De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AANTEKENINGEN Basisboek Paragraaf 4

Verwante presentaties


Presentatie over: "AANTEKENINGEN Basisboek Paragraaf 4"— Transcript van de presentatie:

1 AANTEKENINGEN Basisboek Paragraaf 4

2 B179 Kolonisatie en Dekolonisatie
B179 Kolonisatie en Dekolonisatie. Vanaf 1500 stichting van koloniën door Europese landen.

3 Eerst werden koloniën gebruikt voor exotische (luxe) artikelen
Eerst werden koloniën gebruikt voor exotische (luxe) artikelen. Peper, kruidnagel en kunst. Vanaf 1850 opkomst industrie in Europa. Koloniën worden dan gebruikt als leverancier van grondstoffen en afzetmarkt voor industrie producten.

4 Bijv. tabak, koffie, thee, cacao, rietsuiker en rubber (landbouw producten). Of goud, zilver, bauxiet en aardolie (grondstoffen) Ook: stichten van plantages en mijnen voor export naar het moederland.

5 Nu is het Koloniale tijdperk voorbij
Nu is het Koloniale tijdperk voorbij. Koloniën zijn zelfstandig geworden, dit heet dekolonisatie. 18de en 19de eeuw N. en Z. Amerika. Vanaf 1950 de meeste landen in Azië en Afrika.

6 B181 Ex-koloniën in de wereldhandel Na verkrijgen van zelfstandigheid behielden de landen hun oude rol. Leverancier van … en Afnemer van ….

7 Wat zijn de nadelen van grondstoffen export: arbeidsextensief hogere functies in handen van buitenlanders (multinaltionals) ruilvoetverslechtering

8 Ruilvoetverslechtering = Prijzen van de grondstoffen export dalen en de Prijzen van de importproducten stijgen. Het land houd steeds minder geld over!! Sommige landen zijn afhankelijk van de export van 1 grondstof!!!

9 B188 Tariefmuren De handel tussen landen kan belemmerd worden door invoerrechten. Hiermee wordt de eigen industrie of landbouw beschermd.

10 Invoerrechten zijn tarieven
Invoerrechten zijn tarieven! Als een land invoerrechten heft, dan staat er dus een denkbeeldig tariefmuur. Dit is slecht voor de onderlinge handel.


Download ppt "AANTEKENINGEN Basisboek Paragraaf 4"

Verwante presentaties


Ads door Google