De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

8.6 Het moderne imperialisme

Verwante presentaties


Presentatie over: "8.6 Het moderne imperialisme"— Transcript van de presentatie:

1 8.6 Het moderne imperialisme
Industrialisatie en imperialisme in de 19e eeuw

2 Imperialisme [def.] Imperialisme = het overheersen van andere volken en gebieden / het vormen van een groot wereldrijk (= imperium, Lat.)

3 Ontwikkeling modern imperialisme
Europese kolonialisme van de 16e en 17e eeuw ‘modern imperialisme’ in de 19e eeuw Overzeese handel werd gedreven in kustgebieden vanuit versterkte plaatsen (factorijen, forten). De binnenlanden lieten de Europeanen meestal ongemoeid (verovering dient geen economisch doel). De opkomende industrie schiep een vraag naar grondstoffen en afzetmarkten De koloniale mogendheden veroverden gebieden die ze gingen exploiteren en besturen

4 Groot-Brittannië en de koloniale wedloop
In de 19e eeuw is Groot – Brittannië een wereldmacht op zee G.B is als eiland voor zijn veiligheid en economische belangen altijd afhankelijk geweest van zijn vloot. Voorheen ging het handelimperialisme vooral om het stichten van handelsposten (langs de kust) Nu probeerden de grote mogendheden een groot wereldrijk te stichten Kolonisatie wordt Europese machtsstrijd: koloniën zorgen aanzien / status (deling van Afrika)

5 Nieuwe kolonies Afrika werd verdeeld tussen Groot – Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Portugal

6 Spotprent Cecil Rhodes
 Titel: ‘The Rhodes Collossus’ (1892) Prent afkomstig uit het Engelse satirische tijdschrift Punch.

7 Opdeling van Azië Frankrijk kreeg Indo- China = Vietnam, Laos en Cambodja Groot-Brittannië had al eerder het enorme Brits India veroverd) Nederland breidt zijn gezag uit in Nederlands–Indië

8

9 Nederlands - Indië modern imperialisme:
VOOR 1870 NA 1870 weinig Nederlandse invloed: Nederlanders zaten alleen op Java en de Molukken handel verliep via de plaatselijke vorsten (handelswaar = vooral specerijen) modern imperialisme: alle eilanden van Indië werden ‘gepacificeerd’. handelswaar = tabak, rubber, aardolie – producten die nodig waren voor de industrialisatie in Nederland.

10 De ‘tweede industriële revolutie’
Gevolgen van het modern imperialisme De industriële ontwikkeling kwam in een stroomversnelling er kwamen grote concerns + nieuwe industrieën, zoals elektrotechnische, chemische, staal- en olie – industrie. Er ontstond hierdoor een wereldwijde arbeidsverdeling koloniën werden leveranciers van agrarische producten en delfstoffen en Europa leverde de koloniën industrieproducten en kapitaal en verzorgde het transport (kolonie gebruikt als afzetmarkt)


Download ppt "8.6 Het moderne imperialisme"

Verwante presentaties


Ads door Google