De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING Dominique Verburgh diëtiste diabeteseducator.

Verwante presentaties


Presentatie over: "TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING Dominique Verburgh diëtiste diabeteseducator."— Transcript van de presentatie:

1 TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING Dominique Verburgh diëtiste diabeteseducator

2

3 1. Diabetesvoeding 2. Wat is de actieve voedingsdriehoek 3. Voorstelling van de voedingsdriehoek 4. Koolhydraten 5. Vetten 6. Toepassing van de voedingsdriehoek in diabetesvoeding

4 1. Diabetesvoeding Diabetesvoeding: - vroeger: beperking van de Kh - nu: - voldoende Kh, nl En% - eiwitten: En% - vetten: En%; waarvan VVZ: max 10 En% EOVZ: > 10 En% MOVZ: En% omega 3: En% cholesterol: max 300 mg !!! Dit zijn de normen voor een gezonde voeding!!!

5 2. Wat is de driehoek?  een hulpmiddel bij het samenstellen van een gezonde, gevarieerde voeding  geeft een overzicht van de voedingsmiddelen die Kh bevatten en welke soort Kh  sinds 2005 wordt ook aandacht besteed aan beweging

6

7 3. Voorstelling van de driehoek 1. 1 bewegingsvak: dagelijks bewegen = noodzakelijk 2. 7 voedingsvakken: alle levensnoodza- kelijke voedingsmiddelen: niet kcalorische dranken graanprodukten en aardappelen groenten fruit melkprodukten vlees/vis/ei vetten

8 3. 1 restvak: = het toemaatje, = alle niet levensnoodzakelijke voedingsmiddelen 4. grotere behoefte aan voedingsmiddelen uit de grote groepen 5. binnen elke groep = variatie belangrijk

9 4. Koolhydraten Benaming  koolhydraten = gluciden = sacchariden  suikers = snelle suiker  suiker = saccharose = sucrose = tafelsuiker Rol  = belangrijkste bron van En  zorgen ervoor dat de glycemie constant blijft  1 g levert 4 kcal

10 Soorten 1. Enkelvoudige Kh = snelle suikers  glucose, fructose, lactose, saccharose  snelle opname in de bloedbaan  snelle stijging van de glycemie  in alle zoetigheden en frisdrank (topje van de driehoek) 2. Meervoudige Kh = trage suikers  zetmeel  geleidelijke opname in bloedbaan  geleidelijke stijging van de gly  aardappelen, brood en pasta’s

11 Factoren die de opname van Kh wijzigen:  eiwitten, vezels en vetten  consistentie  bereidingswijze  samenstelling van de maaltijd

12 Hoeveel 55 % van de totale En-opname, waarvan max 10 % snelle suikers Enkele voorbeelden: 5 citroenkoekjes vitalinea = 7.4 g snelle suiker 3 chocoladekoekjes vitalinea = 8 g snelle suiker 1 regel gewone melkchocolade = 21 g snelle suiker 1 stuk fruittaart = 20 g snelle suiker

13 5. Vetten Verschillende soorten vetzuren in de voeding: Verzadigde:  van dierlijke oorsprong: vlees, melk, melkprodukten, boter, behalve vis  2 plantaardige vetten: palm- en kokosvet  harde vetten  doen LDL stijgen

14 Onverzadigde: Enkelvoudig onverzadigd  in olijf- en arachideolie, noten en vloeibare bereidingsvetten  doen LDL dalen en HDL stijgen

15 Meervoudig onverzadigd  doen LDL dalen Omega 3: koolzaad-, lijnzaad- en walnotenolie en vette vis Omega 6: zonnebloem-, soja-, saffloer- en maïsolie Omega 3 VZ: daling van de triglyceriden, verminderde samenklontering van de bloedplaatjes en minder hartritmestoornissen

16 Sterolen en stanolen belemmeren de cholesterolopname ter hoogte van de darm Transvetzuren  ontstaan bij het industrieel harden van olie  geharde plantaardige vetten  = verzadigd vet  doen LDL stijgen en HDL dalen

17 Verschillende soorten cholesterol in bloed:  HDL = goede cholesterol  LDL = slechte cholesterol Triglyceriden = vet in bloed

18 Toepassing in de voeding: VVZ en transvetzuren doen LDL stijgen  diabeten: beperking van deze VZ én van cholesterol (diabeten = gevoeliger voor cholesterol in voeding dan niet-diabeten)

