De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Start de voorstelling en klik dan in deze ster

Verwante presentaties


Presentatie over: "Start de voorstelling en klik dan in deze ster"— Transcript van de presentatie:

1 Start de voorstelling en klik dan in deze ster
Paragraaf 3.1 Migratiegeschiedenis. Volg de instructies in de dia’s Er zijn 2 Deelvragen ! Klik in een item voor meer info. Je komt steeds weer in deze dia terug. Welke fasen kenmerken de arbeidsmigratie tussen Mexico en de VS? Wat zijn voor ELKE periode de push- en pullfactoren?

2 Welke vier fasen zijn er? Klik verder !
1-Rond 1880 2-Rond W.O. I 3-Rond W.O. II (‘Bracero’) 4-Heden Terug naar dia 1 naar de vorige dia

3 1-Deze cirkeldiagrammenzijn eigenlijk een slecht voorbeeld. Waarom?
2-Uit welk land kwamen in 1960 de meeste immigranten? 3-En in 1980? 4-Beschrijf de veranderingen in het aandeel van Mexico. 1-Uit welke deelstaat vertrekken de meeste Mexicanen? 1-Wat is de exacte betekenis van de kleur rood in de staat X? 2-Het verband tussen het aantal Mexicaanse immigranten in de VS en de afstand tot de grens wordt ook wel aangeduid met de term ‘Afstandsverval’. Beschrijf het bedoelde verband.

4 De interactietheorie van Ullman: (WB blz 49) Verklaart verplaatsing van mensen (migratie) en de verplaatsing van goederen m.b.v. de begrippen: -Complementariteit = aanvullend zijn…. Het ene gebied heeft een bepaald kenmerk wel , dat het andere gebied niet heeft  uitwisseling. -Transferability = verplaatsbaarheid. Interactie / verplaatsing tussen 2 gebieden is niet altijd even eenvoudig. (kosten, vervoermiddelen, infrastructuur, grenzen, ???) -Intervening opportunity = tussen liggende mogelijkheid. Een mogelijke verplaatsing tussen A en C komt niet tot stand, omdat plaats B ook complementair (en dichterbij) blijkt te zijn, of omdat er problemen zijn met de verplaatsbaarheid. (dan is het meer een ‘tussenliggende hindernis’.

5 ‘Bracero-programma’= Devaluatie = pushfactor = pullfactor =
Link vanuit je dia’s begrippen door naar de begrippenlijst ! Afstandsverval = het afnemen van de intensiteit van een verschijnsel als de afstand toeneemt. Migratie = je woonplaats (gemeente) verlaten om je ‘permanent’ ergens anders te vestigen. Emigratie = Immigratie = ‘Bracero-programma’= Devaluatie = pushfactor = pullfactor = informele sector = kettingmigratie =


Download ppt "Start de voorstelling en klik dan in deze ster"

Verwante presentaties


Ads door Google