De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

retailmarketing paragraaf 2.6 winkelformule ken de formule

Verwante presentaties


Presentatie over: "retailmarketing paragraaf 2.6 winkelformule ken de formule"— Transcript van de presentatie:

1 retailmarketing paragraaf 2.6 winkelformule ken de formule

2 winkelformule winkelconcept
De manier waarop de winkel de artikelen verkoopt, is de winkelformule. In een winkel kan de doelgroep kiezen uit een aanbod van artikelen. De manier waarop dit gebeurt, moet de doelgroep wel aanspreken. De manier waarop de winkel de artikelen verkoopt is de winkelformule. De winkelformule wordt ook wel het winkelconcept genoemd.

3 ontstaat uit de combinatie van: consumentenbehoeften assortimentstype
een winkelformule ontstaat uit de combinatie van: consumentenbehoeften assortimentstype doelgroep marktpositie winkelformule Een winkelformule ontstaat uit een combinatie van keuzes die de winkelier maakt. consumentenbehoeften De behoeften van de consument zijn het uitgangspunt van de winkelformule. Vanuit de marketinggedachte geredeneerd, begin je met de behoeften die je wilt bevredigen met je winkel. Meestal is het zo dat je de branche al gekozen hebt. Daarna kom je automatisch uit bij de consumentenbehoeften die je wilt bevredigen. De stap naar het assortiment is dan snel gezet. type assortiment Vanuit de consumentenbehoeften kies je voor een bepaald type assortiment. Met andere woorden: welke artikelen moet ik inkopen om mijn doelgroep zo goed mogelijk in hun behoeften te bevredigen? Bij de keuze van je assortiment houd je steeds rekening met je doelgroep. doelgroep Bij de bepaling van je assortiment heb je eigenlijk ook je doelgroep al bepaald. De merken, de keuzemogelijkheden en de prijsklassen worden afgestemd op de doelgroep. Door deze gemaakte keuzes is de plaats die je inneemt ten opzichte van je concurrenten al bepaald (= marktpositie). marktpositie De marktpositie die je inneemt is het resultaat van de eerder gemaakte keuzes. Neem je een plaats in aan de bovenkant van de markt, dan ga je werken met veel toegevoegde waarde. Deze toegevoegde waarde blijkt onder andere uit de deskundigheid van het personeel, de winkelsfeer en het serviceniveau. Wordt het de onderkant van de markt, dan zal dit automatisch weinig toegevoegde waarde inhouden. De toegevoegde waarde zal tot uitdrukking komen in de manier waarop je de retailingmix invult.

4 marktpositie bovenkant van de markt onderkant van de markt
winkelformule marktpositie bovenkant van de markt veel toegevoegde waarde onderkant van de markt weinig toegevoegde waarde Neem je een plaats in aan de bovenkant van de markt, dan ga je werken met veel toegevoegde waarde. Deze toegevoegde waarde blijkt onder andere uit de deskundigheid van het personeel, de winkelsfeer en het serviceniveau. Wordt het de onderkant van de markt, dan zal dit automatisch weinig toegevoegde waarde inhouden. De toegevoegde waarde zal tot uitdrukking komen in de manier waarop je de retailingmix invult.

5 voorbeeld marktpositie type assortiment doelgroep consumentenbehoefte
winkelformule voorbeeld Josine Castelijn wil een parfumeriespeciaalzaak beginnen. De parfumeriebranche is dus voor haar het uitgangspunt. Zij wil met een smal en diep assortiment hoogwaardige merkartikelen de zelfbewuste, koopkrachtige vrouw voorzien in haar behoefte aan lichaamsverzorging. marktpositie type assortiment De consumentenbehoeften en het type assortiment zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Een winkelorganisatie die de behoefte aan lichaamsverzorging wil bevredigen, zal kiezen voor een assortiment dat in deze behoefte kan voorzien. De consumentenbehoeften en de branche liggen dan ook in elkaars verlengde. Meestal is het zo dat een startende winkelorganisatie de branche reeds gekozen heeft en daarna automatisch uitkomt bij de consumentenbehoeften die zij wil bevredigen. De winkel wordt, naar alle waarschijnlijkheid, gevestigd op een goede plaats in een druk bezocht winkelgebied. doelgroep consumentenbehoefte