19 6. Toepassing van de driehoek in diabetesvoeding

20 1. BEWEGING  voor volwassenen: min dagelijks 30 minuten  tips: * kleine boodschappen met fiets of te voet * bushalte vroeger afstappen * de trap nemen in plaats van de lift * de auto wat verder parkeren

21  Voordelen van extra beweging: daling van de kans op HVZ, hypertensie, osteoporose, diabetes 2, obesitas en dikke darm kanker verkrijgen van méér spieren en minder vet, sterkere botten, een betere conditie en verbeterde slaap vermindering van kans op depressie mogelijkheid tot ontspanning

22 2. VOCHT  niet kcalorische dranken: water, koffie, thee, light frisdranken, magere, niet gebonden groentensoep  levert geen Kh  behoefte: 1.5 l

23 3. GRAANPRODUKTEN EN AARDAPPELEN  aardappelen, pasta, rijst, brood, corn flakes, beschuit  leveren Kh onder vorm van zetmeel  daarnaast ook leveranciers van plantaardige eiwitten, onoplosbare vezels, vitaminen en mineralen  geef voorkeur aan donkere soorten

24 4. GROENTEN  hoeveelheid Kh = te verwaarlozen  leveren oplosbare vezels, vocht, vitamines en mineralen, anti-oxydanten  oplosbare vezels: tragere opname van glucose ter hoogte van de darm  tragere gly-stijging  eet 2/dag groenten  zorg voor voldoende variatie

25 5. FRUIT  levert fructose (= vruchtensuiker)  daarnaast ook nog vitamines, mineralen, vocht, oplosbare vezels en anti-oxydanten  alle fruit = toegelaten, bananen en druiven = afgeraden  max 3 stukken per dag, verdeeld over de dag  liefst vers fruit  vermijd fruitsap

26 6. MELKPRODUKTEN  melk, yoghurt, karnemelk en pudding leveren lactose  vaste kazen en platte kaas: geen lactose  daarnaast ook dierlijke eiwitten, Ca, vitamine B2 en verzadigde vetten  kies voor magere en halfvolle produkten en voor yoghurt met zoetstof

27 7. VLEES, VIS, EIEREN EN PEULVRUCHTEN  vlees, vis en eieren leveren geen Kh  wel dierlijke eiwitten, vitamine B12, ijzer en (verzadigde) vetten  beperk portie vlees tot 120 g in warme maaltijd en tot 60 g als beleg op brood  vervang vlees min 2 maal per week door vis

28 8. SMEER- EN BEREIDINGSVETTEN  leveren geen Kh, wel vetten en vetoplosbare vitamines  margarine bevat evenveel vet als boter  geef de voorkeur aan minarine  kies smeer- en bereidingsvetten met < 1/3 verzadigde vetten  gebruik vloeibare bereidingsvetten

29 9. RESTGROEP  alle niet levensnoodzakelijke voedingsmiddelen: chocolade, pralines, koekjes, gebak, confituur, choco, alcohol, chips, vetrijke sausen, mayonaise  leveren snelle Kh, dikwijls ook veel verzadigde vetten, alcohol of zout  confituur met verlaagd suikergehalte = goed voor diabeten (teveel eiwitten = nierbelasting)  vermijd produkten met fructose

30  kies als chocolade de gewone met suiker of met maltitol  koekjes: voorkeur = Vitalinea  geef de voorkeur aan droge sherry, witte of rode wijn, schuimwijn en champagne  eet geen chips, ook geen light  vervang de mayonaise door dressing

31 BESLUIT: TRAGE SUIKERS: - graanprodukten en aardappelen - fruit - melkprodukten SNELLE SUIKERS: - restgroep

32 Tot slot geboden voor een gezonde voeding  zorg voor een goed lichaamsgewicht  de actieve voedingsdriehoek is de basis voor het voedingsadvies van de diabeet  vermijd vetten en vooral de verzadigde  eet vezelrijk  wees matig met zout  vermijd kant en klare produkten  kunstmatige zoetstoffen zijn een handig hulpmiddel

33  drink voldoende  eet dagelijks 2-3 stukken fruit en 1-2 porties groenten  eet min 1 maal per week vis

34 Nog vragen? Dank voor uw aandacht!


Download ppt "TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING Dominique Verburgh diëtiste diabeteseducator."

Verwante presentaties


Ads door Google