De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dit hoofdstuk is (ook) onderdeel van het

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dit hoofdstuk is (ook) onderdeel van het"— Transcript van de presentatie:

1 Dit hoofdstuk is (ook) onderdeel van het
CSE !

2 ARM EN RIJK Hoofdstuk 4 De wereld in delen

3

4

5 Een geograaf bestudeert (beschrijft en verklaart) de verschillen op aarde……  aant op WB blz 54 !
En kijkt daarbij naar….. Economische kenmerken Demografische kenmerken Sociaal-culturele kenmerken (Politieke kenmerken) Dan krijg je een goed geografisch beeld van een land !

6 Deelvragen van par 4.1: Landen vergelijken / indelen
1-Welke economische, demografische en sociaal-culturele indicatoren kun je goed gebruiken wanneer je landen met elkaar wil vergelijken? 2-Wat zijn de eigenschappen van die indicatoren en waarom moet je voorzichtig zijn met het toepassen ervan?

7

8 Economische kenmerken
Op aarde zijn grote verschillen in welvaart, zowel tussen als binnen landen. Een veel gebruikte maatstaf om de ontwikkeling van een land te meten is het B.N.P. / inw Bruto Nationaal Product = de totale productie van economische goederen, dus ook van diensten, in de loop van een jaar, uitgedrukt in geld. Kortweg: alles wat in een land in een jaar verdient wordt.

9 Wie is er nu het rijkst ? BNP / inw Land BNP $ 18.942
$ $ 2.624 Land BNP Duitsland $ Nederland $ China $ Absolute getallen Relatieve getallen Om landen te kunnen vergelijken veranderen we absolute getallen in relatieve ( = t.o.v.) getallen. Bijv: -gemiddelde / inw. -procent (per 100) -promille (per 1.000)

10 Er zijn kleine leugens, grote leugens en er is statistiek !
Waarom is het BNP / inw toch niet altijd zo een goede maatstaf? -het is een gemiddelde !  binnen een land kunnen grote verschillen bestaan. -verschil in koopkracht tussen landen. (Hamburgerindex) -wijze van gegevens verzamelen. (niet altijd betrouwbaar) -wisselkoers. (fluctueert / soms zwarte koersen) -…..zie verder je tekstboek !

11 Een andere economische indicator van welvaart / ontwikkeling is de verdeling van de beroepsbevolking over de diverse economische sectoren.

12 Welk verband zal er zijn tussen welvaart / ontwikkeling
en de verdeling van de beroepsbevolking over de diverse economische sectoren?


Download ppt "Dit hoofdstuk is (ook) onderdeel van het"

Verwante presentaties


Ads door Google