De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Multimeter Meten met de multimeter. Wat kun je meten met de multimeter  Heel veel  We beperken ons tot:  Gelijkspanning, V--- Gelijkspanning, V---

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Multimeter Meten met de multimeter. Wat kun je meten met de multimeter  Heel veel  We beperken ons tot:  Gelijkspanning, V--- Gelijkspanning, V---"— Transcript van de presentatie:

1 De Multimeter Meten met de multimeter

2 Wat kun je meten met de multimeter  Heel veel  We beperken ons tot:  Gelijkspanning, V--- Gelijkspanning, V---  Stroom, A Stroom, A  Weerstand,  Weerstand,  – Maak een keus

3 Gelijkspanning, V---  Een plaatje (V-t diagram) van een gelijkspanning  We noemen dat ook wel d.c. (direct current)  Als je ook een plaatje van verschillende wisselspanningen wilt zien klik dan HIER.HIER

4 De multimeter als Voltmeter  De draaiknop is op de 20 in het V--- gebied gezet en kan dus maximaal 20 Volt gelijkspanning meten.

5 De multimeter als Voltmeter  Hier is de rode meetkabels aangesloten voor het meten van – V, Volt, Spanning –  Ohm, Weerstand – mA, Ampère, Stroom – -  +, diode doormeten

6 De multimeter als Voltmeter  De zwarte meet-kabel zit altijd in de COM aansluiting.

7 De multimeter als Voltmeter  Als je spanning gaat meten moet je de meter parallel aansluiten in de stroomkring.  Je hoeft dus geen verbinding los te maken.  Hier meten we de 12 volt aansluiting op de energiebalk.(13,63 V)

8 De multimeter als Voltmeter  Hier als schema wat je op de vorige dia in het echt zag.  Klopt het? – Klik op de knop dan kun je terug.

9 Vraagje  Al je de multimeter als voltmeter gebruik sluit je hem op een bepaalde manier aan. Hoe noem je dat? – Klik hiernaast op het juiste antwoord.  Serie Serie  Parallel Parallel

10 Het antwoord is  GOED

11 Het antwoord is  FOUT, probeer het nog eens.

12 De multimeter als Ampèremeter  Zie je dat de draai-knop nu op de 10 A stand staat.  Je kunt dus hooguit 10 Ampère meten.  Hele kleine stroom-jes (elektronica) meet je in het mA en  A gebied.

13 De multimeter als Ampèremeter  Voor hogere stro-men (laad- en startsysteem) gebruiken we een inductie stroomtang

14 De multimeter als Ampèremeter  Je gaat de stroom meten die door een stroomkring heen gaat, dan moet de A-meter ook in de stroomkring worden opgenomen.  In serie zetten noemen we dat.

15 De multimeter als Ampèremeter  Op de vorige dia in het echt en hier als schema. – Kijk je weer even of het klopt  Maar wat is stroom eigenlijk

16 Wat is stroom ?  Elektronen die door een geleider (de draad) of verbruiker (de lamp) gaan.  Dit gebeurd als er in een gesloten stroomkring aan de ene kant veel en aan de andere kant weinig elektronen zijn.(batterij) Elektronen in een koperdraad

17 Nog een paar vraagjes  Met de multimeter kunnen we stroom meten  Bij een stroom meting wordt de multimeter  Tot 100 A Tot 100 A  Tot 10 A Tot 10 A – Klik op het juiste antwoord.  In serie gezet. In serie gezet.  Parallel geplaatst. Parallel geplaatst.

18 Verschillende wisselspanningen, a.c., V~.  Sinus golf  Triangel golf  Blok golf  Zaagtand golf

19 Het meten van een weerstand. 1  De draaiknop in het Ohm gebied staat hier op 200 .  De 1 links in het display betekend dat de waarde oneindig groot is of/en buiten het bereik valt.

20 Het meten van een weerstand. 2  Er mag geen spanning op het te meten onderdeel staan.  Begin met het hoogste bereik (2000 k)

21 Het meten van een weerstand. 3  Hier wordt de weerstand van de injectorspoel gemeten.

22 Het meten van een weerstand. 4  En hier meten we de weerstand van een bougiekabel

23 Het volgende vraagje  A. De stroom meten doe ik met de meter in serie.  B. Als ik een weerstand meet mag er spanning op het onderdeel staan.  A. en B. zijn goed A. en B. zijn goed  A. is goed, B. is fout A. is goed, B. is fout  B. is goed, A. is fout B. is goed, A. is fout – Klik op het goede antwoord.

24 En nog eentje.  Deze multimeter is ingesteld om: – 20 V wisselspanning te meten 20 V wisselspanning te meten – 20 V gelijkspanning te meten20 V gelijkspanning te meten – 10 A te meten 10 A te meten  Klik weer op het goede antwoord

25 de multimeter  Je kunt er veel mee meten o.a. – Spanning (aansluiten parallel) – Stroom (aansluiten in serie) – Weerstand (spanning loos)  Meetdraden – De zwarte altijd in de COM aansluiting. – Bij de rode moet je kiezen.  De meter – Kies met de draaiknop de juiste instelling.


Download ppt "De Multimeter Meten met de multimeter. Wat kun je meten met de multimeter  Heel veel  We beperken ons tot:  Gelijkspanning, V--- Gelijkspanning, V---"

Verwante presentaties


Ads door Google