De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Wet van Ohm Maak zonder weerstand je proefwerk natuurkunde!

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Wet van Ohm Maak zonder weerstand je proefwerk natuurkunde!"— Transcript van de presentatie:

1 De Wet van Ohm Maak zonder weerstand je proefwerk natuurkunde!

2 Openen van Crocodile Clips Op het buroblad van de computer vind je het pictogram van Crocodile Clips. Op het buroblad van de computer vind je het pictogram van Crocodile Clips. Start Crocodile Clips door op dat pictogram te dubbelklikken. Start Crocodile Clips door op dat pictogram te dubbelklikken. Het volgende venster verschijnt: Het volgende venster verschijnt: En een wit vlak waar je de schakelingen kunt tekenen. En een wit vlak waar je de schakelingen kunt tekenen. Ga naar het menu File en Open het volgende bestand: Ga naar het menu File en Open het volgende bestand: opdr1_1.ckt opdr1_1.ckt

3 Schakelingen maken in Clips Verbind de componenten met elkaar Verbind de componenten met elkaar Hoe? Hoe? Hoe? Als je schakeling gesloten is, druk je op de schakelaar…. Als je schakeling gesloten is, druk je op de schakelaar….

4 Nog meer features Plaats een lamp die je tussen de weerstand en de schakelaar Plaats een lamp die je tussen de weerstand en de schakelaar Je kent het symbool voor het lampje. Op de knoppenbalk zit een knop met dat symbool erop. Je kent het symbool voor het lampje. Op de knoppenbalk zit een knop met dat symbool erop. Zo zitten achter alle knoppenbalken elektrische componenten om die je in je schakeling kunt verwerken. Ze zijn aangegeven met het symbool voor dat component. Je hebt een fout gemaakt: je wilt geen lampje maar juist nóg een weerstand in serie zetten. Je hebt een fout gemaakt: je wilt geen lampje maar juist nóg een weerstand in serie zetten. Met de krokodil die links in de knoppenbalk zit, kun je componenten uit je schakeling verwijderen. Probeer dat en zet een weerstand op de plek waar nu het lampje zit. Met de krokodil die links in de knoppenbalk zit, kun je componenten uit je schakeling verwijderen. Probeer dat en zet een weerstand op de plek waar nu het lampje zit.

5 Waarde van weerstand instellen Dubbelklik op het getal bij de weerstand Dubbelklik op het getal bij de weerstand Verander de waarde van de weerstand in Verander de waarde van de weerstand in R = 20 (kΩ) R = 20 (kΩ) Klik op OK. Klik op OK. Controleer of deze waarde nu ook bij de weerstand in je schakeling staat Controleer of deze waarde nu ook bij de weerstand in je schakeling staat

6 De wet van Ohm met Crocodile Clips Vergelijking met de waterleiding Vergelijking met de waterleiding Stel je een centrale verwarming (CV) voor met waterleidingen en een geiser en radiatoren in de kamers. Stel je een centrale verwarming (CV) voor met waterleidingen en een geiser en radiatoren in de kamers. We gaan eerst aan de hand van een paar experimenten een vergelijking trekken tussen een CV-systeem en een elektrische schakeling.

7 Stroom Open met Clips het bestand opdr2_1.ckt. Open met Clips het bestand opdr2_1.ckt. Je ziet een regelbare spanningsbron met alléén een +. En een stokje met “0V”erbij. Dat samen is de spanningsbron. Je ziet een regelbare spanningsbron met alléén een +. En een stokje met “0V”erbij. Dat samen is de spanningsbron. We gaan de stroom meten. We gaan de stroom meten. Plaats een stroommeter zó dat we de stroom door de variabele weerstand meten. En maak de stroomkring gesloten. Plaats een stroommeter zó dat we de stroom door de variabele weerstand meten. En maak de stroomkring gesloten. Je kunt de elektrische stroom die door een snoer loopt vergelijken met het water dat door de leiding van de CV stroomt.

8 Spanning Verander nu de spanning met de regelbare spanningsbron Verander nu de spanning met de regelbare spanningsbron let daarbij op de waarde die de stroommeter aangeeft. let daarbij op de waarde die de stroommeter aangeeft. Schrijf precies op wat er gebeurt met de stroom als je de spanning verandert. Schrijf precies op wat er gebeurt met de stroom als je de spanning verandert. Een pomp zorgt ervoor dat het water steeds wordt rondgepompt. Deze pomp is te vergelijken met een spanningsbron.

