De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VRAAG 1 Bevat vis meestal minder vet dan vlees ?  WAAR  NIET WAAR ANTWOORD : WAAR De meeste vissoorten bevatten weinig vet (zowat 2%), uitgezonderd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VRAAG 1 Bevat vis meestal minder vet dan vlees ?  WAAR  NIET WAAR ANTWOORD : WAAR De meeste vissoorten bevatten weinig vet (zowat 2%), uitgezonderd."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 VRAAG 1 Bevat vis meestal minder vet dan vlees ?  WAAR  NIET WAAR ANTWOORD : WAAR De meeste vissoorten bevatten weinig vet (zowat 2%), uitgezonderd enkele vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel,… In tegenstelling tot de andere dierlijke vetten zijin de visvetten meer te vergelijken met plantaardige vetten.

4 VRAAG 2 ANTWOORD : Het ontbijt is een heel belangrijke dagelijkse start! Hoeveel % van de dagelijkse energie bezorgt deze maaltijd ons ?  15 %  25 %  40 %  50 % 25 % Het evenwichtig samengesteld ontbijt zorgt voor 25 % van de dagelijks energietoevoer. Wie dit voor ogen houdt, hoeft tijdens de voormiddagspeeltijd niet te snoepen.

5 VRAAG 3 Bevatten gekookte groenten evenveel vitaminen als rauwe groenten?  WAAR  NIET WAAR ANTWOORD : NIET WAAR Vitaminen zijn erg gevoelig voor warmte. Gekookte groenten zijn dus minder rijk aan vitaminen dan rauwe groenten. Ook licht, lucht en water hebben eenzelfde effect.

6 VRAAG 4 ANTWOORD : Ik drink dagelijks best 1 tot 1.5 liter….  frisdrank  water  alcoholische drank  melk water Water levert geen calorieën en bevordert de verwijdering van afvalstoffen. Alcoholische dranken, frisdrank en fruitsap bevatten veel Calorieën.

7 VRAAG 5 ANTWOORD : Word je groot en sterk van een ontbijt met spek en eieren ?  ja  neen neen Spek: veel vet en zeer zout. Eieren: veel cholesterol. Dit zegt iets over hoe men vroeger over ‘gezond’ eten dacht.

8 VRAAG 6 ANTWOORD : Hoeveel soeplepels olie bevat 50 gr chips ?  2 soeplepels  1 soeplepel  ½ soeplepel 2 soeplepels Inderdaad, of het nu gezouten chips of chips met paprika is, 50 gr bevat 2 soeplepels olie.

9 VRAAG 7 ANTWOORD : Wat eet een vegetariër?  alleen groenten en fruit  groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren  groenten, fruit en gevogelte  grote hoeveelheden plantaardig voedsel Grote hoeveelheden plantaardig voedsel Vegetariërs kiezen voor maaltijden die bestaan uit grote hoeveelheden plantaardig voedsel. Sommige onder hen hebben vlees, gevogelte en vis helemaal uit hun voeding geschrapt. Anderen eten gevogelte, maar geen rood vlees. Dat zijn semi-vegetariërs. De piscivegetariërs eten dan weer vis, schaal- en schelpdieren. Maar allen zijn ervan overtuigd dat het gezonder is minder zout, suiker, vet, cafeïne en producten met chemische toevoegingen te gebruiken.

10 VRAAG 8 ANTWOORD : Hoeveel vitamine C vind je in 2 glazen vers geperst fruitsap Of 6 sinaasappelen ?  600 mg  400 mg  150 mg 400 mg Citrusvruchten (appelsienen, citroenen, pompelmoezen,…) zijn een Rijke bron aan viramine C. In 2 glazen vers geperst fruitsap of 6 Appelsienen zit 400 mg vitamine C.

11 VRAAG 9 ANTWOORD : Zijn kleurstoffen gevaarlijk in voedingsmiddelen ?  JA  NEEN  SOMS SOMS Van sommige kunstmatige kleurstoffen is aangetoond dat ze bij proefdieren kanker veroorzaken. Andere kleurstoffen zijn niet schadelijk. (bv. het sap van de rode biet is een natuurlijke kleurstof.)