6 voorbeeld toegevoegde waarde deskundige manier klantbenadering
winkelformule voorbeeld Josine Castelijn wil een parfumeriespeciaalzaak beginnen. De parfumeriebranche is dus voor haar het uitgangspunt. Zij wil met een smal en diep assortiment hoogwaardige merkartikelen de zelfbewuste, koopkrachtige vrouw voorzien in haar behoefte aan lichaamsverzorging. toegevoegde waarde deskundige manier klantbenadering sfeervolle presentatie assortiment hoge serviceniveau van de winkel dure merken Uit het voorbeeld volgt min of meer automatisch de marktpositie die deze parfumeriespeciaalzaak gaat innemen. Deze winkel zal zich aan de bovenkant van de markt positioneren. Het wordt een winkelformule met veel toegevoegde waarde. de deskundige manier waarop de klant geholpen wordt, de sfeervolle presentatie van het assortiment, het hoge serviceniveau van de winkel. dure merken

7 Beschrijf nu de winkelformule van jouw leerbedrijf
De belangrijkste kenmerken van de Aldi‑discountformule zijn: doelgroep de principieel prijsbewuste consument uit alle sociale lagen van de Nederlandse bevolking; de categorie mensen met weinig geld en veel tijd; vestigingsplaats nieuwe eenheden in nieuwe bevolkingskernen; nieuwe winkelcentra in grote steden; winkelpanden aan de rand van historisch gegroeide winkelcentra; winkelvloeroppervlakte circa 500 m²; assortimentcirca 550 droge kruidenierswaren, waaronder ruim 40 eigen merken; 25‑30 artikelen in koeling; beperkt assortiment diepvriesartikelen; 10 verschillende soorten brood; beperkt assortiment verse artikelen buiten de koeling, waaronder eieren, aardappelen, sinaasappelen, appels, bananen en seizoenartikelen (komkommers, meloenen, uien); eenmalige partijen non‑food; service er wordt gewerkt met een minimum aantal personeelsleden (kassamedewerker is tevens winkelverzorger), waardoor de aandacht voor de klant minimaal is; commerciële presentatie kille winkelinrichting; massapresentatie in dozen; prijsstelling laagste prijzen in de markt; detaillistenpromotie actieadvertenties, met veel prijsvermeldingen, in de dagbladen. De belangrijkste kenmerken van de Gamma-winkelformule zijn: de eenvoudige doe-het-zelfver, die zo nu en dan een klusje opknapt; de professionele klusser, die weet wat hij wil; bij voorkeur op industrieterreinen; aan de buitenrand van winkelcentra in grote steden; winkelvloeroppervlakte vanaf circa 500 m² tot 1000 m²; assortiment 19 artikelgroepen plus verhuur, waaronder ijzerwaren, wand-/vloertegels, keukens, verlichting, automaterialen, etc.; verhuur van apparaten; op maat zagen tegen kleine vergoeding; thuisbezorgen van bestellingen; binnen 14 dagen terugnemen van ongeopende verpakkingen; klantenservicebalie; massaal ogende winkelinrichting; artikelen in of op stellingen, met schappen van 100/133 cm breed; massadisplays voor aanbiedingen; productinformatieborden; klanten worden door de winkel geleid met behulp van zogenaamde allocatieborden met vermelding van de artikelgroep; concurrerend geprijsd assortiment; iedere twee weken worden 4,7 miljoen Gammakranten bij de klanten thuis bezorgd.


Download ppt "retailmarketing paragraaf 2.6 winkelformule ken de formule"

Verwante presentaties


Ads door Google