De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veilig internet Mediawijsheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veilig internet Mediawijsheid"— Transcript van de presentatie:

1 Veilig internet Mediawijsheid
Vroeger en nu..

2 Nieuwe media, een bron van inspiratie, maar...
Eerste opmerking.. Nieuwe media, een bron van inspiratie, maar...

3 Activiteiten van kinderen op internet
Msn chatten Profielsites Hyves e.d. Downloaden Informatie zoeken Spelletjes

4 Chatten Afspreken http://nl.youtube.com/watch?v=OdUk-FLimyY&NR=1
Wachtwoorden/ beveiliging

5 Tips en afspraken m.b.t. chatten
Bedreigen of pesten wordt niet getolereerd. Spreek af dat uw kind alleen met bekenden chat. Maak uw kind ervan bewust dat mensen zich online anders kunnen voordoen dan dat ze zijn. Geef geen vertrouwelijke info (tel.nr etc.) via msn/mail. Laat kinderen ervaringen en tips met elkaar en met u delen. Breek een chatgesprek af en blokkeer het contact als een chatgesprek niet 'goed voelt’. Spreek nooit af met mensen die je via een chat hebt ontmoet. Wees voorzichtig met plaatsen van foto’s en gebruiken van webcams.

6 Pesten Bespreek pesten ook met andere ouders.
Bespreek pesten met uw kind. Wanneer wordt plagen pesten? Laat uw kind zorgvuldig omgaan met zijn wachtwoord zodat zijn  of profielpagina niet gekaapt kan worden. Leer uw kind vervelende mensen in MSN of te blokkeren en te negeren. Leer uw kind erover praten wanneer er iets vervelend gebeurt. Wees beschikbaar om te praten over pesten. Bewaar pestmailtjes en print ze uit als bewijs. Soms kan aan de hand van het IP-adres achterhaald worden van waar ze verzonden zijn (bijvoorbeeld van een schoolcomputer). Daar kunt u eventueel ook aangifte mee doen.

7 Op de Voorweg Pestbeleid Tineke Internetprotocol
Module veilig internet, mediawijsheid Afspraken over publicaties op de website

8 Afspraken met kinderen
Je mag alleen op internet na toestemming van juf of meester. Geef nooit persoonlijke informatie door op internet, zoals namen, adressen en telefoonnummers zonder toestemming van de leerkracht. Vertel het je juf of meester meteen als je informatie tegenkomt waardoor je je niet prettig voelt of waarvan je weet dat dat niet hoort. Leg nooit verdere contacten met iemand zonder toestemming van je juf of meester. Verstuur bij berichten nooit foto’s van jezelf of van anderen zonder toestemming van je juf of meester.

9 Afspraken met leerkrachten
Sites die wij de kinderen willen laten gebruiken worden eerst door de leerkracht bekeken. Er worden geen sites bekeken die niet aan onze fatsoensnormen voldoen. Er wordt aan de kinderen uitgelegd waarom zij bepaalde sites wel of niet mogen bekijken. De leerkracht draagt zorg voor een omgeving waarin de kinderen open kunnen vertellen wanneer zij op een ongewenste, onbedoelde site komen. Het is meestal immers niet hun schuld. Informatie die terug te voeren is op leerlingen mag niet op het openbare deel van het net terechtkomen. Namen in combinatie met foto’s van kinderen worden niet gepubliceerd. In voorkomende gevallen alleen met toestemming van de ouders / verzorgers. Voor geldt ook het briefgeheim, maar op grond van hun pedagogische verantwoording mogen de leerkrachten van leerlingen bekijken.

10 Discussie Ik weet precies wat mijn kind op internet doet
Verbieden versus uitleggen Filter versus vrij internet Computer op kinderkamer versus huiskamer

11 Meer info Wilt U meer info over het onderwerp, kijk dan eens op de volgende sites: veilig.kennisnet.nl dekinderconsument.nl


Download ppt "Veilig internet Mediawijsheid"

Verwante presentaties


Ads door Google