De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?"— Transcript van de presentatie:

1 Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?
Hoe noemen we dieren die melk geven? Vallen eieren ook onder zuivel?

2 Zuivelproducten Melk Karnemelk Yoghurt Boter Room Melkpoeder
Zuiveldranken zijn zuivelproducten. Zuivelproducten is een verzamelnaam voor producten die van melk zijn gemaakt. Dus ook kaas en boter, pap, vla en room et cetera!!!

3 Soorten melk: KOE GEIT PAARD SCHAAP
schapen, geit en koemelk, wordt meestal gedronken uit gezondheidsredenen( vanwege voedselallergieën,) Bij de melkwinning moet heel hygiënisch te werk gaan. Alle eisen van de melkwinning staan in het melkbesluit van de warenwet. Melk in de handel(winkel) is van koe. Van andere dieren, moet de diernaam eraan toe gevoegd worden, bijvoorbeeld: geitenmelk. SCHAAP KOE

4 Melk bevat de volgende voedingsstoffen
Eiwitten (3,4%) Vetten (ongeveer 4,5%) Koolhydraten (ongeveer 4,4%) Mineralen en vitamines (calcium en vitamine A,D,B&K ) Water (88%) Bouwstof voor ons lichaam Melk wordt in de fabriek gehomogeniseerd( zodat de melk niet kan opromen) en gestandaardiseerd(vetgehalte op wettelijk niveau brengen). In melk zitten melksuiker(lactose). Ze kunnen door melkzuurbacteriën omgezet worden in melkzuur( melk gaat dan schiften). Veel calcium(beenderen en gebit), Vitamine A(ogen), D( voor opbouwbeenderen en gebit, fluortabletten), B-complex(stofwisseling en zenuwstelsel) en K. Water spreekt voor zich.

5 Vetgehalte van een aantal melkproducten
Volle melk Halfvolle melk Magere melk Karnemelk Koffiemelk Halfvolle koffiemelk Slagroom/crème fraîche Koffieroom/ sour cream Boter 3,5% 1,5% 0,3% 0,4 tot 1% 8,0% 4,0% 35% 20% 82 %

6 Conserveringsmethoden melk
Pasteuriseren Steriliseren Uperiseren Drogen Condenseren Verhitten tot 75 0C Verhitten tot 140 0C UHT = Ultra hoge temperatuur(150 0C) Verstuivingmethode Indikken door indampen Beperkt houdbaar in de koeling Ongeopend heel lang houdbaar, nadeel kooksmaak en verlies geur kleur en smaak. Minder kooksmaak en ongeveer 8 weken houdbaar. Blz. 79 deel 1, ongeveer 6mnd houdbaar en goedkoper in transport, nadeel smaak en verlies voedingsstoffen. Blz.80 deel 1 volle gecondenseerde melk met suiker en een vetgehalte van 8%, volle gecondenseerde melk zonder suiker en een vetgehalte van 8%( geëvaporeerde melk of koffiemelk , magere gecondenseerde melk zonder suiker en een vetgehalte van 4%( van te voeren afgeroomd).

7 Melk wordt geleverd in;
karton blik plastic flesjes Zakken; melkpoeder

8 De Opdracht : De bedoeling is dat je op het uitgedeelde stencil gaat noteren wat je leest op de verpakking van de verschillende soorten melkproducten. Je werkt in een groepje van 4 personen. Dit is een opdracht waarbij je goed moet lezen en weten welke conserveringsmethode er wordt gebruikt. Je mag overleggen met je groepje als je het niet kan vinden. Je krijgt hier 20 minuten de tijd voor!

9 Zoek op elke verpakking; Inhoud van de verpakking
Conserveringsmethode en houdbaarheidsdatum Vetgehalte (per 100 ml) Aantal kcal (per 100 ml)


Download ppt "Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?"

Verwante presentaties


Ads door Google