De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Machtige internationale bedrijven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Machtige internationale bedrijven"— Transcript van de presentatie:

1 Machtige internationale bedrijven
3.5 Bronnen: Nigeria en de VS in de wereld Machtige internationale bedrijven Grote internationale bedrijven spelen naast landen een belangrijke rol in de wereldhandel. Bedrijven als Nike, Phillips, Toyota enz. noem je multinationals. Voorbeeld Nike: Nike is van oorsprong een Amerikaans bedrijf. De kantoren staan in de VS. Hier wordt alles geregeld (design, marketing, transport, inkoop materialen, enz.). Het product wordt gemaakt in een land met de laagste productiekosten. Dit zijn de lagelonenlanden in Azië. Als een ander land goedkoper is, verplaatst Nike de productie. Multinational: bedrijf met vestigingen in verschillende landen. Hoofdkantoor vaak in een westers land (VS, EU, Japan) en fabricage in lagelonenland (China). Productiekosten: arbeidskosten en andere kosten die gemaakt worden om een product te maken.

2 Cacao Eerlijke handel Keurmerken
3.5 Bronnen: Nigeria en de VS in de wereld Cacao In de internationale cacaohandel hebben Europese en Amerikaanse bedrijven veel (alle) macht. Cacaoboeren zijn afhankelijk van deze bedrijven en de boeren krijgen dus een lage prijs. Omdat in veel landen cacao wordt verbouwd, hebben de boeren geen macht Eerlijke handel Veel cacaoboeren hebben weinig invloed op de wereldhandel en de prijs. Daarom bestaat er tegenwoordig fair trade (= eerlijke handel). Dit is een initiatief van Max Havelaar, om de boeren een eerlijke prijs te betalen voor een eerlijk product (cacao). Keurmerken Chocoladefabrikanten die de cacaobonen fairtrade kopen, kunnen een keurmerk krijgen. Bijv. het Max Havelaarkeurmerk. Andere keurmerken zijn er voor bedrijven die rekening houden met het milieu of met de kinderrechten.

3 Fair trade: een vorm van handel waarbij boeren een eerlijke en hogere prijs voor hun producten krijgen. Keurmerk: een bewijs dat een bedrijf rekening houdt met de lonen van de werknemers, het milieu en/of de kinderrechten. Kinderrechten: rechten van kinderen over de hele wereld, zoals het recht op leven en op onderwijs. Ook mogen kinderen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk voor hun gezondheid is.

4 Handel tussen Nigeria en de VS
3.5 Bronnen: Nigeria en de VS in de wereld Handel tussen Nigeria en de VS Nigeria verkoopt vooral olie aan de VS. De VS verkoopt auto’s, benzine, machines en graan aan Nigeria Verbonden door olie en graan Nigeria en de VS hebben elkaar nodig. Maar dat is niet gelijkwaardig. Nigeria is meer afhankelijk van de VS dan dat de VS afhankelijk is van Nigeria Let op de afhankelijkheid van Nigeria van de olie-export en de graanimport door in de figuur de percentages van de handel met elkaar te vergelijken. Door deze scheve verhoudingen dreigt het gevaar van ruilvoetverslechtering voor Nigeria. Ruilvoet De verhouding tussen het prijspeil van de uitvoer en de invoer.


Download ppt "Machtige internationale bedrijven"

Verwante presentaties


Ads door Google