De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoera, een oudergesprek!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoera, een oudergesprek!"— Transcript van de presentatie:

1 Hoera, een oudergesprek!
Tips om een oudergesprek op tijd en gestructureerd te laten verlopen.

2 Planning Nodig de ouders ruim (2 à 3 weken) van te voren uit.
Geef in de uitnodiging duidelijk de begin- en eindtijd aan. Vermeld duidelijk het telefoonnummer van school en het tijdstip waarop ouders jou kunnen bellen om een nieuwe afspraak te maken indien zij niet kunnen op de door jou geplande datum/tijd. Of vermeld in de uitnodiging jouw mailadres (van school!) om een nieuwe afspraak te maken. Houd bij het maken van het schema ook rekening met broertjes/zusje die bij collega's in de klas zitten.

3 Tijd Houd je als leerkracht aan de eindtijd van elke ouder. Voor een ouder is niet vervelender dan op tijd te zijn en dan te moeten wachten omdat het gesprek vóór haar/hem uitloopt. Maak gebruik van een timer of je alarm op je telefoon. Mochten er onderwerpen naar voren komen tijdens het gesprek waar meer tijd voor nodig  is, maak dan een vervolgafspraak.

4 Een 10-minutengesprek is geen probleemgesprek
Een 10-minutengesprek is niet bedoeld om grote en serieuze problemen aan te kaarten bij de ouders. Wanneer het met een leerling minder goed gaat, maak dan met de ouders een nieuwe afspraak zodat je de ouders meer tijd kunt geven. Tijdens het 10-minutengesprek kun je wel opmerkingen plaatsen over minder gewenst gedrag van hun kind. Probeer dat op een beschrijvende manier te doen eventueel gevolgd door een open vraag. Bijvoorbeeld:  Ik merk dat Sofie het fijn vindt als elke dag hetzelfde verloopt. Hoe is dat thuis?  Liever niet:  Sofie kan moeilijk tegen veranderingen zeg, ze lijkt wel autistisch.

5 De kritische ouder Probeer je niet te verdedigen wanneer een ouder kritiek heeft op jouw manier van werken. Bedwing je eigen emoties bij kritiek van een ouder. Laat ouders duidelijk het probleem vertellen en vraag dan wat volgens hen een goede oplossing zou zijn. Bespreek daarna hoe jij je bijdrage kunt leveren aan die oplossing.

6 Voorbereiding Bedenk van te voren wat er goed gaat met deze leerling en geef voorbeelden uit de praktijk. Bedenk van te voren vragen die je van de ouders kunt verwachten en jouw antwoord daarop. Bedenk ook van te voren de vragen die jij zelf wilt stellen aan de ouders.

7 En natuurlijk ook… Een actieve luisterhouding.
De ouder uit laten spreken. Niet om zaken heen draaien. Problemen vanuit jezelf benaderen. Ouder(s) met een duidelijk toekomstbeeld van hun kind laten vertrekken. Ontvang ouders bij de deur (hand geven) en loop aan het eind van het gesprek mee naar de deur.

8 Meer weten over oudergesprekken?
Mail naar om een handig schema te ontvangen met daarin tips m.b.t. de voorbereiding tot en met de afsluiting van een oudergesprek. W: José Peters Register Counsellor ABvC


Download ppt "Hoera, een oudergesprek!"

Verwante presentaties


Ads door Google