9 Elektrische weerstand Zet de spanningsbron op een bepaalde waarde en laat die bij het volgende experiment zó staan. Zet de spanningsbron op een bepaalde waarde en laat die bij het volgende experiment zó staan. Verander nu de regelbare weerstand Verander nu de regelbare weerstand let daarbij op de waarde die de stroommeter aangeeft. let daarbij op de waarde die de stroommeter aangeeft. Schrijf precies op wat er gebeurt met de stroom als je de weerstand verandert. Schrijf precies op wat er gebeurt met de stroom als je de weerstand verandert. Wat gebeurt er als je de weerstand R = 0 (Ω) maakt? Wat gebeurt er als je de weerstand R = 0 (Ω) maakt? Je kunt de weerstand van een elektrische schakeling vergelijken met de kraan van de radiator. Hoe verder je die dicht draait, hoe moeilijker het water door de kraan loopt. Hoe meer weerstand je maakt, hoe moeilijker de stroom door de schakeling loopt.

10 De Wet van Ohm We gaan nu de veranderingen die we gemerkt hebben preciezer onderzoeken. We gaan nu de veranderingen die we gemerkt hebben preciezer onderzoeken. Zet de spanningsbron op U = 0 (V) en zet de weerstand op R = 20 (Ω). En vul de volgende tabel in. Zet de spanningsbron op U = 0 (V) en zet de weerstand op R = 20 (Ω). En vul de volgende tabel in.

11 Tabel meet meetwaarden Spanning UStroom I 1 Bij R = 20 (Ω) Stroom I 2 Bij R = 50 (Ω) Stroom I 3 Bij R = 100 (Ω) 0 2 4 6 8 10

12 Diagram maken Zet deze gegevens in het diagram. Gebruik verschillende kleuren voor iedere kolom. (Denk erom: meetwaarden intekenen met een plusje +) Zet deze gegevens in het diagram. Gebruik verschillende kleuren voor iedere kolom. (Denk erom: meetwaarden intekenen met een plusje +)

13 Het I-U-diagram

14 Berekeningen Bereken voor elk van de grafieken de verhouding Bereken voor elk van de grafieken de verhouding R1 = R1 = R2 = R2 = R3 = R3 = Hoe noem je het verband tussen U en I? Hoe noem je het verband tussen U en I?

15 De Wet gebruiken Open het bestand opdr2_2.ckt. Open het bestand opdr2_2.ckt. Bereken vooraf de stroom door elke weerstand Bereken vooraf de stroom door elke weerstand Gebruik de verhouding van de vorige sheet Gebruik de verhouding van de vorige sheet Controleer de stromen Controleer de stromen Druk de schakelaar bij de weerstand in Druk de schakelaar bij de weerstand in I (R=10Ω) =(A) I (R=50Ω) =(A) I (R=100Ω) =(A) I (R=500Ω) =(A) I (R=1kΩ) =(A) I (R=5kΩ) =(A)

16 De spanning berekenen Maak een nieuwe schakeling met in serie Maak een nieuwe schakeling met in serie variabele spanningsbron, variabele spanningsbron, weerstand van 10 (kΩ), weerstand van 10 (kΩ), Ampere-meter Ampere-meter schakelaar schakelaar Bereken eerst bij welke spanning de stroom 100 (mA) is. Bereken eerst bij welke spanning de stroom 100 (mA) is. Probeer de spanning zo te regelen dat de Ampere-meter 100 (mA) aangeeft. Probeer de spanning zo te regelen dat de Ampere-meter 100 (mA) aangeeft. Wat is de spanning? Wat is de spanning?

17 Zó werkt de Wet van Ohm In verhouding best makkelijk…

18 Uitleg snoertje vastmaken door met de muis op de uiteinden van één component te gaan staan, de linkermuisknop in te drukken en dan te verschuiven. door met de muis op de uiteinden van één component te gaan staan, de linkermuisknop in te drukken en dan te verschuiven. Je ziet dan een ‘rolletje snoer’ verschijnen. Trek het snoer door tot het uiteinde van een ander component. Je ziet dan een ‘rolletje snoer’ verschijnen. Trek het snoer door tot het uiteinde van een ander component.


Download ppt "De Wet van Ohm Maak zonder weerstand je proefwerk natuurkunde!"

Verwante presentaties


Ads door Google