel af tot maltose. Dit gebeurt in de mondholte, slokdarm en een korte tijd in de maag. Maagsap (pH = ± 2): bevat zoutzuur en pepsinogeen (een inactief enzym). Pepsinogeen wordt in de maag geactiveerd tot pepsine, onder invloed van het zoutzuur en pepsine. Pepsine stimuleert zijn eigen vorming. Dit noemen we positieve terugkoppeling.. Pepsine verteert eiwitten tot polypeptiden.

7 Gal: bevat galkleurstoffen en galzure zouten (géén enzymen) Alvleessap: bevat NaHC0 3, trypsinogeen, amylase en lipase NaHC0 3 (natriumwaterstofcarbonaat) neutraliseert maagzuur hierdoor wordt de pH ± 8 zodat de maag portier open gaat. Trypsinogeen wordt in de twaalfvingerige darm omgezet in trypsine. Trypsine breekt polypeptiden af tot tri- en dipeptiden. Lipase breekt vetten af tot glycerol en vetzuren. Deze vetzuren verlagen de pH. Amylase breekt zetmeel af tot maltose (de amylase in het speeksel wordt onwerkzaam gemaakt door HCI in de maag). Darmsap: bevat peptidasen, maltase, sacharase en lactase. Enzymen verteren Zuur-Base reactie: H + (van HCl) en HCO 3 - (van NaHCO 3 ) vormt H 2 CO 3, dit molecuul is instabiel en valt uiteen in H 2 O en CO 2. Doordat het gas CO 2 makkelijk verdwijnt uit dit evenwicht….burp, licht het evenwicht rechts en wordt het merendeel van het HCl geneutraliseerd.

8 Enzymen verteren & Regeling Peptidasen breken korte peptidenketens af tot aminozuren. · Maltase breekt maltose af tot 2 glucose. · Sacharase breekt sacharose af tot glucose en fructose. · Lactase breekt lactose af tot glucose en galactose. Regeling afgifte spijsverteringssappen: 1.Zenuwstelsel: er gaan een remmende en stimulerende zenuw naar de onderdelen van het verteringsstelsel 2.2. Hormoonstelsel:  Gastrine (uit de maagwand) stimuleert de maagsapproductie.  Secretine (uit de twaalfvingerige darm) stimuleert de productie van gal en van NaHC0 3 in het alvleessap.  Cholecystokinine (uit de twaalfvingerige darm) stimuleert de afgifte van de gal en de productie van enzymen in het alvleessap.

9 Enzym animaties enzym.swf enzym.swf gy1111/animations/enzyme.html gy1111/animations/enzyme.html Deze laatste animatie is in het engels vooral de eerste, enzyme basics, is belangrijk voor jullie.

10 We vullen 4 reageerbuisjes: Buis 1: Eiwitten, water en speeksel Buis 2: Eiwitten, water en maagsap Buis 3: Eiwitten, water en gal Buis 4: Eiwitten, water en alvleessap In welke buizen worden Eiwitten verteerd?

11 Tabel met resultaten practicum: BuisInhoudVerteringssapIndicatorKleur na 15 minuten 15 ml zetmeel- oplossing Geen (wel 5 ml water) 1 druppel jodiumoplossing Donkerblauw 25 ml zetmeel- oplossing 5 ml verdund speeksel 1 druppel jodiumoplossing Lichtblauw 35 ml zetmeel- oplossing 5 ml maagsap1 druppel jodiumoplossing Donkerblauw 45 ml zetmeel- oplossing 5 ml alvleessap1 druppel jodiumoplossing Lichtbruin In welke buizen is zetmeel verteerd?

12 Practicum Vetvertering Proef 1Proef 2Proef 3Proef 4 Inhoud Bekerglas 10 gram vet Water Vetverterend enzym Gal 10 gram vet Water Vetverterend enzym Gal 10 gram vet Water - Gal 10 gram vet Water Vetverterend enzym - Temperatuur4 graden Celcius 37 graden Celcius Resultaat na 2 uur 1 gram vet verteerd 9 gram vet verteerd 0 gram vet verteerd 4 gram vet verteerd Welke drie conclusies kun je trekken na het bekijken van de resultaten?

13 Welk verteringsenzym heeft hier zijn werk gedaan?

14 Hoeveel gram water zit er in Brinta? In 100 gram Brinta zit: 11 gram eiwitten 65 gram koolhydraten 2,1 gram vetten 10,5 gram voedingsvezels 0,2 gram natrium ,8 gram 100 – 88,8 = 11,2 gram water

15 Tanden en Kiezen PlantenetersVleesetersAlleseters HerbivoorCarnivoorOmnivoor Naam Kiezen:PlooikiezenKnipkiezenKnobbelkiezen Lengte Darmen:LangKortGemiddeld

16 Tandformule RechtsLinks Snijtanden Hoektanden Kiezen

17

18 Opgaven?!? Thema 4; Opdr. 4 vraag 9-11, Opdr. 5, 12 Opdr. 13 vraag 13-18, opdr. 14 t/m 17 Verder: Examenbundel; onderdeel Celstofwisseling en Planten (Thema 1) en Voeding en Vertering (Thema 4)


Download ppt "De Spijsvertering Op reis van MOND tot KONT Mondholte Slokdarm Maag Alvleesklier Dunne Darm Dikke Darm Blinde Darm 12-vingerige darm LeverGalblaas."

Verwante presentaties


Ads door Google