De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert."— Transcript van de presentatie:

1 Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert

2  Vanaf jaren 70: aantal echtscheidingen gestegen.  daarom nood aan onderzoek naar gevolgen bij kinderen.  artikel gebaseerd op onderzoek van Elizabeth Marquardt.

3 Indeling  Het onderzoek van Elizabeth Marquardt  2 centrale vragen: - Welke invloed heeft de scheiding van de ouders op het mensbeeld, wereldbeeld en religieus leven van het kind? - Hoe moeten we kijken naar en omgaan met kinderen van gescheiden ouders?

4 Het onderzoek van Elizabeth Marquardt  Nationale studie uit Amerika  Uitgangsvraag: “Als je ouders van je houden en ze kunnen nog redelijk goed met elkaar opschieten, waarom is en blijft hun scheiding dan zo moeilijk voor het kind?”  Een scheiding is nooit goed  ‘good divorce’ bestaat niet, altijd gevolgen voor het kind.

5 Gevolgen voor het mensbeeld  Het woord ‘ouders’ verandert  suggereert niet langer eenheid  Gevoel ten opzichte van ouders verandert  moeilijk om loyaliteit aan beide ouders uit te drukken.

6  Kind gaat zich verantwoordelijk voelen voor de scheiding en voor de zorg van de ouders = partentificatie.  kind gaat te snel volwassen zijn, zorgt voor eenzaamheidgevoel.  Snel volwassen worden kan ook positief zijn: eigenschappen ontdekken, taken leren die later van pas komen.

7  Gevolg voor het vertrouwen - beseffen dat er veel gelogen wordt  voelen zich daardoor vaak op zich zelf aangewezen: versterkt het eenzaamheidsgevoel.

8  Gevolg voor de relatievorming: - Moeilijk een relatie kunnen aangaan  ‘Als ouders niet kunnen samen blijven, waarom zij dan wel?’ - Zich zeer snel in een relatie storten  bewijzen dat ze beter kunnen dan hun ouders

9 Gevolgen voor het wereldbeeld  Kind heeft het gevoel dat het in 2 werelden leeft  wereld van papa en wereld van mama.  voelt zich vreemde in eigen gezin.  Vraag of de wereld wel te vertrouwen is.  in de steek gelaten worden of niet?  Welke waarden, normen en regels zijn nu geldend?

10 Gevolgen voor de religiositeit  Kinderen vaak al minder religieus dan kinderen uit een intact gezin. - Oorzaken:  ouders die scheiden vaak ook minder religieus  geen consensus tussen ouders over religieuze aspect  ouders niet meer kunnen zien als religieuze rolmodellen.

11  kinderen worden vaak gestigmatiseerd door geloofsgenoten + beperkte pastorale zorg aangeboden door kerkgemeenschap.  ook gevolg voor beeldvorming van God: positief of demonisch.

12 Hoe moeten kijken naar en omgaan met kinderen van gescheiden ouders?  Geen eenduidige kijkwijze  Niet op dezelfde manier beschouwd worden als kinderen uit een intact gezin!  We moeten weten dat kinderen een andere visie hebben over ouders  Praten helpt!  Niet als slachtoffers behandelen MAAR ook niet doen alsof er geen probleem is  evenwicht tussen zoeken!

13  Mogen niet vereenzelvigen met de scheiding van hun ouders.  Scheiding heeft op elk kind een andere invloed  unieke ervaring!


Download ppt "Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert."

Verwante presentaties


Ads door Google