De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vocht & Voeding tijdens Inspanning De do’s en don’ts over vocht en voeding in de relatie met fysieke inspanning.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vocht & Voeding tijdens Inspanning De do’s en don’ts over vocht en voeding in de relatie met fysieke inspanning."— Transcript van de presentatie:

1 Vocht & Voeding tijdens Inspanning De do’s en don’ts over vocht en voeding in de relatie met fysieke inspanning

2 Inhoud presentatie  Vocht  Typen vocht  Wat is verstandig  Voeding  Koolhydraten  Energiebehoefte  Waar moet je om denken

3 Vocht  Het is voor je prestatie essentieel dat er voldoende gedronken wordt voor, tijdens en na de inspanning.  Bij het gebruik van spierweefsel ontstaat warmte, door transpiratie tracht het lichaam de lichaamstemperatuur te herstellen. De onvoldoende aanwezigheid van vocht zorgt voor: Zweet verlies in % van het lichaamsgewicht Effect op de prestatie 1%Negatief effect op de stofwisseling 2%Verminderde thermoregulatie Vermindering van het duurvermogen 3%Verregaande afname van het duurvermogen 4-6%Vermindering van kracht Verregaande afname van het duurvermogen >6%Uitdroging, kramp, uitputting, bewustzijnsverlies, coma, dood

4 Typen vocht  Essentieel om voldoende te drinken. vochtverlies tijdens inspanning is gemiddeld 1 – 1,5 liter per uur en is afhankelijk van: ◦Tempratuur, luchtvochtigheid, duur van de inspanning, intensiteit, sportkleding, individuele verschillen  Drie typen vocht: ◦Hypotoon, Hypertoon, Isotoon

5

6 Wat is nou verstandig  Voorkom tijdens de inspanning sowieso het dorstgevoel door regelmatig te drinken. dorst treedt op bij een vochtverlies van ongeveer 2%  2 uur voor het sporten is het aan te raden om veel vocht op te nemen (1/2 tot 1 liter) kies hypotone drank. Het lichaam moet tijdens het sporten vrij zijn van vloeistoffen en/of vast voedsel in de maag.  Tijdens inspanning vroeg beginnen met kleine hoeveelheden hypertone of isotone drankjes in te nemen en dit gedurende de gehele sportprestatie voort te zetten. De gouden regel is dat je pas na 1 uur intensief sporten deze extra suikers nodig hebt  Kies na de inspanning hypertone drank om zo snel mogelijk de energievoorraden in de spier te laten herstellen

7 Voeding  Er zijn 4 energieleverende stoffen ◦Eiwit (4kcal per gram), koolhydraten (4kcal per gram), Vet (9 kcal per gram), Alcohol (7kcal per gram)  Eiwit- bouwstof die tevens na lange inspanning gebruikt kan worden als brandstof= negatief effect (ammoniak)  Koolhydraten- belangrijkste brandstof tijdens inspanning  Vet- wordt gebruikt als langzame brandstof (intensiteit <50% Hfmax) en wordt gebruikt als isolatiemateriaal

8 Koolhydraten  Koolhydraten (verschillende suiker vormen) zijn voor de duursporter de belangrijkste energiebron. Koolhydraten liggen (beperkte hoeveelheid) opgeslagen in lever en spier waardoor het een directe brandstof is.  Wanneer de voorraad leeg is gaat schakelt het lichaam over op de verbranding van vet en eiwit (<50% van het prestatieniveau is haalbaar)  Zorgen voor voldoende koolhydraten in het systeem zodat het prestatieniveau hoog blijft.

9 Energiebehoefte  De energiebehoefte van de Nederlandse man ligt tussen 2100 en 3300 kcal per dag. Is afhankelijk van: ◦Leeftijd, lengte, gewicht, vetpercentage, dagelijkse activiteit, sportintensiteit, enzovoort  Koolhydraat behoefte van een duursporter is: en%  Eiwit behoefte van een duursporter is: 1,2 -1,6 gram per kg lichaamsgewicht (+/-20 en%)  Vet behoefte van een duursporter is laag: <30en% omdat koolhydraten de belangrijkste brandstofbron zijn (wel essentieel dat er vetten gegeten worden i.v.m. in vet oplosbare vitaminen)

10 Waar moet je om denken  Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen (6-10 gram per kg lichaamsgewicht)  Bij een inspanning van <60 min koolhydraten aanvullen tijdens de inspanning (advies= 60 gram per uur)  Wees zuinig met de opname van vetten  Eet voldoende eiwitrijke middelen (herstel en opbouw weefsel)  Eet gevarieerd voor een adequate voorziening van vitamines en mineralen  Zorg voor voldoende vochtopname  Zorg voor een goede timing van maaltijden (liefst kleine porties)  Eet niet meer 1 uur voor de inspanning een te grote maaltijd

11 Einde Bedankt voor de aandacht Voor vragen kan je me altijd mailen!!


Download ppt "Vocht & Voeding tijdens Inspanning De do’s en don’ts over vocht en voeding in de relatie met fysieke inspanning."

Verwante presentaties


Ads door Google