12 VRAAG 10 ANTWOORD : Verse groenten en fruit zijn de voornaamste leveranciers van :  Viamine A en C  Vitamine D  Vitamine E Vitamine A en C Verse groenten en fruit zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine C en A waarvan we dagelijks een grote hoeveelheid nodig hebben. Daarom moeten we dagelijks zowel groenten als fruit eten. Fruit kan bij het ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Ook de tussendoortjes en het broodbeleg kunnen een groententintje krijgen.

13 VRAAG 11 ANTWOORD : Bevorderen vezels de spijsvertering ?  Ja  Neen Ja Ze zorgen voor het volume van de stoelgang en activeren de darmbeweging.

14 VRAAG 12 ANTWOORD : De mens bestaat voor een gedeelte uit water. Uit hoeveel procent precies ?  15 %  40 %  75 %  90 % 75 % De mens bestaat voor 75 % uit water dat we op peil moeten houden door…… véél water te drinken.

15 VRAAG 13 ANTWOORD : Wat is E 123 ?  Een kleurstof  Een bewaarmiddel  Een stabilisator  De snelweg Ath - Brakel Een kleurstof E 123 is amurant. Dit is een kleurstof die grenadine zijn rode kleur geeft. Voedingsadditieven zijn niet echt giftig indien je ze beperkt tot een aanvaardbare dosis.

16 VRAAG 14 ANTWOORD : Tijdens de spijsvertering van voedsel worden in het lichaam vloeistoffen toegevoegd die de vertering regelen. Welke vloeistof zorgt daarvoor ?  Speeksel  Maag- en darmsap  Galsap  Alle drie Alle drie Speeksel, maag- en darmsap, galsap (uit de lever) en het sap van de pancreas of de alvleesklier zorgen voor de vertering van het voedsel.

17 VRAAG 15 ANTWOORD : Bevat snoep vitaminen ?  Ja  Neen  Uitzonderlijk Uitzonderlijk Snoep bevat alleen suikers. Sommige snoep (kruidenbonbons) bevat ook toegevoegde vitaminen. Dergelijke toegevoegde vitaminen Hebben meer te maken met reclame, dan met een hogere voedings- waarde van de snoep.

18 VRAAG 16 ANTWOORD : Groenten moeten eerst gesneden worden en dan gewassen om te bereiden.  juist  fout Fout Wanneer je groenten wast nadat je ze gesneden hebt, is het verlies van vitaminen en mineralen groter.

19 VRAAG 17 ANTWOORD : Wat is cholesterol ?  cholera – vaccin  vetachtige stof  alcohol  zoetstof Vetachtige stof Cholesterol is een natuurlijk bestanddeel van ons lichaam. Een te hoge waarde van cholesterol in het bloed is echter een belangrijke risicofactor voor hart- en vaataandoeningen.

20 VRAAG 18 ANTWOORD : Hoe kan ik alle noodzakelijke voedingsstoffen opnemen?  Gevarieerd eten  Uit eten gaan  Pillen bijnemen  Alleen vers eten Gevarieerd eten Als je dagelijkse voeding zo gevarieerd mogelijk is en je niet te veel eet, dan neem je alle noodzakelijke voedigstoffen op zonder in gewicht toe te nemen.

21 VRAAG 19 ANTWOORD : Je hebt op elke leeftijd kalk nodig voor je beendergestel. Wat is de voornaamste en beste kalkbron.  Vleeswaren  Graanproducten  Vis  Zuivelproducten Zuivelproducten Zuivelproducten zijn de voornaamste en beste kalkbron. Eén liter melk Bijvoorbeeld, bevat al 1200 mg kalk. Deze hoeveelheid stemt overeen met de dagelijkse minimumbehoefte.

22 VRAAG 20 ANTWOORD : Om een ei op zijn versheid te controleren bestaat er een proef. Hiertoe dompel je het ei onder in een kom met zout water. Wat gebeurt er wanneer het ei al 8 weken of ouder is ?  het ei blijft op de bodem  het ei gaat zweven in de vloeistof  Het ei drijft boven  Het kuiken breekt uit. Het ei drijft boven Een ei heeft een luchtkamer. Hoe ouder het ei, hoe meer lucht er in de luchtkamer komt. Doordat de hoeveelheid lucht groter geworden is, gaat het ei drijven.

