De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verstandige klap vof Luc Lamote

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verstandige klap vof Luc Lamote"— Transcript van de presentatie:

1 Verstandige klap vof Luc Lamote
KVS Brussel 25 oktober 2012 Opgroeien in de stad stadspiratie Verstandige klap vof Luc Lamote

2 Jongeren! Wie? Het definiëren van doelgroepen is problematisch. Multidiversiteit laat zich niet vangen in etiketten. Familie Netwerken Cultuur Geld Gezondheid De dromen van ouders en hun kinderen zijn universeel. Schuldvragen zijn niet aan de orde. Ouders, maar ook onze jongeren, willen allen het beste. Een hoopvolle en gelukkige toekomst.

3 Wat is kans armoede We spreken van kans armoede* wanneer 2 elementen uit de leefwereld van jongeren uitermate negatief zijn, Familie Netwerken Cultuur Geld Gezondheid Bob en Youssef zitten samen in de klas en wonen in dezelfde wijk. De kwaliteit van hun verschillende leefwerelden kunnen sterk verschillen. Voorwaarden die nodig zijn om kansen te vergroten in vormen van trajectbegeleiding laten zich dus ook niet vatten in algemeenheden. *Pierre Bourdieu (1930 – 23 januari 2002) Frans socioloog

4 Familie Familie als begrip heeft een grote universele inhoud ondanks culturele en etnische verscheidenheid. Familie Kwaliteit Structuur Netwerk Het verschil t.o.v. een middenklassengezin kan vaak omschreven worden met de termen onderhandelingshuishouden versus bevelshuishouden. De pedagogische consequenties liggen voor de hand. Hoewel, individuele opleidingstrajecten zijn vooral conceptueel.

5 netwerken Het dynamisch kunnen ontwikkelen van netwerken is een belangrijke sociale vaardigheid. Netwerken Wie Omvang Dynamiek Netwerken als sociale vaardigheid is voor de middenklasse erg vanzelfsprekend. Wie deze vaardigheid niet bezit staat zwak. Vaak wordt dit probleem niet herkent.

6 Cultuur Het problematiseren van uiterlijke cultuurelementen is meestal contraproductief. Cultuur Godsdienst Taal Beelden Culturele aspecten verdienen niet om geproblematiseerd te worden, integendeel. Het gebrek eraan des te meer. Jongeren, gezinnen groeien soms op in een situatie die we ‘cultuurloos’ zouden kunnen noemen.

7 Geld De sociale positie van Jongeren en hun gezin wordt inderdaad het sterkst bepaald door geld. Geld Inkomen Wonen Schuld De sociaal economische positie van jongeren en hun gezin is uiteindelijk de belangrijkste parameter om toekomstkansen af te meten.

8 Gezondheid Het relatief goed georganiseerd gezondheidskader moeten we koesteren en waar het nog kan verbeteren. Geest en Lichaam Vrije tijd Ziekte Schuld Het gaat niet goed met onze jongeren. Concrete en subjectieve ziektebeelden worden exponentieel geduid via allerhande labels. Astma, allergieën allerhande maar ook autisme-spectrumstoornissen, ADHD enzovoort. Rilatine gebruik en allerhande zorgers als resultaat.

9 Zorg Jongeren zijn geen verzorgingsobjecten. Zorgverbreding heeft enkel tot doel mensen afhankelijk te maken. zorgverbreding Onderwijs Opbouwwerk Middenveld en zelforganisatie Vaak de meest idealistische en toegewijde mensen nemen in deze verantwoordelijkheden op. Stop ermee. De resultaten zijn dramatisch contraproductief. In het onderwijs is zorgverbreding de belangrijkste motor tot uitsluiting. Intussen groeide het bijzonder onderwijs met meer dan 100%.

10 Waardering Met 200 mensen samen nadenken over de toekomst van de stad is indrukwekkend. Respect voor zoveel engagement en expertise. Onder de indruk van de eerste resultaten. Brussel, de bestuurders van de Vlaamse Gemeenschapscommissie mogen van geluk spreken. Luc Lamote

11 CONTACT Luc Lamote Schoonbroek 51 2030 Antwerpen +32 476401817


Download ppt "Verstandige klap vof Luc Lamote"

Verwante presentaties


Ads door Google