De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant"— Transcript van de presentatie:

1 Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
30 mei 2013

2 Tafel 1: Wat is een goede hulpverlener?
Stelling 1: “Hulpverleners hebben geen beter inzicht.” Stelling 2: “Als het echt niet klikt met een hulpverlener, zou men moeten kunnen veranderen van hulpverlener.”

3 Tafel 1: Wat is een goede hulpverlener?
Stelling 3: “ Informele momenten, los van de begeleiding, zijn erg belangrijk in de relatie tussen ouder en begeleider (vertrouwen).” Stelling 4: “Een hulpverlener heeft ook graag feedback over hoe hij werkt en hoe hij ervaren wordt.”

4 Tafel 1: Wat is een goede hulpverlener?
Vaak vernoemde eigenschappen/ vaardigheden Luisteren zonder vooroordelen Empathie, iemand die zich kan inleven en betrokken voelt Betrouwbaar zijn Wederzijds respect Gelijkwaardige partners, SAMEN Erkennen ouder als ouder

5 Tafel 1: Wat is een goede hulpverlener?
Nadruk leggen op wat goed gaat en van hieruit werken. Geen problemen zoeken waar er geen zijn. Continuïteit is ook een belangrijk aspect bij hulpverlening: te veel wissels worden door ouders als negatief ervaren. Visualisatie team: ouders weten graag met wie ze communiceren en wie hun kind begeleid.

6 Tafel 2: De rechten en plichten van ouders binnen BJB
Stelling 1: “Het recht van privacy van het kind staat tegenover het recht van informatie van de ouders.” Stelling 2: “Als jongere geen contact meer wil met ouders, moet begeleider toch contact met ouders onderhouden en informatie over kind uitwisselen om contact terug te herstellen”

7 Tafel 2: De rechten en plichten van ouders binnen BJB
Stelling 3: “Ouders hebben het recht om te leren.” Stelling 4: “Er wordt nog teveel achter de rug van de ouders beslist. Recht om samen beslissingen te nemen.”

8 Tafel 2: De rechten en plichten van ouders binnen BJB
op informatie IN VERSTAANBARE TAAL om mee beslissingen te nemen op inspraak om te leren als ouder op een luisterend oor op betrokken hulpverleners op verbetering

9 Tafel 2: De rechten en plichten van ouders binnen BJB
Als alle betrokkene evenwaardige partners willen zijn in een gesprek, dienen ze een gemeenschappelijke taal te hebben! Consulenten en jeugdrechters zijn belangrijke schakel, zij nemen belangrijke beslissingen omtrent het kind. Veel ouders hebben het gevoel dat ze te weinig gehoord worden door consulenten /jeugdrechters. => LUISTER NAAR ONS, BETREK ONS!

10 Tafel 3: Wie beschermt mijn kind binnen BJB?
Stelling 1: “Meerderjarige kinderen worden aan hun lot overgelaten.” Stelling 2: “Wie beschermt mijn kind tegen zichzelf?”

11 Tafel 3: Wie beschermt mijn kind binnen BJB?
Stelling 3: “Hoe kan ik als ouder mijn kind beschermen als ik niet alle informatie krijg?” Stelling 4: “Het is niet veiliger in de instelling dan thuis!”

12 Tafel 3: Wie beschermt mijn kind binnen BJB?
Ook voorzieningen botsen op onveiligheid in de realiteit. Luisteren naar beide partijen: stemt het verhaal van de jongere overeen met dat van de ouders? Als hulpverlener je soms in de schoenen van de ouders zetten: hoe zou het voor mij zijn als ouder in deze situatie?

13 Tafel 3: Wie beschermt mijn kind binnen BJB?
Wat bij psychische problemen, drugs of alcohol bij jongere? Veiligheid kind op eerste plaats, terwijl ook steeds communicatie tussen ouders en begeleiding. Belangrijk: Vertrouwen Communicatie Respect Duidelijkheid Betrokkenheid

14 Tafel 4: Wat is goed genoeg ouderschap?
Stelling 1: “De twijfel en het botsen (die deel zijn van opgroeien en opvoeden), worden met een loep bekeken binnen BJB.” Stelling 2: “De band tussen ouder en kind wordt bij een plaatsing doorgeknipt. De relatie in stand houden is juist dan erg belangrijk.”

15 Tafel 4: Wat is goed genoeg ouderschap?
Stelling 3: “Duidelijke communicatie, in termen van concrete doelstellingen, over wat van hen verwacht wordt, biedt ouders een houvast.” Stelling 4: “Ouder zijn kan je op verschillende manieren, maar is wel voor altijd.”

16 Tafel 4: Wat is goed genoeg ouderschap?
Kansen krijgen om te leren verondersteld een relatie tussen ouder en kind! Fouten maken moet kunnen; je kan leren uit je fouten. Iedereen kan fouten maken, niet alleen ouders, maar ook hulpverleners! Ouders hebben bevestiging nodig als het goed loopt, dat maakt hen sterker.

17 Tafel 4: Wat is goed genoeg ouderschap?
Opvoeden van kinderen is geen exacte wetenschap. Opvoeden is voor iedereen zoeken, ook voor hulpverleners. Goed genoeg voor de kinderen, haalbaar voor de ouders. 'SAMEN': je kan niet alleen ouder zijn, context en begeleiding spelen belangrijke rol.

18 Tafel 5: Pleegzorg: wat als je kind opgevangen wordt in een pleeggezin?
Stelling 1: “Vaak ben je als ouder afhankelijk van de goodwill van de pleegouders, dat zou niet mogen.” Stelling 2: “Als hv zelf kijken tot wat ouders in staat zijn ipv te wachten tot ouders met vraag komen.”

19 Tafel 5: Pleegzorg: wat als je kind opgevangen wordt in een pleeggezin?
Stelling 3: “Je moet mondig zijn om iets te bekomen. Maar je wordt ook als ambetant gezien als je teveel vraagt.” Stelling 4: “Geven we als hulpverleners ouders wel voldoende ruimte om ze terug ouder te laten zijn?”

20 Tafel 5: Pleegzorg: wat als je kind opgevangen wordt in een pleeggezin?
Pro-actief werken als hulpverlener. Toch vrije keuze hulpverlener voor ouder/jongere? Het klikken is wat de begeleiding succesvol maakt, niet onze grote theorieën. Je krijgt als ouder snel een plakker, die je niet meer kwijtraakt!

21 Tafel 5: Pleegzorg: wat als je kind opgevangen wordt in een pleeggezin?
Nazorg is erg belangrijk; zowel voor het kind, de ouders als pleegouders. Bij gescheiden ouders dienen beide ouders dezelfde rechten te hebben. Communicatie is belangrijk: de dagdagelijkse zorg gaat dan wel over naar pleegouders, door communicatie kan je zorg tot delen.


Download ppt "Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant"

Verwante presentaties


Ads door Google