De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3 Moleculen in levende materie Context 1 Materie, energie en leven.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3 Moleculen in levende materie Context 1 Materie, energie en leven."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3 Moleculen in levende materie Context 1 Materie, energie en leven

2 I. Te dik, te dun … risico’s van ondergewicht en overgewicht BMI = quetelet-index boek p

3 Quetelet ( ) ‘de gemiddelde mens’ versus ‘vrije wil’

4

5 II. Voedingsstoffen 1. suikers (gluciden) 2. vetten (lipiden) 3. eiwitten (protëinen) 4. mineralen en vitaminen functies: energie, opbouw, hulpstoffen (enzymen) boek p

6 III. Gluciden = suikers = koolhydraten boek p Monosachariden 1) Glucose = druivensuiker zesring ‘bloedsuiker’: 0,080 tot 0,120 %

7 Diabetes pancreas = alvleesklier

8

9 Type 1 Diabetes = jeugddiabetes (autoimmuunziekte) 0,5%

10 Type 2 Diabetes =ouderdomsdiabetes (insulineresistentie) 4% (> 50j: 10%)

11 Type 3 Diabetes = zwangerschapsdiabetes 3%

12 3.1 Monosachariden zesring in fruit, in honing 2) Fructose = vruchtensuiker

13 3.2 Disachariden condensatiereactie: twee moleculen worden gebonden en een watermolecule wordt afgesplitst 1) Maltose (= suiker in het bier) 2 glucosemoleculen in kiemende gerst bereiding van bier

14 ++ + =

15

16 3.2 Disachariden 2) Lactose (= melksuiker) in dunne darm: lactase splitst melksuiker daarna opgenomen in bloed lactasedeficiëntie

17 3.2 Disachariden 3) Sacharose = sucrose (suiker in de keuken) glucose + fructose bietsuiker, rietsuiker

18 3.3 Polysachariden macromoleculen of natuurlijke polymeren ontstaan door condensatiereactie tussen glucosemoleculen (honderden tot miljoenen) stevigheid van celwand planten niet afbreekbaar door mensen, wel door sommige dieren toepassing in de industrie: katoen, textiel, papier, watten 1) Cellulose

19 3.3 Polysachariden 2) Zetmeel in de voeding, als energiebron als bindmiddel in soepen, sauzen, … (maïzena) wel afbreekbaar in de keuken: als stijfsel (kleefmiddel) in de industrie:

20 3.3 Polysachariden 3) Glycogeen reservestof (energiebron) in spieren en lever houdt bloedsuikerspiergel op peil

21 3.4 Vertering van suikers di- en polysachariden afgebroken tot monosachariden door hydrolysereacties: water wordt opgenomen kauwen (enzyme amylase), maagzuur (HCl)


Download ppt "Hoofdstuk 3 Moleculen in levende materie Context 1 Materie, energie en leven."

Verwante presentaties


Ads door Google