23 VRAAG 21 ANTWOORD : Kan je met kant- en klaarproducten een evenwichtige voeding samenstellen.  Waar  Niet Waar Niet waar In geen geval mogen de kant- en klaarproducten de basis van de dagelijkse voeding uitmaken. Hun voedingswaarde maakt er geen voorbeeldige maaltijden van: ze bevatten te veel zout en meestal te weinig groenten.

24 VRAAG 22 ANTWOORD : In welke keuken kan je ‘seitan’, ‘tofu’, en ‘tempeh’ vinden?  De Thaise keuken  De Japanse keuken  De Griekse keuken  De vegetarische keuken De vegetarische keuken Seitan, tofu en tempeh zijn vleesvervangende natuurlijke producten. Ze passen daarom in de vegetarische keuken.

25 VRAAG 23 ANTWOORD : Na hoeveel bakbeurten moet je frietvet vervangen ?  10 beurten  15 beurten  20 beurten  25 beurten 10 beurten 10 beurten is een maximum! Sommige vetten kunnen immers door de hitte tot ontbinding overgaan en dan epoxiden opleveren. Dit zijn instabiele stoffen die kanker- verwerkend kunnen zijn.

26 VRAAG 24 ANTWOORD : Volkorenbrood en wit brood hebben dezelfde voedingswaarde  WAAR  NIET WAAR Niet Waar Wit brood heeft een geringe voedingswaarde door de afwezigheid van vezels

27 VRAAG 25 ANTWOORD : Annorexia nervosa is ….  Een enzyme  een eetstoornis  nerveusheid Een eetstoornis Annorexia nervosa of magerzucht is een ziekte. Kost wat kost het lichaamsgewicht onder het normale lichaamsgewicht willen houden, is het ziekelijke streefdoel. Je voelt je dik, hebt angst om dik te worden, terwijl je eigenlijk (te) mager bent.

28 VRAAG 26 ANTWOORD : Bevat een appel zout.  Ja  Neen Neen Een appel bevat vitamine A en C, maar geen zout.

29 VRAAG 27 ANTWOORD : Vijf keer per dag een kleine maaltijd gebruiken is beter dan 2 keer een uitgebreide maaltijd nuttigen.  Juist  niet juist Juist De maag wordt minder belast wanneer je 5 keer per dag kleine hoeveelheden eet.

30 VRAAG 28 ANTWOORD : Hoeveel klontjes suiker van 5 gr bevat 1 liter frisdrank?  5 à 10 klontjes  20 à 25 klontjes  40 à 50 klontjes 20 à 25 klontjes Frisdrank bevat zeer veel suiker en kan bijdragen tot het ontstaan van overgewicht. Een overschot aan suikers wordt immers door het lichaam omgezet in vet. Eén glas frisdrank bevat ongeveer 5 klontjes suiker van 5 gram!

31 VRAAG 29 ANTWOORD : Als je hoog in de bergen verblijft, werkt je spijsvertering dan Langzamer of sneller dan op zeeniveau ?  Langzamer  Sneller Langzamer Je spijsvertering werkt dan langzamer. Waarom? Om eerlijk te zijn, dat krijgen we niet uitgelegd op enkele lijnen. Bovendien veronderstellen we dat je niet gaat lunchen op de Mount Everest of de Kilimanjaro !

32 Proficiat Je hebt het einde van de kwis gehaald. Nu maar hopen dat je deze kennis ook zal gebruiken om voor jezelf gezonde voedingsgewoonten op te stellen. Alvast succes gewenst.


Download ppt "VRAAG 1 Bevat vis meestal minder vet dan vlees ?  WAAR  NIET WAAR ANTWOORD : WAAR De meeste vissoorten bevatten weinig vet (zowat 2%), uitgezonderd."

Verwante presentaties


Ads door Google