De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WAT GEBEURT ER VERDER MET DE GLUCOSE Voortgezette assimilatie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WAT GEBEURT ER VERDER MET DE GLUCOSE Voortgezette assimilatie."— Transcript van de presentatie:

1 WAT GEBEURT ER VERDER MET DE GLUCOSE Voortgezette assimilatie

2 Koolstof  Glucose  ? In autotrofe organismen: Glucose dient nu als grondstof voor de meeste andere organische stoffen Vorming van andere organische stoffen uit glucose = voortgezette assimilatie Vorming van andere koolhydraten Vorming van vetten Vorming van eiwitten In heterotrofe organismen : Vorming andere koolhydraten Vorming vetten

3 koolhydraten Moleculen van koolhydraten kunnen sterk in vorm verschillen: Monosachariden (enkelvoudige suikers) : glucose, fructose, deoxyribose, ribose Disacchariden bv sacharose, lactose, maltose

4 Meervoudige koolhydraten Polysachariden, lange ketens slecht oplosbaar in water Zetmeel: reservestof in zetmeelkorrels Cellulose Celwanden van planten in dieren : glycogeen Opgeslagen in lever en spieren

5 Vetten of lipiden Vetmoleculen bestaan uit dezelfde atomen dan glucosemoleculen Vetmolecule ontstaat uit : glycerol en 3 vetzuurmoleculen Het eenvoudigste vet is triacetine (glycerol en 3 azijnzuurmoleculen)

6 Veel voorkomende vetzuren VetzuurAantal koolstofatomen Dubbele bindingen (plus: omeganotatie) Komt onder andere voor in Boterzuur4Kort verzadigd vetzuurRoomboter en koemelk Laurinezuur12Verzadigd vetzuurKokosolie en palmpitolie Palmitinezuur16Verzadigd vetzuurPalmolie, kokosolie, verder ook in alle dierlijke vetten en oliën Stearinezuur18Verzadigd vetzuurRaapolie, sojaolie, zonnebloemolie, maisolie Oliezuur18Cis-9 (Omega-9 ) Zeer veel in olijfolie, verder ook in alle dierlijke en plantaardige vetten en oliën Linolzuur18Cis-9,12 (Omega-6)Saffloerolie, zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, arachideolie Alfa-linoleenzuurAlfa-linoleenzuur (ALA)18Cis-9,12,15 (Omega-3)Lijnzaadolie, walnootolie, canola-olie, perillazaadolie, hennepzaadolie Elaïdinezuur18Trans-9Gedeeltelijk geharde vetzuren Vacceenzuur18Trans-11Herkauwers EicosapentaeenzuurEicosapentaeenzuur (EPA)20Cis-5,8,11,14,17 (Omega-3)Visolie DocosahexaeenzuurDocosahexaeenzuur (DHA)22Cis-4,7,10,13,16,19 (Omega-3)Visolie

7 vetzuren Azijnzuur Boterzuur laurinezuur

8 Eiwitten of proteïnen Een groot aantal aan elkaar gekoppelde aminozuren er komen 20 verschillende aminozuren voor Aminozuren bevatten naast C atomen ook nog N en soms S atomen Planten zijn in staat om uit glucose en nitraationen en soms sulfaationen, allebei opgenomen uit de bodem, aminozuren op te bouwen

9 Bouw eiwit 20 verschillende aminozuren Aminogroepcarbonzuurgroep Restgroep = 20 x variabel

10 aminozuren Cysteine Bevat S of zwavel

11 Eiwitten = opgebouwd uit aminozuren Polypeptiden Alle organismen: eiwitten opbouwen door koppeling van aminozuren door een peptidebinding Bij de vorming neemt een eiwitmolecule direct een ingewikkelde structuur aan (afhankelijk van de volgorde waarin de aminozuurketens aan elkaar zijn gekoppeld) specifieke ruimtelijke structuur  kan verschillende functies hebben bv transportmolecule, enzym, bouwstoffen in het cytoplasma

12 Ruimtelijke structuur

13

14 hemoglobine


Download ppt "WAT GEBEURT ER VERDER MET DE GLUCOSE Voortgezette assimilatie."

Verwante presentaties


Ads door Google