De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen.  De doelstelling van “Sociaal Weerbaar “ is het versterken van de sociale weerbaarheid van kinderen, ‘binnenschools’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen.  De doelstelling van “Sociaal Weerbaar “ is het versterken van de sociale weerbaarheid van kinderen, ‘binnenschools’"— Transcript van de presentatie:

1 Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen

2  De doelstelling van “Sociaal Weerbaar “ is het versterken van de sociale weerbaarheid van kinderen, ‘binnenschools’ maar ook buiten de school.  Weerbaarheid geeft kinderen zelfvertrouwen en draagt bij aan het begrip en respect van kinderen voor zichzelf en anderen.  Door minder spanningen in de groep kan een kind zich beter concentreren.  De lessen zijn bedoeld om de leerlingen een beter inzicht in zichzelf en anderen te geven, zodat ze zich bewust worden van hun eigen handelingen en de gevolgen daarvan.  Door samenwerking en begrip kunnen de groepen samen tot een oplossing komen.

3  Tijdens een intake gesprek op school met de docent(e) worden de thema’s gekozen.  Voor iedere les een korte inleiding van de thema en eventuele veranderingen die noodzakelijk zijn.  Na iedere les een evaluatie met de docent(e).  Maximaal 4 weken na de laatste les een eindevaluatie.

4  Iedere groep heeft zijn eigen behoeften, daarom is het belangrijk dat de docent(e) aangeeft welke thema of thema’s belangrijk zijn.  Tijden en dagen van de lessen kunnen hier besproken worden.  Vaststellen van de data voor de eindevaluatie.

5  De docent(e) is aanwezig bij iedere les, het is belangrijk dat hij/zij weet wat er zich afspeelt in de groep.  Voor iedere les kan de docent(e) aangeven hoe de groep heeft gereageerd op de voorgaande les en kan hij/zij aangeven dat het thema veranderd moet worden i.v.m. (andere) ontwikkelingen.

6  Tijdens de evaluatie, na iedere les, kan men bespreken hoe het is gegaan en of er de volgende les dieper ingegaan moet worden op de thema of een onderwerp welke aan de orde kwam.

7  Maximaal 4 weken na de laatste les vindt de eindevaluatie plaats.  De school krijgt 1 week voor de eindevaluatie een schriftelijk verslag van de lessen. Deze wordt besproken tijdens de eindevaluatie.  De docent(e) kan hier zijn/haar bevindingen bespreken.

8  Er wordt gewerkt met 6 thema’s.  De behoefte kan per groep verschillen, een goed overleg met de docent(e) is daarom belangrijk.  Iedere thema duurt ca. 1 uur.  Afhankelijk van de groepsgrootte en de reacties op de thema’s kan in overleg besloten worden om extra tijd vrij te maken voor een bepaald thema.

9  Hoe luisteren we naar elkaar, echt luisteren?  Hoe kunnen we vragen stellen en hoe geef je zelf een begrijpelijk antwoord op een vraag?  Kinderen vertellen iets positief tegen elkaar. Hoe geef je complimenten? Hoe voelt het om complimenten te ontvangen?  Zes handige hulpjes: Wat, Waarom, Wanneer, Hoe, Waar en Wie. Ze mogen niet een vraag beantwoorden met alleen “ja”of “nee”, maar hoe stel je een vraag zodat je de informatie krijgt die je nodig hebt?

10  Nadenken over wie ben ik eigenlijk en hoe vertel ik dat aan anderen.  De vragen worden eerst met de groep doorgenomen.  De kinderen krijgen de vragenlijst en interviewen elkaar en presenteren zich daarna voor de groep. Netjes schrijven is belangrijk.  Groep 7 en 8 presenteren zichzelf voor de klas.

11  Hoe maak je een keuze?  Waarom maak je deze keuze en wat zijn de gevolgen van je keuze.  Kun je terug komen op je keuze?  Wat maakt een keuze goed of slecht?

12  Hierin gaan we verder met de uitwerking van de vorige les zowel individueel als in groepjes.  Bv. Rolspelen. Er staat een eenzaam kind bij de kant van het plein die niet mee durft te doen. Wat doe je? Kinderen overleggen met elkaar en bedenken oplossingen.  Vond je het moeilijk om iemand in het spel te betrekken?  Hoe heeft het eenzame kind de benadering ervaren?

13  Wat is pesten en wat is plagen?  Hoe los je zonder te slaan of te schreeuwen een ruzie op.  Leren NEE zeggen, en uit leggen waarom niet.  We leren het stop handgebaar en beginnen bewust lichaamstaal te lezen.  We discussiëren hoe je om hulp vraagt.

14  Oefeningen om meer vertrouwen in zichzelf en anderen te krijgen, maar ook een ander helpen vertrouwen te krijgen.  Werken aan je zelfbeeld. Jij weet wie je bent. Respecteer je eigen keuze onafhankelijk van wat anderen zeggen!  Werken aan je lichaamshouding. Oogcontact geven en durven.  Oefening in enkele handige grondleggende zelfverdediging - technieken.

15  Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Cynthia A.M. Slomp via:  Email: cynthiaslomp@gmail.comcynthiaslomp@gmail.com  Telefoon: 0591 859 365  Mobiel: 06 118 723 00  Bedankt voor uw interesse in deze power point presentatie.


Download ppt "Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen.  De doelstelling van “Sociaal Weerbaar “ is het versterken van de sociale weerbaarheid van kinderen, ‘binnenschools’"

Verwante presentaties


Ads door Google