De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

§15 Japan, een oude tijger Dichtbevolkt: 130 miljoen inwoners.

Verwante presentaties


Presentatie over: "§15 Japan, een oude tijger Dichtbevolkt: 130 miljoen inwoners."— Transcript van de presentatie:

1 §15 Japan, een oude tijger Dichtbevolkt: 130 miljoen inwoners

2 §15 De natuur zit tegen Er zijn 39.000 kleine eilanden Deze eilanden zorgen voor vervelend verkeer De Japanse bevolking woont in het laagland langs de kust Daar liggen alle rijstvelden, industriegebieden en grote steden.

3

4 Tokyo

5 §15 De natuur zit tegen Er is gebrek aan grondstoffen in Japan. Met de energiebronnen is het nog slechter gesteld. Die zijn er helemaal niet.

6 Nagasaki

7 §15 Het Japanse succes verklaard De ontwikkeling van de Japanse economie is te verklaren met twee factoren: –T–Tot 1945 was er een strenge, dictatoriale regering. Die hield de lonen laag en zorgde voor lage belastingen. –D–De groep was overal belangrijker dan de enkeling. Goed je best doen en hard werken, dat is belangrijk..

8 §15 Japan als regionale aanjager Japan heeft veel succes. De tijgerlanden hebben dan ook het succes van Japan afgekeken. Japanse bedrijven bouwen actief mee aan de economie in de tijgerlanden.

9 Vroeger werden er allemaal maar kleinere dingen zoals kleding, schoenen en speelgoed geëxporteerd - arbeidsintensieve producten. Later zijn ook technisch ingewikkelder producten uitbesteed, zoals elektrische apparaten en software. Om die producten te maken is veel vakkennis nodig - kennisintensieve producten.

10 Economie Over de economie valt veel te vertellen. Zoals: –W–Welke industrie heeft Japan? –H–Handels- en betalingsbalans.

11 Waar is Japan goed in? De industrieën zoals de petrochemie, (voor het maken van bijvoorbeeld benzine) kleding, auto’s maar vooral de elektronica zoals mobiele telefoons en televisies.

12 Japan import en export Katoen Zink Bauxiet en Nikkel Aardolie Steenkool IJzererts Graan uit VS, Mexico uit Jamaica uit VS en Australië uit VS, Canada en Australië uit India, Maleisie Chili en Peru. Televisies Computers Staal Schepen Auto’s Motoren Camera’s Kunststof 1 e plaats 4 e plaats 1 e plaats 2 e plaats 1 e plaats 2 e plaats Import (invoer)Export (uitvoer) uit Iran, Saudi Arabië, Kuwait. uit Australië Canada en Peru

13 Betalingsbalans Als Japan grondstoffen koopt uit bijvoorbeeld Amerika, dan gaat er Japans geld naar Amerika. Als omgekeerd Amerika televisies koopt van Japan, dan gaat er Amerikaans geld naar Japan. Dit geld kun je tegen elkaar afwegen op een balans (weegschaal).

14 Deze balans noemen we: de betalingsbalans De betalingsbalans is dus het verschil tussen al het door Japan verdiende geld met de uitvoer van hun producten, en al het uitgegeven geld voor de invoer van grondstoffen.

15 §15 Japan, een oude tijger Natuurlijke factor: de invloed van de natuur Menselijke factor: de invloed van de mens (onder te verdelen in vier groepen: economie, cultuur, demografie en politiek) Economische factor: de manier waarop mensen geld verdienen

16 Culturele factor: de manier waarop mensen taal, godsdienst, geschiedenis en gewoonten beleven Demografische factor: de omvang en de samenstelling van de bevolking Politieke factor: de manier waarop een land geregeerd wordt

17 Handelsbalans: de waardeverhouding tussen de totale invoer van een land en de totale uitvoer Betalingsbalans: de waardeverhouding tussen al het geld dat een land uitgaat en al het geld dat een land binnenkomt Buitentarief: een beschermende tariefmuur die landen buiten de markt op afstand houden en landen op de markt beschermen

18 Economisch machtsblok: een sterk economisch gebied doordat er veel goederen worden geproduceerd en er een grote koopkrachtige markt is Lagelonenlanden: landen waar de lonen lager zijn Kennisintensief: speciale vakkennis om bepaalde producten te maken

19 Reliëf: hoogteverschillen in het landschap Grondstoffen: stoffen waarmee een fabriek de productie begint Arbeidsintensief: veel arbeid benodigd in verhouding tot andere productiemiddelen http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040531_handel01


Download ppt "§15 Japan, een oude tijger Dichtbevolkt: 130 miljoen inwoners."

Verwante presentaties


Ads door Google