De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Transport en Infrastructuur

Verwante presentaties


Presentatie over: "Transport en Infrastructuur"— Transcript van de presentatie:

1 Transport en Infrastructuur
4i - Ontwikkeling

2 Ontwikkelingslanden Een goed werkend transport netwerk is van groot belang voor de ontwikkeling van een land. Kijk maar naar de westerse landen zoals Duitsland, VS en Nederland.

3 Opdracht: Ga op internet of in de atlas opzoek naar de wegenkaarten van 4 landen. Twee westerse landen Twee ontwikkelingslanden Beschrijf van elk land zo volledig mogelijk hoe de infrastructuur eruit ziet. Denk aan: Invloed natuur (bergen/water) Hoofdsteden (centrum/periferi) Buurlanden / achterland Verschillende soorten: water, spoor, lucht, land Vergelijk de 4 landen met elkaar. Welke verschillen zie je? Bijv. NL & Congo: <antwoord>

4 Grondstoffen Een eeuw geleden hadden de westerse landen de meeste andere gebieden op de wereld gekoloniseerd. Ze haalden voornamelijk de grondstoffen uit deze gebieden. Indonesië: kruiden en specerijen! Ook na de koloniale periode beleven de oude koloniën leverancier van grondstoffen. Gevolg hiervan is dat alleen gebieden met grondstoffen infrastructuur kregen.

5 Azië en Afrika Afrika en Azië kennen de meeste onder ontwikkelde gebieden. In Afrika ontbreekt het aan moderne industrie. Er is ook geen infrastructuur nodig. Deze wordt dus ook niet aangelegd. Omdat er weinig infrastructuur is nodigen deze landen ook niet uit om in te investeren. Zo komen ze in een neerwaartse spiraal.

6

7 Centrum-periferie Jullie niet onbekend herken je in de verhoudingen tussen het Westen en de ontwikkelingslanden de machtsverhoudingen uit het Centrum-Periferie model van Galtung. Het centrum bepaald de ontwikkeling van een ontwikkelingsland. Ze halen er grondstoffen vandaan, leggen infrastructuur aan en geven geld. Of ze doen dat niet…

8

9 Infrastructuur in ontwikkeling
Rechtstreekse verbindingen van binnenland naar de kust (havens! Om goederen weg te vervoeren) Ontbreken nationaal netwerk Slecht onderhoud Onvoldoende transportmiddelen Weinig verbindingen naar buurlanden

10 Absoluut vs relatief Door een slechte infrastructuur doe je er in een ontwikkelingsland veel langer over om een bepaalde afstand af te leggen. In Nederland doe je er 2 uur over om met de trein naar Amsterdam te komen v.a. Roermond. Dat is c.a. 230km. In Afrika doe je over dezelfde afstand soms wel 12 uur!

11 Gevolgen slechte infrastructuur
Geen nieuwe investeerders in de industrie Industrie produceert vooral voor lokaal gebruik Dure producten die men niet zelf maakt moeten worden geïmporteerd.

12 Waarom verbeteren? Groei van de welvaart door meer industrie en diensten Toename bereikbaarheid (= meer toerisme en meer industrie!) Overschotten kun je vervoeren naar plekken waar de vraag is. Zo ontwikkeld zich handel. Dit alles levert weer meer werkgelegenheid. Of wel toename van de welvaart!

13 Negatieve ontwikkelingen
Er worden natuurgebieden verwoest zodat er wegen kunnen worden aangelegd. (Bijv. regenwoud) Inwoners mogen nieuwe transport middelen vaak niet gebruiken Afhankelijk worden van de prijzen op de wereldmarkt Veranderen van eigen cultuur door contacten met andere landen


Download ppt "Transport en Infrastructuur"

Verwante presentaties


Ads door Google