De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opvoeden binnen een eenoudergezin

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opvoeden binnen een eenoudergezin"— Transcript van de presentatie:

1 Opvoeden binnen een eenoudergezin

2 Inhoud Een eenoudergezin Wensen en dromen van ouders voor hun kinderen
Alleen opvoeden Alleen opgroeien Leven in een eenoudergezin Een eenouder- of een tweeoudergezin? Bronnenlijst

3 Een eenoudergezin Is een gezin waarin één ouder alleen verantwoordelijk is voor de opvoeding van een of meer kinderen. Het aantal eenoudergezinnen in is 2002 toegenomen tot 23% Vroeger was de grootste oorzaak van eenoudergezinnen het overlijden van een partner. De oorzaak is nu veelal een (echt)scheiding.

4 Wensen en dromen van ouders voor hun kinderen
Er is niet veel verschil tussen de wensen en dromen van tweeouder- en eenoudergezinnen. Deze zijn: - geluk - zelfstandigheid - kansen krijgen De ouders in een eenoudergezin willen hun kinderen dezelfde kansen en mogelijkheden bieden als in een tweeoudergezin.

5 Alleen opvoeden, de ouders
Niet alleen de opvoeding, ook de zorgen voor opvang, praktische taken en zorg voor een inkomen vallen op de schouders van een ouder. Het alleen opvoeden heeft zowel voor- als nadelen. Voordelen: - de ouder wordt niet meer tegengewerkt - eigen visie en regels van de ouder gelden - er komt extra energie vrij bij de ouder Nadelen: - er is een verzwaring van de taken - er kan geen beroep gedaan worden op een direct betrokkene

6 Alleen opgroeien, de kinderen
Er zijn zowel voor- als nadelen bij het alleen opgroeien: Voordelen: - er is nu een rustiger klimaat - het kind is zelfstandiger en meer flexibel Nadelen: - er ontbreekt een rolmodel voor het kind - kinderen missen de andere ouder hard tijdens feesten Uit onderzoek blijkt dat de effecten op kinderen over het algemeen vrij negatief zijn.

7 Alleen opgroeien, de kinderen
Er zijn beschermende- en risicofactoren die de negatieve gevolgen van opvoeding wegnemen/ versterken. Beschermende factoren: - veel steun van de ouder(s) - steun uit het sociale netwerk Risicofactoren: voortdurend ruzie maken - meerdere scheidingen Het blijkt dus dat de opvoeding wel een grote rol speelt. Opvoeding : een warm pedagogisch klimaat scheppen.

8 Leven in een eenoudergezin
De financiële situatie: gaat er op achteruit, een ouder moet nu alles zelf betalen. De woonsituatie: ofdat de ouder moet verhuizen of niet, hangt grotendeels af van de financiële situatie. De werksituatie: verandert meestal, men moet meer werken of ander werk zoeken. Het sociale netwerk en vrije tijd: het sociale netwerk verkleint en de vrije tijd vermindert

9 Een eenouder- of een tweeoudergezin?
Wat is het ‘best’? De ontstaansoorzaak van het eenoudergezin, de situatie voor de scheiding en de relatie tussen de ex-partners bepalen mee de mening van de ouders. Eenoudergezinnen die gevormd werden door een overlijden stemden voor de tweeoudergezin Gescheiden koppels hebben een uiteenlopende mening.

10 Bronnenlijst Artikel: ‘opvoeden binnen een eenoudergezin’
Katrien Kúti, Lieve Vandemeulebroecke, Agnes De Munter, Hilde Colpin. Tijdschrift: Rondom gezin Afbeelding p.1:


Download ppt "Opvoeden binnen een eenoudergezin"

Verwante presentaties


Ads door Google